Το δεύτερο φάουλ του Κυμπουρόπουλου ήταν μεγαλύτερο απ' το πρώτο..

Όταν δίνεις εξηγήσεις για μια γκάφα και τελικά τα επιχείρηματά σου καταλήγουν να μοιάζουν με αυτά του αντιπρόεδρου του Εδεσσαϊκού, ίσως θα ήταν καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς...

Μερικές φορές, όπως λέει και ο σοφός λαός, είναι καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς. Τέλος πάντων, δεν το λέει ακριβώς ο σοφός λαός αλλά είναι μια φράση που πολλές φορές αποτελεί τέλεια συμβουλή. Μας την θύμισε ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος αφού προέβη σε μια κίνηση που προκάλεσε αίσθηση μέσα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, αυτονόητα κλήθηκε να την εξηγήσει και τα έκανε τόσο σαλάτα που ο υπερδιάσημος πλέον αντιπρόεδρος του Εδεσσαϊκού άρχισε να βγάζει νόημα μπροστά του.

Σε περίπτωση που είχες χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα το προηγούμενο 24ωρο και δεν πήρες χαμπάρι το τι έπαιξε με τον ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, να μια μικρή περίληψη: όλα ξεκίνησαν όταν το ευρω-στέλεχος της «γαλάζιας παράταξης» έδωσε θετική ψήφο σε ψήφισμα που αναφέρει ότι η ανθρώπινη ζωή ενός παιδιού «πρέπει πάντα να προστατεύεται, ξεκινώντας από τη στιγμή της σύλληψης». Με απλά λόγια, ο Κυμπουρόπουλος ψήφισε κατά της έκτρωσης στέλνοντας ένα μήνυμα… επιστροφής στο Μεσαίωνα.

Οι υπόλοιποι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κράτησαν την εντελώς αντίθετη στάση καταψηφίζοντας το συγκεκριμένο ψήφισμα ενώ λίγο αργότερα, το κυβερνών κόμμα εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της όποιας «άδειαζε» τον Κυμπουρόπουλο κρατώντας αποστάσεις από την ενέργειά του. Ο ίδιος κλήθηκε σύντομα να δώσει εξηγήσεις και φρόντισε άμεσα να ξεκαθαρίσει πως είναι υπέρ της αυτοδιάθεσης του γυναικείου σώματος και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι κατά της έκτρωσης. Τα μάζεψε με άλλα λόγια. Μα τότε, αν όλα αυτά ισχύουν, γιατί ψήφισε εξ’ αρχής εναντίον της έκτρωσης; Η απάντηση είναι μάλλον προφανής και ήρθε στο μυαλό όλων μας: μάλλον δεν κατάλαβε τι ψήφιζε.

Ο Κυμπουρόπουλος δεν έχει ούτε το κύρος ούτε την πυγμή για να πάει κόντρα στην κεντρική γραμμή της Νέας Δημοκρατίας. Η ιστορία αυτή τον πονοκεφάλιασε πολύ και γι’ αυτό και την χειρίστηκε με μεγάλη αμηχανία. Το ψήφισμα επίσης είναι διατυπώμενο με τέτοιο τρόπο που ένας άπειρος πολιτικός εύκολα μπορεί να υποπέσει σε γκάφα. Ερωτηματικά βέβαια προκαλεί και ο λόγος που οι υπόλοιποι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας δεν τον προστάτεψαν. Ποιος ξέρει τι μπορεί να πήγε στραβά; Το ζήτημα είναι ότι ο ίδιος τονίζει πως έχει γίνει λάθος και δεν πιστεύει στην κατάργηση της εκτρώσεως μάλλον είναι ειλικρινής. Το πρόβλημά του είναι άλλο.

Ενώ τονίζει πως πιστεύει άλλο πράγμα από αυτό που ψήφισε, για να μην φανεί το αυτογκόλ του, αποφεύγει να πει ευθέως ότι απλά μπερδεύτηκε, πως απλά δεν κατάλαβε καλά. Αντίθετα, θέλει και την πίτα ολόκληρη (και να διαφωνήσει με τη ψήφο του) και τον σκύλο χορτάτο (και να υποκριθεί πως δεν έκανε ποτέ λάθος). Ε, δεν γίνονται όλα μαζί, θα εκτεθείς.

«Ήταν ένα συνολικά ψήφισμα για τα δικαιώματα του παιδιού, αυτό ψηφίζαμε. Όταν το παιδί βρίσκεται στη μήτρα της μητέρας, όταν είναι μικρό, δεν έχει τη δύναμη να μιλήσει, δεν πρέπει να μιλήσουμε και εμείς για αυτό; Δεν μπορώ να ξέρω για την ανακοίνωση του κόμματός μου. Καταλαβαίνω απόλυτα όλο αυτό που έχει γίνει από την μεριά του κόσμου. Αυτό όμως που πρέπει να γίνει ξεκάθαρο είναι ότι δεν ψήφισα και δεν θα ψήφιζα κάτι που αφαιρεί το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση του σώματος των γυναικών», είπε αρχικά.

«Πολλοί συνάδελφοι ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ αυτής της τροπολογίας. Σκέφτομαι λίγο το θέμα και από αυτή τη θέση που σίγουρα με επηρεάζει, αν η μητέρα μου είχε δει ότι είμαι ανάπηρος θα με σκότωνε ή όχι; Θεωρώ ότι ναι υπάρχει το δικαίωμα στην άμβλωση και δεν είμαι κατά. Αλλά θέλω να δώσω και το δικαίωμα και στο παιδί που δεν μπορεί να μιλήσει» συνέχισε για να καταλήξει.

Διαβάζοντας τις δηλώσεις του είναι προφανές ότι δεν ξέρει τι θέλει να πει. Λέει τα πάντα και μετά λέει και τα αντίθετά τους. Στην προφανή προσπάθειά του να γλυτώσει τη χλεύη της παραδοχής πως απλά δεν ήξερε τι ψήφιζε, ο Κυμπουρόπουλος καταφέρνει να δώσει μια εξήγηση πιο αστεία από την αρχική του πράξη. Εφόσον μιλάει και δεν μασάει, θα ήταν πολύ καλύτερο να πει απλά την αλήθεια. Θα είχαμε γλυτώσει και εμείς και εκείνος. Αν δεν μπορεί να το κάνει αυτό υπάρχει και η πιο απλή λύση. Συγγνώμη λέγεται, τη λες και πάμε παρακάτω…