5 φορές που ο Ανδρέας Παπανδρέου «έπαιξε μεγάλη μπάλα» με ατάκες στη Βουλή
Βρείτε μας στο

Το πασοκικό μεγαλείο του Ανδρέα Παπανδρέου ήταν παντός καιρού και εδάφους.

Είτε βρισκόταν σε συγκέντρωση με χιλιάδες κόσμου να παραληρεί από κάτω, είτε μπροστά σε μια κάμερα για μια τυπική δήλωση, μπορούσε με την ίδια άνεση να σαγηνεύσει ακροατές/τρομοκρατήσει αρχηγούς άλλων κομμάτων.

Εκεί όμως που πραγματικά ένιωθε στο… γήπεδό του ήταν η Βουλή.

Εκεί όπου μπορούσε να συνδυάσει τα περίφημα σλόγκαν του με άδειασμα των «απέναντι».

Εκεί όπου έμπαινε με τον αέρα που μπαίνει η Μπαρτσελόνα στο «Καμπ Νου» όταν υποδέχεται τη Ράγιο Βαγεκάνο και «γλεντούσε» τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Εκεί όπου έγραψε ιστορία παίζοντας μεγάλη… μπάλα με αξέχαστες ατάκες σαν τις εξής:

«Προτιμούμε να ανήκομεν εις τους Έλληνες»

Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)

Σε συζήτηση για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αρπάζεται με μαεστρικό πικάρισμα του Ανδρέα. Με αφορμή αναφορά σε δική του σχετική φράση, διακόπτει την ομιλία για να εξηγήσει πώς «η Ελλάς, πολιτικά, αμυντικά, οικονομικά, πολιτιστικά, ανήκει εις την Δύσιν». Και μέσα σε αποθέωση παίρνει την αποστομωτική απάντηση (που αργότερα εξελίχθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα πασοκικά σλόγκαν) ότι «προτιμούμε να ανήκομεν εις τους Έλληνες».

«Κύριε Μητσοτάκη, καληνύχτα σας»

Ενώ η διαμάχη με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη βάραγε κόκκινο (εξαιτίας και της αντιπαράθεσης για το σκάνδαλο Κοσκωτά) ο Ανδρέας έδωσε τον ορισμό της έκφρασης «δεν σε βλέπω». Αφού τον χαρακτήρισε λοιπόν «Εφιάλτη» (αναφερόμενος στην αποστασία του 1965) και τον ενθάρρυνε να συνεχίσει (γιατί θα επιβεβαίωνε έτσι ότι μόνο το ΠΑΣΟΚ ήταν η λύση για τα προβλήματα της χώρας), τον άφησε σύξυλο με το ιστορικό «καληνύχτα σας».

«Mea culpa»

Δεν είναι το πιο συνηθισμένο πράγμα για έναν πολιτικό να παραδέχεται λάθος του. Πόσω μάλλον απέναντι σε πολιτικό αντίπαλο. Πόσω μάλλον όταν αφορά εθνικό ζήτημα (όπως η απόφαση να εξομαλυνθούν οι σχέσεις με την Τουρκία στη συνάντησή του με τον Οζάλ στο περίφημο Νταβός). Έχοντας ωστόσο τα… άντερα ν’ αναλάβει τις ευθύνες του, ο Ανδρέας έκανε ακόμα και την αυτοκριτική του με στιλ -και την περιβόητη λατινική φράση «mea culpa» (σ.σ. δικό μου λάθος).

«Μεταφέρατε το χειρότερο πεζοδρόμιο στο κοινοβούλιο»

Τι κι αν ήταν πλέον εμφανώς καταβεβλημένος και σκιά του εαυτού του; Τις κατηγορίες του Μιλτιάδη Έβερτ ότι έγραφε ο ίδιος την Αυριανή και πολεμούσε μέσω εκείνης τους πολιτικούς αντιπάλους δεν θα μπορούσε να τις αφήσει αναπάντητες. Πριν ξεκαθαρίσει λοιπόν πώς ό,τι έγραφε ο ίδιος είχε την υπογραφή του και φύγει από την αίθουσα για να μην… τον ακούει, τον κέρασε μια γερή δόση απαξίωσης καλώντας τον να ντραπεί που μετέφερε το πεζοδρόμιο στη Βουλή.

Διακοπή ομιλίας Μητσοτάκη

Ότι ήταν δεινός ρήτορας και τρομακτικός «αντίπαλος» σε συζήτηση ήταν γνωστό. Αποδεικνύεται εξάλλου από τις προηγούμενες φράσεις. Ήταν τέτοιο όμως το μέγεθος και η δύναμη της επιρροής Ανδρέα που ενίοτε δεν χρειαζόταν… καν να μιλήσει. Όπως τη φορά που μπήκε στη Βουλή την ώρα της ομιλίας Μητσοτάκη και προκαλώντας την προσωρινή διακοπή της από το εκκωφαντικό παλαμάκι, δίδαξε τι θα πει τρολάρισμα καμιά 25αριά χρόνια πριν ανακαλυφθεί το τρολάρισμα.