Τελική ευθεία: Το ακραίο σενάριο για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών με υπογραφή Τραμπ

Ή μήπως δεν είναι και τόσο ακραίο;

Έχει μια δόση (αλλά δυστυχώς πολύ μικρή) υπερβολής, όμως θα μπορούσε κάλλιστα να φορέσει το μανδύα της πραγματικότητας και θα έπειθε τους πάντες. Μέσα στην κοινοτοπία του- και με όχημα το ελαφρώς αγοραίο ύφος-, έχει αρκετά μεγάλα ψήγματα αλήθειας: «Μέσα στο 2020 τα έχουμε δει όλα», θα μπορούσε να πει κάποιος, σε σημείο που να φοβόμαστε για το τι μπορεί ν’ ακολουθήσει στο εναπομείναν δίμηνο μέχρι να πάει στο διάολ… εεεε στα κομμάτια το έτος.

Φυσικά, στο επίκεντρο βρίσκεται η πανδημία του κορωνοϊού, όμως τις τελευταίες λίγες ημέρες τα φώτα στρέφονται μερικώς και στην ανάδειξη του νέου πλανητάρχη, μιας και οι ΗΠΑ από αύριο το πρωί θα ξέρουν αν θα συνεχίσει να κάθεται στον προεδρικό θώκο ο Ντόναλντ Τραμπ ή θα τον διαδεχτεί ο Τζο Μπάιντεν.

Και κάπου εδώ κάνει την εμφάνισή του ο απτός παραλογισμός και αυτό το «τα έχουμε δει όλα» μπορεί ν’ αποδειχθεί πως είναι αναληθές. Γιατί; Διότι, πολύ απλά, εσχάτως η επικράτηση Τραμπ από αδύνατο σενάριο έχει αρχίσει να κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος (παρά το γεγονός, φυσικά, πως ο Μπάιντεν παραμένει το φαβορί).

Λόγω του εξαιρετικά περίεργου (για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, τουλάχιστον) εκλογικού νόμου των Ηνωμένων Πολιτειών- που, εντελώς… μπακαλίστικα, σημαίνει πως ένας υποψήφιος μπορεί να λάβει λιγότερες ψήφους συνολικά, αλλά να κερδίσει τις πολιτείες-κλειδιά με τους περισσότερους εκλέκτορες και να εκλεγεί πρόεδρος-, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων διατηρεί ακέραιες τις ελπίδες του να είναι ο τελικός νικητής, παρά τις προβλέψεις του τελευταίου έτους.

Πιο συγκεκριμένα, αν και η νίκη του Δημοκρατικού υποψηφίου θεωρείτο δεδομένη μέχρι πρότινος, τώρα δίνεται ένα αξιοσέβαστο 40% να επικρατήσει ο συνονόματος του Ντόναλντ Ντακ (που και αυτός κάνει πολλές φορές την πάπια σε ζητήματα στοιχειώδους ανθρωπιάς).

Το ζήτημα της νίκης παίζεται ακόμα, όπως προείπαμε, λόγω των κρίσιμων πολιτειών και το σκηνικό αρχίζει να θυμίζει έντονα το 2016, όταν η Χίλαρι Κλίντον θεωρούνταν βέβαιη πρόεδρος και έχασε στο νήμα από τον Τραμπ.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ξεκάθαρο προβάδισμα του Μπάιντεν. Ας δούμε αναλυτικά τι δίνουν οι προβλέψεις για τις πιο κρίσιμες πολιτείες:

Φλόριντα 29 εκλέκτορες
Ο Μπάντεν προηγείται με 2,2 μονάδες

Πενσυλβάνια 20 εκλέκτορες
Ο Μπάιντεν προηγείται με πέντε μονάδες

Οχάιο 18 εκλέκτορες
Ο Τραμπ προηγείται με 2 μονάδες

Μίσιγκαν 16 εκλέκτορες
Ο Μπάιντεν προηγείται με οκτώ μονάδες

Βόρεια Καρολίνα 15 εκλέκτορες
Ο Μπάιντεν προηγείται με 1,6 μονάδες

Αριζόνα 11 εκλέκτορες
Ο Μπάιντεν προηγείται με 2,5 μονάδες

Ουισκόνσιν 10 εκλέκτορες
Ο Μπάιντεν προηγείται με επτά μονάδες

Αιόβα έξι εκλέκτορες
Ο Τραμπ προηγείται με 0,4 μονάδες

Έτσι, «γεννιούνται» 3 πιθανά σενάρια για το τι θα συμβεί μετά το πέρας και της σημερινής νύχτας στην Αμερική:

Πρώτο και επικρατέστερο: Ο Τζο Μπάιντεν ανακηρύσσεται πρόεδρος των ΗΠΑ, επικρατώντας με μικρή διαφορά του αντιπάλου του. Υπάρχει και ο πιο αισιόδοξος δρόμος για τους Δημοκρατικούς, που λέει πως ο 78χρονος υποψήφιος θα… κατατροπώσει τον Τραμπ και θα κερδίσει με αρκετά μεγάλη διαφορά- κάτι που με τα δεδομένα των τελευταίων ημερών δε φαίνεται και πολύ πιθανό.

Δεύτερο και ολοένα πιο «δημοφιλές» εδώ και μερικά 24ωρα: Ο Ντόναλντ Τραμπ επαναλαμβάνει τον προσωπικό άθλο του 2016 και κερδίζει εκ νέου. Αυτό επιτυγχάνεται χάρη στην ανατροπή της τελευταίας στιγμής σε Πενσυλβάνια και Φλόριντα.

Τρίτο και ελαφρώς… εφιαλτικό: Για να εκλεγεί κάποιος πρόεδρος στις ΗΠΑ χρειάζεται 270 εκλέκτορες. Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι Μπάιντεν και Τραμπ λαμβάνουν από 269 ή ότι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών κερδίζει απολύτως οριακά.

Τότε ο Τραμπ αμφισβητεί το αποτέλεσμα, προσφεύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο για επανακαταμέτρηση ψήφων και βυθίζει σύσσωμη την Αμερική (μα και τον κόσμο- μην ξεχνάμε πως διανύουμε περίοδο «άγριας» πανδημίας…) στην αβεβαιότητα.

Κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ποτέ στην σύγχρονη ιστορία της Αμερικής, όμως με βάση τα δεδομένα του τελευταίου μηνός δεν είναι και τόσο απίθανο.

Άλλωστε, ο Τραμπ είναι αποφασισμένος να μείνει στον προεδρικό θώκο πάση θυσία και προτίθεται να κάνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου να μην τον κουνήσει ο μεγάλος του αντίπαλος από τον Λευκό Οίκο.

Κι αν, παραδόξως, συμβεί κάτι τέτοιο ή αν ο Ρεπουμπλικάνος ηγέτης κερδίσει τις εκλογές, τότε  ναι, θα τα έχουμε δει όλα μέσα στο 2020.

Ακόμα και την παραμονή ενός οριακά εχέφρονος ανθρώπου στο τιμόνι του πλανήτη την πιο κρίσιμη περίοδο εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες…