Το «οικονομικό θαύμα Ερντογάν»: Μια φούσκα που σήμανε την αρχή του τέλους του Σουλτάνου
Βρείτε μας στο
Πολιτική

Πάλι τα ίδια με τον Ερντογάν…

Σα να κούρασε ελαφρώς η κατάσταση- δε νομίζετε;

Είναι μια κατάσταση που επαναλαμβάνεται, θαρρείς, αενάως. Κάτι που το βλέπουμε ξανά και ξανά και ξανά, σε μια κουραστική επανάληψη, που μάλλον δεν πείθει, πια, κανέναν. Μια είδηση που «παίζει», ανά τακτά πολιτικά διαστήματα και αναπαράγεται συνεχώς.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εδώ και μια εικοσαετία, σχεδόν, που διοικεί την Τουρκία (αλλά ιδίως την τελευταία 5ετία, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα) έχει υιοθετήσει πλήρως τις θέσεις του νέο-Οθωμανισμού στην εξωτερική πολιτική και ονειρεύεται γαλάζιες πατρίδες, κόκκινες, άσπρες με ροζ πινελιές και ούτω καθεξής.

Παράλληλα, κάθε καλοκαίρι απειλεί την Ανατολική Μεσόγειο με θερμό επεισόδιο και η αλήθεια είναι πως πέρυσι, με τη χώρα μας, έφτασε σε απόσταση αναπνοής- και μάλιστα εν μέσω πανδημίας, που οι αναπνοές στον συνωστισμό πρέπει να προσέχονται- από το να συμβεί, με το διαβόητο πια Oruc Reis να γνωρίζει από κοντά τις ομορφιές του Αιγαίου και τη μία παράνομη Navtex να διαδέχεται την άλλη.

Πάλι τα ίδια με τον Ερντογάν...

Χθες, πάλι, για νιοστή φορά επέλεξε να πέσει στην αγκαλιά της πρόκλησης, λέγοντας πως στην Κύπρο υπάρχουν δύο κράτη, ενώ οικειοποιήθηκε μέχρι και τον Δικέφαλο Αετό (το έμβλημα του Βυζαντίου δηλαδή), λέγοντας πως αποτελεί τουρκική κληρονομιά και επιβεβαιώνοντας εμπράκτως πως με τη λογική- κυρίως τώρα, μετά την ελληνογαλλική συμφωνία- οι δρόμοι τους σπάνια συναντιούνται.

Ωστόσο, το θέμα μας εδώ δεν είναι η πολιτική που ακολουθεί σταθερά ο «Σουλτάνος» ούτε τα κούφια, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, λόγια του, που βρίθουν από ανιστόρητες πινελιές. Όχι.

Το ζητούμενό μας, κι αυτό που ξανά «παίζεται» σαν χαλασμένο επεισόδιο από χθες, είναι η υγεία του Τούρκου προέδρου: σύμφωνα με δημοσίευμα του έγκυρου Foreign Policy «Ο Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να είναι πολύ άρρωστος για να συνεχίσει να ηγείται της Τουρκίας!»

Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας

Μάλιστα, διαβάζουμε στο ίδιο δημοσίευμα, ο Ερντογάν είναι τόσο άρρωστος που δεν υπάρχει περίπτωση να είναι σε θέση να θέσει (επ, είδατε τι κάναμε εδώ;) εκ νέου υποψηφιότητα για το προεδρικό χρίσμα το 2023.

Οι φήμες εντάθηκαν προ διμήνου περίπου, όταν ήρθε στη δημοσιότητα ένα βίντεο του πρακτορείου “Anadolu” και στο οποίο ο καταβεβλημένος Ερντογάν φαίνεται να μπερδεύει τα λόγια του στο χαιρετισμό του προς τα μέλη του ΑΚΡ.

Σε ένα άλλο κλιπ φαίνεται  να δυσκολεύεται να περπατήσει στο μαυσωλείο του ιδρυτή της Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ενώ υπάρχει κι ένα τρίτο που δίνει την αίσθηση πως χρειάζεται την «αρωγή» της γυναίκας του προκειμένου να περπατήσει.

‘Ολ΄αυτά έφεραν στο προσκήνιο και πάλι τα φημολογούμενα αναπνευστικά προβλήματα του «Σουλτάνου» και ότι του έχει γίνει εμφύτευση εσωτερικού απινιδωτή, κάτι που, αν ισχύει, θα καταστήσει αδύνατη την περαιτέρω ενασχόλησή του με την ενεργό πολιτική.

Το θέμα, επίσης, είναι πως εδώ και 15 χρόνια άπαντες «ποντάρουν» στα προβλήματα υγείας του Τούρκου προέδρου και πρώην πρωθυπουργού, τα οποία υποτίθεται θα του ανάψουν απαγορευτικό κόκκινο και θα τον κάνουν ν’ αποσυρθεί. Πριν από μια δεκαετία ήταν ένα αυτοάνοσο, μετά κάτι επιληπτικές κρίσεις, εν συνεχεία καρδιακά προβλήματα και ούτω καθεξής.

Ωστόσο, ο Ερντογάν παραμένει στις  επάλξεις και συνεχίζει να κάνει στο έπακρο, για τον ίδιο και τη χώρα του, τη δουλειά του, υπερασπιζόμενος με αμφιλεγόμενες τακτικές τα συμφέροντά τους.

Πάλι τα ίδια με τον Ερντογάν...

Το να περιμένει κανείς η υγεία του να πληγωθεί ανεπανόρθωτα στο εγγύς μέλλον, πέραν του ανθρωποφαγικού του πράγματος, μοιάζει με ένα χιλιοπαιγμένο έργο που αντί να ζημιώνει την εικόνα του Ερντογάν μάλλον την ισχυροποιεί, καθώς τον κάνει να φαίνεται σαν ακατάβλητος ήρωας που μπορεί και ξεπερνά τις συνεχείς κακουχίες με περίσσιο θάρρος.

Νομοτελειακά, ο 67χρονος «Σουλτάνος» κάποια στιγμή θ’ αναγκαστεί ν’ αποσυρθεί από την πολιτική. Μακάρι να το κάνει όντας όρθιος, χωρίς να τον «τσακίσουν» τα όποια (υπαρκτά ή ανύπαρκτα) προβλήματα υγείας- η στοιχειώδης ανθρωπιά επιτάσσει αυτή να είναι η αντιμετώπισή μας απέναντι σε όλους τους ανθρώπους.

Μέχρι να συμβεί αυτό, όμως, κάτι μας λέει ότι θ’ «απολαύσουμε» πληθώρα δημοσιευμάτων που θα συνεχίσουν να τον καθιστούν ανίκανο να συνεχίσει.

Βλέπετε, δεν αλλάζουν εύκολα οι «συνήθειες» ετών…