Κύριε Κύρτσο, το σκεφτήκατε πολύ αυτό που είπατε για την Φώφη;

Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας έκανε επίδειξη πολιτικού κυνισμού και αυτό δεν είναι καν το χειρότερο.

Μερικές φορές καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς (που λέει και ο σοφός λαός…). Άμεση εφαρμογή αυτής της ρήσης προκύπτει πολλές φορές που κάποιος προσπαθεί να πει κάτι πιο πρωτότυπο σε σχέση με αυτά που λέει η πλειονότητα του κόσμου. Σε αυτή την περίπτωση, προσπαθώντας να μην φανείς κοινότοπος, προσπαθώντας να μην πεις τα τετριμμένα, μπορεί να καταλήξεις να εύχεσαι να είχες μασήσει αντί να μιλήσεις.

Ο θάνατος της Φώφης Γεννηματάς, μιας γυναίκας πολιτικού που δεν έφτασε καν τα 57 της χρόνια, προκάλεσε θλίψη σε όλη τη χώρα. Και μάλιστα ήταν μια θλίψη που συνοδεύτηκε από ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο όταν μιλάμε για θάνατο ενός πολιτικού προσώπου. Διότι σε αντίθεση με πολλούς θανάτους πολιτικών, που παραπλεύρως των τυπικών συλλυπητηρίων αναπτύσσεται και μια πολιτική κριτική ως αφορμή, με τη Φώφη Γεννηματά δεν υπήρξε τίποτα τέτοιο;

Για την Γεννηματά αυτό είναι τιμητικό: δεν μπορεί κανείς ότι κινήθηκε σε πολιτικούς κύκλους απαλλαγμένους από την τοξικότητα, ούτε πως δεν είχε πολιτικούς αντιπάλους. Και όμως, με τον θάνατό της δεν υπήρξε καν η ανάγκη να βάλει κανείς τον παραμικρό πολιτικό αστερίσκο. Υπηρέτησε τη θέση της με άλλα λόγια με έναν πρωτόγνωρο πολιτικό πολιτισμό για τα ήθη και τα έθιμα αυτού του επιπέδου πολιτικής.

Υπό αυτή την έννοια, η προσπάθεια του Γιώργου Κύρτσου να «στολίσει» με πολιτικό σχολιασμό την είδηση του θανάτου της, ήταν καταδικασμένη εξαρχής να αποτύχει. Στην καλύτερη θα έλεγε κάτι άστοχο. Στη χειρότερη, κάτι χυδαίο. Τελικά, το σχόλιό του κατέληξε χυδαίο και εν τέλει ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, που αυτονόητα «αδειάστηκε» από τα υψηλόβαθμα στελέχη της παράταξής του, έγινε ο ορισμός του «καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς».

Τι είπε ο Γιώργος Κύρτσος; Ούτε λίγο ούτε πολύ επιχείρησε να αναγνώσει πολιτικά οφέλη για το ΠΑΣΟΚ μέσω του θανάτου της Φώφης Γεννηματά. «Η αντοχή και η αξιοπρέπεια που έδειξε η Φώφη Γεννηματά στη μάχη με τον καρκίνο στέλνει κοινωνικά μηνύματα και δημιουργεί ένα κύμα συμπάθειας που μπορεί να αποτελέσει πολιτικό κεφάλαιο για το Κιν.Αλλ. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter σε έναν τόνο που μόνο αν είναι κανείς επιεικής μαζί του μπορεί να μην το χαρακτηρίσει εμετικό.

Η ανάρτηση του αποτελεί αποτέλεσμα ενός τρομακτικού κυνισμού, ενός κυνισμού που δεν θα μπορούσε παρά να οδηγεί με τη σειρά του σε μια ακραία μισανθρωπιά. Διότι αυτό ακριβώς είναι το βασικό στοιχείο του κυνισμού: αναπτύσσεται με γνώμονα την πεποίθηση πως δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να εξελιχθεί, που να μπορεί να αλλάξει, να κινηθεί προς τα εμπρός. Έτσι σκέφτεται ο Κύρτσος: σε έναν κόσμο όπου η ηθική της εξουσίας είναι πως τα πάντα μπορούν να γίνουν για την πάρτη της, όσο ανήθικα και αν είναι αυτά, κάθετι που έχει να κάνει με την πολιτική κινείται γύρω από αυτό τον κανόνα. Ακόμα και ο θάνατος.

Ο Γιώργος Κύρτσος θα έπρεπε να το σκεφτεί δύο και τρεις φορές προτού εκφράσει αυτή τη θέση. Αλλά το χειρότερο δεν είναι ότι την εξέφρασε: το λάθος του εδώ είναι αμιγώς επικοινωνιακό. Το χειρότερο είναι πως πράγματι διακατέχεται από τον κυνισμό να αντιλαμβάνεται ακόμα και την ανθρώπινη απώλεια μέσα από την ηθική του κυνηγιού της εξουσίας.

Και φυσικά, για να τα λέμε όλα, αυτή η σκέψη δεν είναι προνόμιο μόνο ενός ατόμου…