Ο «Αιώνιος Φύρερ»: Το αποκρουστικό πλάνο  για την «ανάσταση» της Χρυσής Αυγής
Βρείτε μας στο
Πολιτική

Ο «Αιώνιος Φύρερ»: Το αποκρουστικό πλάνο για την «ανάσταση» της Χρυσής Αυγής

Πολύ έντονη κινητικότητα τις τελευταίες μέρες για τους ναζί.

Δεν υπάρχει τίποτα πιο δομικό για την δημιουργία μιας ναζιστικής οργάνωσης από την ύπαρξη ενός μεγάλου και αναμφισβήτητου αρχηγού, ενός Φύρερ όπως αποκαλείται στη ναζιστική ορολογία.

Για την Χρυσή Αυγή, το πρόσωπο αυτό υπήρξε ο Μιχαλολιάκος. Όμως ο πάλαι ποτέ πανίσχυρος αρχηγός στο εσωτερικό της ναζιστικής οργάνωσης μοιάζει πλέον να ξεμένει από «στρατιώτες».

Η πολιτική κρίση της Χρυσής Αυγής, που είχε ως αποτέλεσμα να μείνει η τελευταία εκτός Βουλής, υπήρξε τόσο μεγάλη που ο Μιχαλολιάκος δεν μπόρεσε να τη διαχειριστεί.

Το κλίμα «ο καθένας για την πάρτη του» που είχε δημιουργηθεί εξαιτίας της δίκης εντάθηκε παραπάνω και η ταυτόχρονη επιτυχία του Παναγιώτη Λαγού να εκλεγεί ευρωβουλευτής -κατακτώντας τη μοναδική αντίστοιχη έδρα για την Χρυσή Αυγή- τον έκανε ταυτόχρονα, πρώτο όνομα μέσα στο κόμμα: ο Λαγός όχι απλά έφυγε από την οργάνωση αλλά παίρνοντας μαζί του και μια σειρά από υψηλά και μεσαία στελέχη, έδειξε στον Μιχαλολιάκο πως τίποτα δεν είναι δεδομένο όσον αφορά τη συντήρηση της εξουσίας.

Η ανακοίνωση της αποσχισθείσας τάσης Λαγού περί δημιουργίας νέου φορέα δεν προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη. Το όνομα αυτής: Εθνική Λαϊκή Συνείδηση. Μάλιστα, στη σχετική ανακοίνωσή της, η ομάδα Λαγού τονίζει πως θα προηγηθούν ορισμένες εσωτερικές διεργασίας και τα χαρακτηριστικά της νέας αυτής οργάνωσης θα γίνουν ευρέως γνωστά «στην Ιδρυτική Διακήρυξη της 9ης Νοεμβρίου».

Το γεγονός ότι επιλέγεται η συγκεκριμένη ημερομηνία δεν είναι τυχαίο: πρόκειται για ένα ξεκάθαρο κλείσιμο του ματιού στον ναζιστικό χώρο, αφού στις 9 Νοεμβρίου του 1938 έλαβε χώρα η λεγόμενη «Νύχτα των Κρυστάλλων», το βράδυ δηλαδή του μεγάλου ναζιστικού πογκρόμ εναντίον Εβραίων στη Γερμανία, το βράδυ που θεωρείται η έναρξη του Ολοκαυτώματος.

Ο «Αιώνιος Φύρερ»: Το αποκρουστικό πλάνο  για την «ανάσταση» της Χρυσής Αυγής

Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική…

Το μεγάλο ερώτημα φυσικά παραμένει: ποιος θα είναι ο Φύρερ του μορφώματος Λαγού; Διότι όσο και αν ο τελευταίος είναι αυτός που πρωτοστάτει στη δημιουργία του είναι δεδομένο πως δεν έχει το κύρος, την εμπειρία, το ειδικό βάρος να γίνει ο αντι-Μιχαλολιάκος της όλης κατάστασης. Αν δει κανείς τα πρόσωπα που συμμετέχουν στην ιδρυτική ομάδα, θα βρει και την απάντηση.

Ο Αναστάσιος Συμιγδαλάς μπορεί να μην είναι πρόσωπο διάσημο σε ευρύτερο επίπεδο αλλά αποτελεί εξέχουσα μορφή του ελληνικού ναζισμού. Πρόκειται για στενό συνεργάτη και εκδότη όλων των βιβλίων του Κωνσταντίνου Πλεύρη, πατέρα του γνωστού βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας (και παλιότερα του ΛΑΟΣ) και Έλληνα θεωρητικό του ναζισμού. Δεν θέλει και πολύ σκέψη: η παρουσία του Συμιγδαλά στην ιδρυτική ομάδα του νέου σχήματος είναι η αυτόματη επιβεβαίωση πως ο «αρχηγός» δεν θα είναι άλλος από τον Πλεύρη.

Πρόκειται για μια πραγματική στροφή σε επίπεδο σχέσεων καθώς ο Πλεύρης και η Χρυσή Αυγή δεν τα πήγαιναν ιδιαιτέρως καλά τα τελευταία χρόνια. Για την ακρίβεια, ο Πλεύρης αμφισβητούσε την ορθότητα των πολιτικών θέσεων της Χρυσής Αυγής διεκδικώντας για τον ίδιο τον ρόλο της κεντρικής φιγούρας του ελληνικού ναζισμού.

Η έξοδος μιας σειράς μεσαίων στελεχών της Χρυσής Αυγής -με τον Λαγό να ηγείται αυτής της εξόδου- από την επιρροή του Μιχαλολιάκου για να την μεγάλη αγκαλιά του Πλεύρη, είναι ένα ιδιότυπο είδος προδοσίας απέναντι στον Φύρερ που ανέδειξε όλα αυτά τα πρόσωπα. Βέβαια, είναι μπόλικοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι όπως φαίνονται.

Ο «Αιώνιος Φύρερ»: Το αποκρουστικό πλάνο  για την «ανάσταση» της Χρυσής Αυγής

Πλεύρης και Μιχαλολιάκος άλλωστε, από τα χρόνια που συνυπήρχαν στο «Κόμμα της 4ης Αυγούστου» τη δεκαετία του ’70, διαρκώς τσακώνονται και διαρκώς τα ξαναβρίσκουν και ειδικά σε στιγμές που ο ναζιστικός χώρος συνολικά βιώνει κρίση.

Και δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε πως η εν λόγω διάσπαση της Χρυσής Αυγής είναι μια συντονισμένη μεταφορά της οργάνωσης σε ένα νέο σχήμα, το οποίο δεν θα κουβαλάει ούτε την ήττα που βίωσε η Χρυσή Αυγή αλλά ούτε και τις δικαστικές της περιπέτειες αλλά αντίθετα, θα έχει και το -πάντα χρήσιμο στην πολιτική- προφίλ της «νέας και άφθαρτης» προσπάθειας.

Αν και κάτι τέτοιο, η κόντρα δηλαδή Μιχαλολιάκου-Λαγού να είναι ψεύτικη και στην πραγματικότητα να υπάρχει κρυφό σχέδιο, φαντάζει συνομωσιολογικό, στους συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους τίποτα δεν αποκλείεται.

Φυσικά, τίποτα δεν μένει και κρυφό. Και το ποιος θα είναι ο αληθινός Φύρερ του νέου ναζιστικού φορέα που αναμένεται να πάρει τη θέση της Χρυσής Αυγής, δεν αποτελεί εξαίρεση…