Δεν είναι κάνα τεράστιο μυστικό πως η Χρυσή Αυγή υπήρξε ένα μόρφωμα με εσωτερική συνοχή που βασιζόταν, κατά πολύ μεγάλο βαθμό, σε συνθήκες που είχαν να κάνουν με το πολιτικό της μομέντουμ: όταν αυτό χάθηκε, αυτόματα χάθηκε και η συνοχή. Όποιος μπορούσε να αφουγκραστεί τις «εσωτερικές» συζητήσεις που λάμβαναν χώρα στα πέριξ της Χρυσής Αυγής, θα διαπίστωνε πως διάφορα μέλη της είχαν ξενερώσει επειδή τα επίπεδα μικροπολιτικής στο εσωτερικό της είχαν αγγίξει ταβάνι.
Άλλωστε, οι πρώτοι μαγνητοφωνημένοι διάλογοι που είχαν σκάσει μύτη με αφορμή την δίκη της έδειχναν πως εσωτερικά στρατόπεδα μέσα στη Χρυσή Αυγή όχι απλά υπήρχαν αλλά ήταν και πάνω από δυο. Το αξιοσημείωτο είναι πως κάθε ένα από αυτά, διεκδικώντας για το ίδιο την ορθή πολιτική θέση, έθαβε τα υπόλοιπα με βάση την ίδια κατηγορία: «δεν θέλουν να χάσουν τις βουλευτικές καρέκλες».
Η πολιτική αντιπαράθεση στο εσωτερικό της Χρυσής Αυγής είχε το ίδιο επίπεδο με το πολιτικό επίπεδο της ναζιστικής οργάνωσης συνολικά. Άλλωστε, όταν αδυνατείς να μιλήσεις με πολιτικά επιχειρήματα για έναν (εσωκομματικό ή μη) πολιτικό σου ανταγωνιστή και μιλάς για «καρέκλες», δυο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν: είτε δεν έχετε καμία ουσιαστική διαφωνία είτε ισχύει και για εσένα αυτό που του αποδίδεις. Στη Χρυσή Αυγή μάλλον συνέβαιναν και τα δυο: άπαντες κατηγορούσαν άπαντες ως καρεκλοκένταυρους και ταυτόχρονα είχαν… όλοι δίκιο!
Όταν το βράδυ των τελευταίων εθνικών εκλογών επικυρώθηκε πως η Χρυσή Αυγή έμεινε εκτός Βουλής, ο Μιχαλολιάκος έκανε μια διακαναλική δήλωση από τα γραφεία της οργάνωσής του. Στο πλάι του υπήρχαν διάφορα μέλη της Χρυσής Αυγής. Με εξαίρεση την κόρη του και τον Χρήστο Παππά όμως, κανένα άλλο πρωτοκλασσάτο στέλεχος ή γνωστό μέλος δεν έδωσε το «παρών» δίπλα στον αρχηγό. Ακόμα και ο Κασιδιάρης, που άπαντες αποκαλούν «πολιτικό παιδί» του Μιχαλολιάκου και οι εκτιμήσεις λένε πως όσο και αν δυσκολέψουν τα πράγματα θα είναι δίπλα του, την ημέρα που η Χρυσή Αυγή έμεινε εκτός Βουλής ήταν άφαντος. Για πολλούς, αυτή ήταν η αρχή του τέλους.
Πράγματι, τις επόμενες μέρες ο ρυθμός των αποχωρήσεων κορυφώθηκε, ο ένας έφευγε μετά τον άλλο. Η πιο ηχηρή φυγή δεν ήταν άλλη από εκείνη του Λαγού, του πυρηνάρχη της Νίκαιας και μοναδικού εκλεγμένου ευρωβουλευτή με το ψηφοδέλτιο της Χρυσής Αυγής. Οι εκτιμήσεις ήθελαν τον Λαγό να «αδειάζεται» στην δίκη από τον Μιχαλολιάκο καθώς ο πρώτος θα μπορούσε πανεύκολα να καταδικαστεί ως ηθικός αυτουργός των όσων έχουν γίνει στο Κερατσίνι (μεταξύ των οποίων και η δολοφονία Φύσσα) προκειμένου να σωθεί ο ίδιος από τη φυλακή.
Η εκλογή του Λαγού στην ευρωβουλή και η ταυτόχρονη συντριβή της της Χρυσής Αυγής στις εθνικές εκλογές άλλαξε τους συσχετισμούς όμως. Με τον Λαγό να είναι σε θέση ισχύος και να μπορεί να δομήσει δικό του μηχανισμό ελέω παχυλής (ευρω)βουλευτικής χρηματοδότησης (προνόμιο που κανένας άλλος εντός της Χρυσής Αυγής δεν έχει πλέον), όχι απλά έφυγε από τη Χρυσή Αυγή αλλά αυτόματα, η δυναμική που είχε έναντι του Μιχαλολιάκου τον έκανε ηγεμονική φιγούρα του ναζιστικού χώρου: αυτόματα τον ακολούθησαν μπόλικοι καθώς είδαν στην αυτονόμησή του την ευκαιρία για το χτίσιμο νέου, ναζιστικού φορέα.
Η πιο πρόσφατη αντανάκλαση αυτής της κατάστασης «όλοι εναντίον όλων» που αναδεικνύεται στην Χρυσή Αυγή δεν είναι άλλη από το δημόσιο ξεκατίνιασμα Γερμενή και Μιχαλολιάκου στο Twitter – και με διαφορά η πιο απολαυστική. Αφορμή για αυτό το ξεκατίνιασμα στάθηκε μια συνέντευξη του Μιχαλολιάκου στη «Δημοκρατία», μέσω της οποίας προσπαθεί να πείσει πως «Η Χρυσή Αυγή δεν τελεί υπό διάλυση» (ναι, οκ). Μάλιστα, σε αυτή εκτός των άλλων δήλωσε: «Εκτός Βουλής είχε μείνει και ο Συνασπισμός και αργότερα κυβέρνησε».
Μια μέρα αργότερα, ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Γιώργος Γερμενής (κατά κόσμον Καιάδας) απάντησε με ένα αμένσιοτο: «Μα αυτό ακριβώς και ο Συνασπισμός είχε μείνει εκτός βουλής και μετά από μερικά χρόνια έγινε κυβέρνηση, αλλά ο Αλαβάνος δεν είχε γαντζωθεί από μια καρέκλα και δεν την άφηνε, αντίθετα την έδωσε σε έναν νέο άνθρωπο όπως ο Τσίπρας».
Και μετά, έγινε ο κακός χαμός στα σχόλια… Να μια μικρή γεύση (πάρτε ποπ κορν):
Όταν ο Μιχαλολιάκος πήρε πρέφα τι γίνεται απάντησε με κάτι… πολύ ψαγμένο:
Θα προσπαθούσαμε να βρούμε ποιο είναι αυτό το νέο πρόσωπο που θα ήθελε ο Γερμενής να ηγηθεί της Χρυσής Αυγής για να πάει σπίτι του ο καρεκλοκένταυρος Μιχαλολιάκος αλλά είναι πολύ δύσκολο να μαντέψει κανείς.
Κατά τα άλλα, να και ένα ακόμα «τιτίβισμα» του Καιάδα: