Τον παραδέχτηκαν και οι «εχθροί» του: Μεγάλη μαγκιά Τσίπρα...
Βρείτε μας στο

Έζησε από πρώτο χέρι την ελληνική κρίση, ξοδεύοντας αμέτρητα βράδια στις πλατείες των Αγανακτισμένων και εκατοντάδες ώρες μελέτης και έρευνας. Ένας ξένος που έκανε «δικό» του το ελληνικό πρόβλημα για τις ανάγκες του ρεπορτάζ, μιλώντας αρκετές φορές με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και με τον Φρανσουά Ολάντ και το επιτελείο του.

Ο Γάλλος ανταποκριτής της «Liberation», της βελγικής «Le Soir» και της ελβετικής «Le Temps», Φαμπιάν Περιέ γνωρίζει περισσότερα για τις συνθήκες που οδήγησαν στο παρά ένα του Grexit ακόμα και από κάποιους που άμεσα ή έμμεσα τις διαμόρφωσαν.  Έχοντας πάρει συνεντεύξεις από Έλληνες και Ευρωπαίους αξιωματούχους την τετραετία 2012-2016, μεταφέρει τις εμπειρίες και πληροφορίες του μέσα από το νέο βιβλίο του «Αλέξης Τσίπρας και οι μεταμορφώσεις της πολιτικής», το οποίο παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη.

Ένα από αυτά που αποκαλύπτει είναι η επιστολή του Αλέξη Τσίπρα στον Φρανσουά Ολάντ μετά τις ελληνικές εκλογές του 2012 και την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα εξουσίας. Ο Τσίπρας ζητούσε από τον νεοεκλεγέντα Γάλλο πρόεδρο να ηγηθεί σε μια ευρύτερη συμμαχία ευρωπαϊκών αριστερών δυνάμεων προς μια κοινωνική κατεύθυνση χωρίς μέτρα αυστηρής λιτότητας και «άκαμπτες απαιτήσεις του δημοσιονομικού συμφώνου».

Δεν έλαβε όμως ποτέ απάντηση. Ο Ολάντ του κράτησε… μανιάτικο ότι στις γαλλικές προεδρικές εκλογές είχε υποστηρίξει τον Ζακ-Λικ Μελανσόν, ηγέτη της γαλλικής Αριστεράς. Παρά ταύτα, όπως έχει στον Περιέ, «είχα εκτίμηση στον υποψήφιο και το κίνημα που εκπροσωπούσε».

Όταν πια φαινόταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανέλθει στην εξουσία, είναι γνωστό ότι η τότε κυβέρνηση και οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί της άρχισαν να καλλιεργούν το αφήγημα της «αριστερής παρένθεσης». Δεν ήταν όμως ένα φαινόμενο που περιορίστηκε στο εσωτερικό της χώρας. Ακριβώς ίδια ήταν η προσέγγιση στην έδρα που χαράζει την οικονομική πολιτική της ΕΕ, το Βερολίνο, σύμφωνα με τον Περιέ.

Σε μια συνέντευξη του με έναν Γερμανό υπουργό το Νοέμβριο του 2014, ο τελευταίος εκτίμησε ότι ο Τσίπρας δεν θα γίνει ποτέ πρωθυπουργός. «Αλλά κι αν γίνει, θα παραμείνει στην κυβέρνηση για έξι μήνες ως παρένθεση», αναφέρει ως συνοδευτικά λόγια στο βιβλίο του ο Περιέ. Επιπλέον επιβεβαιώνει ότι το περιβάλλον στο οποίο έπρεπε να κινηθεί εντός της ΕΕ ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη νίκη στις εκλογές, ήταν απολύτως εχθρικό, ενώ υποστηρίζει ότι ο Ολάντ ήταν ο μοναδικός ηγέτης που βοήθησε ειλικρινά τον Τσίπρα τον ταραχώδη Ιούλιο του 2015.

Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας