Μετά από αρκετά χρόνια, σε πολιτικό επίπεδο ζούμε κάτι που είχαμε καιρό. Μια πολύ μεγάλη αποδοχή ενός πρωθυπουργού και μιας κυβέρνησης. Μια αποδοχή που ενισχύθηκε αρκετά μετά τις πρώτες μέρες διακυβέρνησης κατά τις οποίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να δείξει τη διαφορά.
Θέλησε να δείξει ότι θα είναι αποτελεσματικός σε πολλά μικρά και μεγάλα από την πρώτη μέρα. Το αν έχει καταφέρει αυτό που θέλει, δεν είμαστε ειδικοί για να το κρίνουμε, ούτε και εκφράζουμε ευσεβείς πόθους. Μια πραγματικότητα αναλύουμε. Μια πραγματικότητα που σίγουρα δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά αν βασίζεται τόσο πολύ σε facts κι όχι τη γενικότερη αίσθηση.
Όπως και να ‘χει, αυτή τη στιγμή ο πρωθυπουργός βρίσκεται καβάλα στ΄άλογο. Κι αφού βρίσκεται σε αυτή τη θέση, έχει και την πιο μεγάλη ευκαιρία να καθαρίσει το πολιτικό σκηνικό της χώρας από πρόσωπα που και την δική του εικόνα χαλάνε, αλλά πολύ περισσότερο δεν έχουν να συνεισφέρουν κάτι ουσιαστικό στην πορεία της χώρας ή ακόμα και στον πολιτικό λόγο.
Τέτοια περίπτωση είναι ο Γιώργος Κύρτσος που ως Ευρωβουλευτής έγραψε στο Twitter ότι ένα καλό πλάνο στις προσφυγικές ροές είναι η Γυάρος και η Μακρόνησος. Όχι προφανώς ως νησιά. Αλλά ως σύμβολα της χουντικής περιόδου. «Να συγκεντρώνουμε τους πρόσφυγες σε ακατοίκητα ή αραιοκατοικημένα νησιά και να τους περιφρουρούμε» ήταν η δική του συνεισφορά στο πλάνο για την διαχείριση των προσφυγικών εισαγωγών στη χώρα.
Θεωρώ ότι αν συνεχιστεί η οργανωμένη από Ερντογάν ροή προσφύγων&μεταναστών,πρέπει να εφαρμόσουμε μεθόδους Αυστραλίας.
Οσοι έρχονται θα εγκλωβίζονται σε απομακρυσμένο ακατοίκητο η αραιοκατοικημένο νησί,επιτηρούμενοι σε συνθήκες ασφάλειας.
Μόλις μαθευτεί,θα σταματήσουν να έρχονται— Γιώργος Κύρτσος (@GiorgosKyrtsos) September 6, 2019
Η συγκεκριμένη άποψη δεν είναι μια απ΄αυτές που εξασφαλίζουν πολυφωνία στα εσωτερικά ενός κόμματος και απευθύνουν κάλεσμα σε μια κοινωνική ομάδα που μπορεί να μη βρίσκει αλλού σημείο ταύτισης. Είναι μια σάπια άποψη πέρα ως πέρα. Να επιχειρήσεις ως χώρα να απορροφήσεις όσους πρόσφυγες αντέχεις και να τους εντάξεις στην κοινωνία σου τονώνοντας μάλιστα και κάποιες περιοχές που έχουν ανάγκη από ανθρώπους, αυτό ναι, είναι ένα πλάνο.
Ένα πλάνο που κάποια νησιά απέναντι από την Τουρκία επιχειρούν να το εφαρμόσουν σε μικρό βαθμό για να μην αλλοιωθεί ο πληθυσμός.
Ένα από τα προβλήματα που θα εμφανιστούν στην πορεία της διακυβέρνησης του κυρίου Μητσοτάκη είναι και δηλώσεις σαν την άνωθεν. Δηλώσεις που δεν είναι μια στο τόσο ή ισχνή μειοψηφία στο κόμμα του κυρίως κι όχι τόσο στην κυβέρνηση. Ακούγονται αρκετά συχνά. Ίσως από τις ίδιες φωνές, αλλά ποσοτικά αυξάνονται.
Δείγματα όπως ο κ. Κύρτσος και ο κ. Μπογδάνος είναι χαρακτηριστικά για το πού πρέπει να στραφεί για να θωρακίσει το αφήγημα του για την δική του διαφορετικότητα σε σχέση με τον κύριο Τσίπρα.
Πιο κατάλληλη στιγμή δεν υπάρχει. Κι αν η λύση δεν είναι να τους καρατομήσει, είναι να θέσει προειδοποιητικό μέτρο ώστε να τους φέρει πιο κοντά στα μέτρα που θέλει να έχει η ΝΔ, να τους αναγκάσει να λειάνουν τις γωνίες στις απόψεις τους και να καταλάβουν πως αν δεν συμμορφωθούν, το πολιτικό τους μέλλον σε κόμμα που διεκδικεί κυβέρνηση θα είναι μικρό.
Προφανώς και η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει δεχτεί άπειρους πρόσφυγες την τελευταία 5ετία. Αναμφίβολα οι δομές που υπάρχουν προς το παρόν δε μπορούν να αντέξουν πολλούς ακόμα. Αυτό όμως δε σημαίνει πως θα εγκλωβίσεις πόσους ανθρώπους σε ένα άγονο μέρος και θα τους προμηθεύεις κατά το δοκούν και με λιτότητα, όπως προτείνει ο κ. Κύρτσος.
Το ελληνικό πολιτικό τοπίο έχει ανάγκη μετά από μια δεκαετία κατάπτωσης σε ηθικό και διάφορα άλλα επίπεδα, να καθαρίσει και να δώσει χώρο στις φωνές που, είτε δεξιές είτε αριστερές, εκφράζουν απόψεις που δεν αγγίζουν τα όρια του φασισμού.