Αλήθεια ρε παιδιά, τόσο ανεπαρκής σε δύο εβδομάδες;
Βρείτε μας στο
Επικαιρότητα

Αλήθεια ρε παιδιά, τόσο ανεπαρκής σε δύο εβδομάδες;

Αν κάποιος αδυνατεί να αντιληφθεί ότι συμφέρον της χώρας είναι η επιτυχία της εκάστοτε κυβέρνησης, ας βάλει στο ιδεοληπτικό του κούτελο την κάρτα του κομματικού μέλους

«Σιγά μην βγάλει τετραετία», λέει ο ένας. «Ποια τετραετία, μια διετία και ευχαριστημένος θα είναι», υπερθεματίζει ο άλλος. Άλλωστε πότε έβγαλε ολόκληρη τη θητεία της μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για να τη βγάλει και τώρα;

Το συμφερόν της Ελλάδας είπατε; Λεπτομέρειες. Το θέμα είναι αν και πότε θα πέσει ο Μητσοτάκης. Που δυστυχώς από Κούλης μας έχει προκύψει ξαφνικά… Κυριάκος. Αλλά δεν το πολυλέμε κιόλας για να μην εκλειφθεί ως ένδειξη αδυναμίας.

Τα τρολ έχουν πέσει ξανά με τα μούτρα στη δουλειά. Όχι ότι ξαπόστασαν ποτέ. Πίσω τους στοιχίζονται όλοι όσοι γουστάρουν αυτόν τον τόπο εσαεί διχασμένο – «εμπόλεμο» σε όρους κομματικών χαρακωμάτων. Το αφήγημα είναι ότι σε δύο εβδομάδες διακυβέρνησης ο Μητσοτάκης έχει δώσει τέτοια δείγματα γραφής που επιβεβαιώνουν τους φόβους που είχαν εκφράσει όσοι μας προειδοποιούσαν για το… κακό που έρχεται.

Μήπως, λέμε μήπως, είναι πιο ψύχραιμη η προσέγγιση μιας στοιχειώδους υπομονής; Μήπως τόση πρεμούρα και σπουδή για να βγει οφσάιντ με συνοπτικές διαδικασίες κρύβουν από πίσω τους το φόβο της επιτυχίας; Αλλά για σταθείτε ρε παιδιά, αν πράγματι πετύχει η νέα κυβέρνηση και φέρει την ανάπτυξη που ευαγγελίζεται, μήπως κάτι πιο ελπιδοφόρο μπορεί να ξημερώσει και για την αφεντιά σας;

Να το δεχτώ (αν και όχι άμεμπτο ηθικά) από ανθρώπους που αμείβονται και έχουν επενδύσει την επαγγελματική υπόσταση τους πάνω στην κριτική της νέας κυβέρνησης. Για όλους τους υπόλοιπους, που αδυνατούν να ξεκολλήσουν από το «ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά», ή αδημονούν από τώρα να δουν ξανά τον Τσίπρα πρωθυπουργό και οικειοποιούνται εν ριπή οφθαλμού fake news για να μας αποδείξουν πόσο δίκιο είχαν, η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά.

Γνωστή σελίδα στο Facebook έφτασε να αποδομεί την εξαγγελία του πρωθυπουργού για μείωση του ΕΝΦΙΑ, ισχυριζόμενη ότι το ύψος της μείωσης φτάνει το 22%, σε αντίθεση με το 30% που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι βέβαια που είναι ολότελα ψέμα, καθώς με τη νέα ρύθμιση θα είναι πολύ περισσότεροι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα έχουν μείωση, ενώ το 30% για τα μικρής αξίας ακίνητα δεν αλλάζει. Κι όμως, αυτό το post συνειδητής εξαπάτησης των αναγνωστών είχε περίπου 800 likes και το κυριότερο 250 κοινοποιήσεις, κάτι που σημαίνει ότι βρέθηκαν αρκετοί… εύπιστοι καλοθελητές για μετατρέψουν την παραπληροφόρηση σε fake είδηση.

Ασφαλώς υπάρχουν ζητήματα για τα οποία η νέα κυβέρνηση δέχτηκε σωστά και θα εξακολουθήσει να δέχεται κριτική. Ιδίως στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών είναι εκτεθειμένη ακόμα και σε ένα μεγάλο μέρος του δικού της ακροατηρίου. Θα πρέπει επίσης να μας εξηγήσει κάποια στιγμή την επιλογή Τσουβάλα για τη θέση του γενικού γραμματέα Δημόσιας Τάξης, αλλά και ποια είναι η οπτική της για τη σχέση Κράτους – Εκκλησίας (και αν η αναγόρευση του Μητροπολίτη Άνθιμου σε επίτιμο Διδάκτορα του ΑΠΘ δίνει τον τόνο αυτής).

Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική…

Είναι άλλο όμως πράγμα η κριτική και άλλο οι παρωπίδες, που δεν αφήνουν στο κεφάλι σου χώρο για τίποτα θετικό και σε οδηγούν νομοτελειακά στην απαξίωση. Αυτός που αποδοκιμάζει για τις Πρέσπες θα πρέπει να επιδοκιμάζει για τον ΕΝΦΙΑ, να βλέπει με καλό μάτι τα σχέδια ανάπλασης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, να επικροτεί τις προθέσεις για την φηφιακή διακυβέρνηση, τη μείωση μετακλητών και την παύση στις προσλήψεις συγγενών, καθώς και την ανάδειξη σε προτεραιότητα του Υπουργείου Εργασίας για τη σταδιακή τακτοποίηση 464.000 εκκρεμών συντάξεων.

Κυρίως θα πρέπει να κάνει υπομονή προτού δείξει με το δάχτυλο, γιατί αυτή η κυβέρνηση έχει πείσει κατ’ αρχάς ότι για μια σειρά δράσεων και μέτρων ήταν έτοιμη από καιρό να αναλάβει την ευθύνη, έχοντας δρομολογήσει προ πολλού το σχεδιασμό. Η αίσθηση που δίνει είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαιτεί από τους υπουργούς του να τρέξουν οι διαδικασίες χωρίς χρονοτριβή, καθώς και ότι δεν θα είναι καθόλου… επιεικής μαζί τους σε περίπτωση που διαψεύσουν τις προσδοκίες του.

Αν έχει εμπιστευτεί τους κατάλληλους ανθρώπους ή αν ζει και ο ίδιος το μήνα του μέλιτος στην εξουσία, μένει να φανεί. Έως ότου φανεί όμως καλό θα είναι να αποφεύγουμε τις ακρότητες, τη μονοδιάστατη κριτική και τα fake news, τα οποία πολλοί διοχετεύουν χωρίς καν να το ξέρουν.

Αν πάλι κάποιος αδυνατεί να αντιληφθεί ότι συμφέρον της χώρας είναι η επιτυχία της εκάστοτε κυβέρνησης, τότε ας βάλει στο ιδεοληπτικό του κούτελο και την κάρτα του κομματικού μέλους για να ξέρουμε ακριβώς με ποιον έχουμε να κάνουμε.