5 δηλώσεις-κοτσάνες πολιτικών που έγραψαν ιστορία
Βρείτε μας στο

Θα έπρεπε να το έχουν ξανασκεφτεί.

Αν γύριζαν τον χρόνο πίσω, σίγουρα θα κρατούσαν το στόμα τους κλειστό.

Βασικά, πολλές φορές θα ήταν καλύτερα για όλους μας (και όχι μονάχα για τους ίδιους) να κρατούν το στόμα τους κλειστό.

Όσες αστειότητες όμως κι αν έχουμε ακούσει κατά καιρούς από πολιτικούς, όσες μπαλαφάρες ή εξοργιστικές ατάκες κι αν έχουν πετάξει, υπήρξαν κάποιες περιπτώσεις που ξεπέρασαν τους εαυτούς τους:

Αμολώντας «κοτσάνες» που έγραψαν ιστορία όπως, για παράδειγμα, οι εξής:

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης – «Δεν έχω διαβάσει το μνημόνιο»

Εντάξει, δεν είπε και τίποτα φοβερό. Εξάλλου το εξήγησε ο άνθρωπος, είχε άλλες υποχρεώσεις εκείνη την περίοδο. Δεν μπορούσε ν’ ασχοληθεί με μ…ίες. Όχι βέβαια ότι ήταν ο μόνος βουλευτής που πιθανολογείς ότι το έκανε. Όμως πρέπει να είσαι πολύ… Χρυσοχοΐδης για να ομολογήσεις δημόσια στην τηλεόραση (και μετά να προσπαθείς μάταια να το μαζέψεις) ότι υπέγραψες το μνημόνιο χωρίς καν να του ρίξεις ένα βλέφαρο πρώτα.

Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας

Γιώργος Παπανδρέου – «Λεφτά υπάρχουν»

Να το ‘λεγε ο πατέρας του μάλιστα. Στις δικές του (μεγάλες πασοκικές) εποχές ήταν κάτι παραπάνω από αλήθεια. Μόνο που -δυστυχώς για ‘κείνον- ο Γιωργάκης το είπε στη δική του εποχή. Και σε συνδυασμό με το ότι ήταν τα ίδια χείλη αργότερα που ανακοίνωσαν και την ένταξη στο ΔΝΤ, έμεινε η φράση να τον κυνηγάει για όλη την υπόλοιπη καριέρα του (και μάλλον για όλη την υπόλοιπη ζωή του).

Αντώνης Σαμαράς – «Μίλησα ακόμη και με τον Θεό»

Ήταν γνωστή η σκληρή διαπραγματευτική στάση που κρατούσε απέναντι στην τρόικα. Ανάσα δεν τους άφηνε να πάρουν, στον ύπνο τους τον έβλεπαν τις νύχτες. Για τους ελάχιστους ωστόσο που είχαν μείνει να αμφιβάλλουν για το πόσο εξάντλησε τα περιθώρια για χάρη του ελληνικού λαού, ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι έφτασε πολύ… ψηλά. Και στη μίνι-κουβέντα που είχε με τον Μεγαλοδύναμο του εξήγησε πως ούτε Εκείνος μπορούσε να βάλει ένα χεράκι.

Αλέξης Τσίπρας – «Η Μυτιλήνη, η Λέσβος και τα άλλα νησιά της Ελλάδας»

Αν η δήλωση γινόταν στα αγγλικά θα υπήρχε μια κατανόηση. Όλοι ξέρουμε ότι ποτέ δεν υπήρξε το δυνατό του σημείο. Και στα ελληνικά ωστόσο (τουλάχιστον στη συγκεκριμένη περίπτωση) δεν τα κατάφερε και πολύ καλύτερα. Γιατί δεν χρειάζεται να είσαι πρύτανης του πανεπιστημίου ή καθηγητής γεωγραφίας για να γνωρίζεις (ή τουλάχιστον να έχεις ξεκάθαρο στο μυαλό σου) το μοναδικό ελληνικό νησί που διαθέτει και… αναπληρωματικό όνομα.

Κυριάκος Μητσοτάκης – «Ήμουν πολιτικός κρατούμενος 6 μηνών»

Είναι αυτό που λέμε αγωνιστής «από κούνια». Επαναστάτης «εξ απαλών ονύχων». Ήρωας πριν καν βγει απ’ τ’ αυγό του, όπως θα ‘λεγε ο απλός λαός. Όλα αυτά αποκάλυψε ότι υπήρξε κάποτε ο σημερινός πρωθυπουργός (πριν γίνει πρωθυπουργός): Ρωτώντας με απορία έπειτα «γιατί γελάτε, κύριοι» και προκαλώντας γενναίες προσπάθειες ακόμα και των δικών του βουλευτών να μην ξεκαρδιστούν στα έδρανα.