Αλήθεια τώρα Άδωνι;
Βρείτε μας στο
Πολιτική

Αλήθεια τώρα Άδωνι;

Οι δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη περί «επιβίωσης με 200 ευρώ» είναι ο ορισμός της πρόκλησης για όσους έχουν στοιχειώδη επαφή με την πραγματικότητα.

Δεν είναι να απορεί κανείς με το νέο νταβαντούρι που έχει ξεσπάσει γύρω από τον Άδωνι Γεωργιάδη. Άλλωστε, σε ένα επικοινωνιακό σκηνικό, που το πιο συνηθισμένο είναι ακόμα και οι πιο αντιδραστικοί πολιτικοί να στρογγυλεύουν τις δηλώσεις τους προκειμένου να καμουφλάρεται η λογική λιτότητας που επικρατεί στις πολιτικές τους, ο Γεωργιάδης αποτελεί εξαίρεση: μιλάει πάντα ειλικρινά.

Πρόκειται για τον άνθρωπο άλλωστε που, όχι απλά δεν μπήκε ποτέ στη διαδικασία να σχετικοποιήσει για τα μάτια του κόσμου τις επιπτώσεις του Μνημονίου, αλλά αντίθετα έλεγε με κάθε ευκαιρία πως πρόκειται για αληθινή ευλογία η παρουσία του στην χώρα. Όταν λοιπόν γίνεται εκ νέου viral μέσω των δηλώσεών του πως «ένας άνθρωπος μπορεί να επιβιώσει με 200 ευρώ» δεν απορεί κανείς ιδιαίτερα: αν μη τι άλλο, διαχρονικά στο σκεπτικό του Γεωργιάδη υπάρχει μια συνοχή.

Ο ίδιος ο Γεωργιάδης ωστόσο διαμαρτυρήθηκε για τα όσα του αποδίδονται τονίζοντας η συγκεκριμένη ατάκα του, παρουσιάζεται απομονωμένη από τη συζήτηση που γινόταν εκείνη τη στιγμή και λειτουργεί αποπροσανατολιστικά. Και, για να είμαστε δίκαιοι, ένα δίκιο το έχει. Διότι αν κοιτάξει κανείς συνολικά τις δηλώσεις του, θα αντιληφθεί πως ο Γεωργιάδης δηλώνει ρητά: «Δεν λέω ότι ονειρεύομαι μια ζωή όπου θα ζουν οι άνθρωποι με 200 ευρώ».

Πράγματι, ο Γεωργιάδης αναφέρεται σε μια μελέτη. Συγκεκριμένα, όταν ένας δημοσιογράφος τον ρωτάει αν με το ποσό των 200 ευρώ του ΚΕΑ (δηλαδή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης) μπορεί να ζήσει κάποιος, ο Γεωργιάδης απαντάει: «Τα 200 ευρώ είναι η μελέτη που λέει ότι αν δίνεις σε κάποιον, αν έχει κάποιος 200 ευρώ τον μήνα εισόδημα μπορεί να επιβιώνει. Δεν λέω ότι αυτός ζει όπως πρέπει, για να μην παρεξηγηθώ. Δεν λέω ότι ονειρεύομαι μια ζωή όπου θα ζουν οι άνθρωποι με 200 ευρώ. Λέω ότι υπάρχει πράγματι αυτή η μελέτη».

Να και το επίμαχο βίντεο (από το 9ο λεπτό και μετά το σχετικό απόσπασμα):

Φυσικά, υπάρχει μια αυθόρμητη απορία που προκύπτει από αυτή τη δήλωση: ποια είναι η μελέτη που έβγαλε ως πόρισμα αυτή τη μπούρδα; Δεν διευκρινίζεται από τα λεγόμενα του Γεωργιάδη ποια είναι η συγκεκριμένη μελέτη αλλά είναι σίγουρο πως αυτοί που την σύνταξαν δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Διότι είναι κάτι παραπάνω από δεδομένο πως ένας άνθρωπος δεν μπορεί να επιβιώσει με 200 ευρώ το μήνα…

Ο Γεωργιάδης, με τη σειρά του, μπορεί να είναι μεγαλόψυχος και να μην θεωρεί πως το ιδανικό είναι να ζουν οι άνθρωποι με 200 ευρώ το μήνα, αλλά αντίθετα μοιάζει να αποδέχεται στο έπακρο την ορθότητας αυτής της -αδιευκρίνιστης καταγωγής- μελέτης. Λογικό: δεν πρέπει να έχει κληθεί ποτέ στη ζωή του να επιβιώσει με 200 ευρώ. Αν του είχε τύχει, θα ήξερε πως κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο και θα απέφευγε τόσο προκλητικές δηλώσεις.

Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική…

Πράγματι, μέσα στον κυκεώνα των δηλώσεων και των συνεχόμενων αναρτήσεων στα social media, οι δηλώσεις του Γεωργιάδη παρουσιάστηκαν ως πιο θρασείς από όσο πραγματικά ήταν. Ωστόσο, το συμπέρασμα που προκύπτει και δεν χωράει αμφισβήτηση, δεν είναι περισσότερο τιμητικό για τον κύριο υπουργό: η επαφή του με την πραγματικότητα είναι ανύπαρκτη.