Ένα βήμα πιο κοντά στις εκλογές...

Δεν ήταν απολύτως ξεκάθαρο, αλλά...

Είναι κάτι που ακουγόταν, αρχικά εν είδει ανυπόστατης φήμης, εδώ και λίγο καιρό στους πολιτικούς κύκλους. Όχι μετ’ επιτάσεως, αλλά ψιθυριζόταν μέχρις ότου να σχηματιστεί ένα άηχο «Ρε λες;» στα χείλη αρκετών.

Το σημερινό διάγγελμα του πρωθυπουργού επιβεβαίωσε, θα μπορούσε να πει κανείς, αυτή τη φήμη- ακόμα κι αν δεν ήταν ακριβώς κρυστάλλινα τα λόγια του επί του θέματος, όμως μια ανάγνωση πίσω από τις προφανείς λέξεις μας κάνει να σταματήσουμε ν’ αμφιρρέπουμε μεταξύ «Μπορεί» και «Αποκλείεται» και να γέρνουμε, πια, περισσότερο προς την πλευρά του πρώτου: ναι, πλέον είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Το πρώτο μισό του διαγγέλματος του Κυριάκου Μητσοτάκη αφορούσε, φυσικά, τον κορωνοϊό και την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας. Ο αρχηγός της ΝΔ μοίρασε συγχαρητήρια στο ιατρικό προσωπικό αλλά και τους Έλληνες πολίτες (για την πειθαρχία που έδειξαν στα μέτρα), τόνισε πως η εβδομάδα που διανύουμε είναι πολύ κρίσιμη και, εν πολλοίς, θα δείξει αν θα ‘χουμε σταδιακή άρση των μέτρων από τον Μάιο και ολοκληρώθηκε με μια φράση-λεκτικό κομψοτέχνημα («Πολλοί έπρεπε να βάλουν την προστατευτική μάσκα για να λάμψει από πίσω της το φωτεινό τους πρόσωπο»), η οποία θα μνημονεύεται για καιρό.

Μετά, ωστόσο, πέρασε στο πολιτικό ψητό: «Η Ελλάδα μετά την πανδημία πρέπει να είναι μία ανανεωμένη Ελλάδα» τόνισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος φρόντισε να μιλήσει ξανά για «ανανέωση» σε ακόμα μία αποστροφή του λόγου του.

Μπορεί να «κρύβεται» εδώ ένα μήνυμα για πρόωρες εκλογές, όταν τελειώσει όλο αυτό το αποκρουστικό… πράμα με τον Covid-19;

Ναι, μπορεί- και βγάζει και νόημα: ο Μητσοτάκης βλέπει πως λόγω της πανδημίας είναι αδύνατο να εφαρμόσει το πρόγραμμα το οποίο είχε «τάξει» στο λαό προεκλογικά. Είναι δεδομένο πως- στο εγγύς μέλλον- θα γίνουν περικοπές από τομείς που ουδείς το φανταζόταν, καθώς η οικονομία της χώρας δοκιμάζεται πάρα πολύ το τελευταίο διάστημα και θα δοκιμαστεί απείρως περισσότερο από δω και πέρα.

Η κίνηση του Κυριάκου- αν επιβεβαιωθεί, εννοείται, το σενάριο των πρόωρων εκλογών- μοιάζει αρκετά με αυτή του Τσίπρα πίσω στο 2015, όταν και εξελέγη πρωθυπουργός το Γενάρη με στόχο την έξοδο από τα μνημόνια και την πλήρη ρήξη με τους Θεσμούς, και τον Σεπτέμβρη, μετά την απότομη στροφή στο πρόγραμμά του, ζήτησε εκ νέου λαϊκή εντολή.

Ο Μητσοτάκης, και κατά συνέπεια ολόκληρη η Νέα Δημοκρατία, παίζει εδώ και καιρό με τα λευκά στην σκακιέρα: η διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι της τάξης των 10+ μονάδων και η (πανθομολογούμενη) σωστή αντίδρασή του στη λαίλαπα του κορωνοϊκού του έδωσε έξτρα πόντους.

Έτσι, αν πάει σ’ εκλογές, φερ’ ειπείν, τον Απρίλη-Μάη του 2021 μπορεί να «κάψει» και την απλή αναλογική, δεδομένης της διαφοράς που θα έχει από το 2ο κόμμα- και, φυσικά, να εξασφαλίσει και δύο ακόμα χρόνια στην εξουσία.

Το ηθικό ζήτημα που ανακύπτει εδώ, αν υπάρξει όντως σε ένα χρόνο προσφυγή στις κάλπες, είναι ένα μικρό… unfair προς την πλευρά του Τσίπρα, ο οποίος τον τελευταίο καιρό με τον Covid-19 αλλά και τις τουρκικές προκλήσεις λίγο πριν, στηρίζει αναφανδόν τον Μητσοτάκη στις αποφάσεις που παίρνει, προτάσσοντας το κοινό καλό και αφήνοντας στην άκρη τις μεταξύ τους διαφορές- χάνοντας, ενδεχομένως, με αυτή την τακτική, το έρεισμά του σε μερίδιο των ψηφοφόρων του. Ωστόσο, έτσι είναι η πολιτική…

Ήταν, εν κατακλείδι, τα λόγια του Κυριάκου ένα ξεκάθαρο μήνυμα επερχόμενων εκλογών: όχι.

Θα μπορούσε, όμως, να υπαινίσσεται πως όταν βγούμε από το ερεβώδες τούνελ στο οποίο μας έχει βάλει βιαίως ο κορωνοϊός, θα πάμε σε εκλογές: ξεκάθαρα ναι…