Η οριστική αποκαθήλωση: Ο Πρόεδρος Τραμπ σκάβει κάθε μέρα τον λάκκο του όλο και περισσότερο
Βρείτε μας στο
Πολιτική

Οι 2 λόγοι που ο Τραμπ πιστεύει ότι ο κορωνοϊός είναι δημιούργημα εργαστηρίου

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ πετάει τη μπάλα στην κερκίδα και δεν αναφέρεται στην ουσία...

Η επίσημη γνωστοποίηση του Ντόναλντ Τραμπ πως οι ΗΠΑ αναστέλλουν τη χρηματοδότηση τους στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, συνοδευόμενες από εξαιρετικές επιθετικές κατηγορίες ως προς τη λειτουργία του, έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στην παγκόσμια ειδησεογραφία. Με δεδομένο πως το κεντρικότερο ζήτημα ολόκληρης της παγκόσμιας επικαιρότητας δεν είναι άλλο από την καταπολέμηση του κορωνοϊού, ο ανοιχτός οικονομικός πόλεμος που ανοίγει στον ΠΟΥ η μεγαλύτερη υπερδύναμη της Γης, προκαλεί μαζικούς προβληματισμούς και πονοκεφάλους στην ιατρική κοινότητα.

Γιατί όμως ο Τραμπ αποφάσισε να κάνει αυτή την φαινομενικά ακατανόητη επιλογή; Το ερώτημα φυσικά μπορεί να απαντηθεί με δυο τρόπους. Ο ένας είναι μέσω των επίσημων εξηγήσεων που έχει δώσει ο Πλανητάρχης μιλώντας στις καθιερωμένες ενημερώσεις του προς τους Αμερικάνους εκπροσώπους του Τύπου. Ο άλλος, που συνήθως είναι και ο πιο ουσιώδεις, μπορεί να βρεθεί μέσα από το «σκάψιμο» σε κινήσεις και τακτικές που αποτελούν την επίσημη πολιτική των ΗΠΑ επί ημερών Ντόναλντ Τραμπ.

Κοιτώντας κανείς πάντως τις επίσημες δηλώσεις τόσο του Προέδρου των ΗΠΑ όσο και άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων που ουσιαστικά εξυπηρετούν μια κοινή γραμμή, οι εξηγήσεις αναφορικά με την διακοπή χρηματοδότησης στον ΠΟΥ «πατάνε» πάνω σε συνωμοσιολογικά σενάρια. Και το να κυβερνά κανείς μια χώρα, πόσο μάλλον ολόκληρες ΗΠΑ, με άξονα την συνωμοσιολογία είναι κομματάκι επικίνδυνο και ειδικά σε μια τέτοια συγκυρία.

Ο Τραμπ δηλώνει με επισημότητα πως πιστεύει ότι ο ιός προήλθε από κινέζικα εργαστήρια. Πρόσφατα μάλιστα, το φιλοκυβερνητικό FOX έκανε ένα ρεπορτάζ μέσω του οποίου φιλοδοξούσε να επικυρώσει τον ισχυρισμό περί εργαστηριακών καταβολών για τον κορωνοϊό. Και που κολλάει ο ΠΟΥ με όλα αυτά; Ο Τραμπ διατείνεται πως ο τελευταίος έκανε πλάτες στην κινέζικη κυβέρνηση αποκρύπτωντας την σημασία της εξάπλωσης και αργώντας με αυτόν τον τρόπο να πάρει τα κατάλληλα μέτρα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ άλλωστε, η κινέζικη επιστήμη διεξάγει διαρκώς ιατρικά πειράματα στην προσπάθειά της να ξεπεράσει τις ΗΠΑ στον τομέα της υγείας και ο ΠΟΥ είναι σύμμαχός της σε αυτή την προσπάθεια.

Οι 2 λόγοι που ο Τραμπ πιστεύει ότι ο κορωνοϊός είναι δημιούργημα εργαστηρίου

Ο Τραμπ επιχειρηματολογεί υπέρ της πιθανότητας έλευσης του ιού από κινέζικα εργαστήρια με βάση την… χιλιομετρική απόσταση της αγοράς του Γουχάν, όπου εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα, με εργαστήριο της πόλης το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στην αγορά! Το δεύτερο επιχείρημά του βασίζεται στο ότι τα νούμερα όσων έχουν προσβληθεί και έχουν πεθάνει από τον ιό στην Κίνα είναι πολύ λίγα αναλογικά με το γεγονός ότι από εκεί ξεκίνησαν όλα.

«Αλήθεια πιστεύετε αυτούς τους αριθμούς στην αχανή χώρα που τη λένε Κίνα, ότι έχουν τον συγκεκριμένο αριθμό κρουσμάτων και τον συγκεκριμένο αριθμό νεκρών; Το πιστεύει κανείς στ’ αλήθεια αυτό;» διερωτήθηκε πρόσφατα ο Τραμπ.

Οι 2 λόγοι που ο Τραμπ πιστεύει ότι ο κορωνοϊός είναι δημιούργημα εργαστηρίου
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Το «φυλάει» ο ψαράς με το βιβλίο: Το παραδεισένιο νησάκι του Ιονίου που πωλείται αντί 45 εκατ. ευρώ

Πρόκειται για αστεία περίπτωση συνωμοσιολογίας που δεν κάνει τον κόπο καν να βρει σοβαρά επιχειρήματα. Ούτε λίγο ούτε ο πολύ, ο Τραμπ λέει: «Έτσι είναι γιατί πιστεύω πως είναι έτσι». Το δε σενάριο πως ο ιός προήλθε από κινέζικο εργαστήριο έχει καταρριφθεί από την επιστημονική κοινότητα και με το να το επικαλείται ο Τραμπ, ουσιαστικά επικαλείται ένα fake new. Το μοναδικό επιχείρημα από τα παραπάνω που θα μπορούσε να έχει κάποια βάση είναι ο ισχυρισμός περί καθυστέρησης της αντίδρασης του ΠΟΥ απέναντι στον κορωνοϊό αλλά και πάλι δεν ισχύει: ο ΠΟΥ είχε προειδοποιήσει για τους κινδύνους από τον Ιανουάριο και καλούσε τα κράτη του κόσμο να προβούν στα αντίστοιχα μέτρα πρόληψης.

Η αληθινή αιτία που ο Τραμπ προβαίνει σε αυτή την αναστολή χρηματοδότησης είναι άλλη και μπορεί να βρεθεί αν κοιτάξει κανείς με προσεκτικό τρόπο τις μέχρι στιγμής αποφάσεις των ΗΠΑ για το 2020. Από τις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση Τραμπ είχε αποφασίσει να προβεί σε περικοπές αναφορικά με τη χρηματοδότηση της υγείας κατά 3 δισεκατομμύρια δολάρια. Τμήμα αυτής είχε αποφασιστεί πως θα είναι και τα 400 εκατομμύρια που έδιναν οι ΗΠΑ στον ΠΟΥ ετησίως. Και αυτή η προαποφασισμένη επιλογή χρειαζόταν απλά μια καλή συγκυρία για να εφαρμοστεί: ο Τραμπ βρήκε την τέλεια συγκυρία. Τέλεια για αυτόν προφανώς, επειδή του επιτρέπει να πετάει με ευκολία τη μπάλα στην κερκίδα…