Τα γκολ και τα… αυτογκόλ που έφεραν θρίαμβο της ΝΔ και πανωλεθρία ΣΥΡΙΖΑ
Βρείτε μας στο

Πολλή δουλειά περιμένει τους πολιτικούς αναλυτές του σήμερα και τους ιστορικούς του μέλλοντος που θα χρειαστεί να εξηγήσουν τα αποτελέσματα των Εθνικών εκλογών του 2023 στην Ελλάδα, που δημιούργησαν ένα εντελώς διαφορετικό σκηνικό από αυτό που αναμενόταν.

Επιπλέον, ουσιαστικά προεξοφλείται ότι σε περίπου ένα μήνα από τώρα και συγκεκριμένα στις 25 Ιουνίου όταν και θα στηθούν για δεύτερη φορά οι κάλπες, τα πράγματα θα είναι ακόμη καλύτερα για τον χθεσινοβραδινό θριαμβευτή, Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία.

Εντός της ημέρας ο πρωθυπουργός θα λάβει την διερευνητική εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης δια χειρός της Προέδρου της Δημοκρατίας και είναι βέβαιο ότι θα την επιστρέψει αμέσως, μη περιμένοντας καν να περάσει το προβλεπόμενο τριήμερο. Άλλωστε με ποσοστό κοντά στο 41% σήμερα και με… νταμπλ σκορ σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, γνωρίζει ότι απλά αν κρατήσει τις δυνάμεις του θα αγγίξει στις επόμενες εκλογές  (με ενισχυμένη αναλογική) τις 180 έδρες. Ένας αριθμός που καθιστά τον Μητσοτάκη όχι μόνο ισχυρό, αλλά απόλυτο κυρίαρχο του παιχνιδιού, αφού αυτό είναι το «μαγικό» νούμερο που θα του επιτρέψει να προχωρήσει σε αναθεώρηση του Συντάγματος το 2025 στηριζόμενος μόνο στους δικούς του βουλευτές.

Η αρχή και η παντοκρατορία του ενός σπανίως αποτελεί θετικό δείγμα για μια Δημοκρατία, ειδικά όταν μιλάμε για θεμελιώδεις διαδικασίες όπως αυτή της αναθεώρησης, οι οποίες στον κανονικό κόσμο θα έπρεπε να τρέχουν με όσο το δυνατόν ευρύτερες συναινέσεις. Θέση που θα ίσχυε στον ίδιο βαθμό, ανεξάρτητα από τις κομματικές παρωπίδες του καθενός.

Ωστόσο την πολιτική οφείλεις να την προσεγγίζεις με ρεαλιστικούς όρους και η πραγματικότητα είναι αυτή που περιγράφεται στα χθεσινά αποτελέσματα και θα περιγραφεί ξανά στα τέλη του Ιουνίου, με την Νέα Δημοκρατία να είναι παντοδύναμη.

Το κυβερνών κόμμα, μετά από τετραετή παραμονή στην εξουσία έφτασε σε έναν τέτοιον πρωτοφανή θρίαμβο. Και μάλιστα αυξάνοντας τα ποσοστά του σε σχέση με τις εκλογές του 2019, όταν είχε λάβει 39,85%. Αυτό είναι ένα… προσωπικό γκολ του σημερινού πρωθυπουργού το οποίο οφείλουμε να του το αναγνωρίσουμε, ανεξάρτητα από πολιτικές τοποθετήσεις και προτιμήσεις. Το να συμβεί κάτι τέτοιο μετά από μια τετραετία η οποία στιγματίστηκε από την πανδημία του κορωνοϊού, τα λοκ ντάουν, την κρίση στις τιμές ενέργειας, την άνοδο του πληθωρισμού και την κατακόρυφη αύξηση του κόστους ζωής αγγίζει τα όρια του ανεξήγητου μεν, αλλά σε κάθε περίπτωση αποτελεί προσωπικό παράσημο για τον ίδιο.

Και μάλιστα αυτό συνέβη ενώ μπήκαμε στην τελική ευθεία των εκλογών με τη Νέα Δημοκρατία να κουβαλά στα τελευταία μέτρα δύο πολύ σημαντικά βαρίδια. Το θέμα με τις τηλεφωνικές υποκλοπές και το δυστύχημα των Τεμπών. Ακόμη και αυτά τα ζητήματα κατόρθωσε να τα διαχειριστεί με τέτοιο τρόπο (ακόμη κι αν δεχτούμε ως δεδομένο ότι είχε την παραδοσιακά υπέρ της στάση από την πλειοψηφία των media) ώστε όχι μόνο να μην υποστεί απώλειες, αλλά καταγράφοντας άνοδο και σαρωτικές νίκες ακόμη και σε περιοχές της Ελλάδας που έζησαν από πρώτο χέρι τα συγκεκριμένα γεγονότα.

Από τα 18 της, Νο1 στα hit: Η Ελληνίδα τραγουδίστρια που έκανε το μπαμ στο TikTok και ο,τι τραγουδάει είναι "χρυσός"
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Από τα 18 της, Νο1 στα hit: Η Ελληνίδα τραγουδίστρια που έκανε το μπαμ στο TikTok και ο,τι τραγουδάει είναι «χρυσός»

Ακόμη, πάντως, κι αν το παιχνίδι κρίθηκε από τα… δικά της γκολ, το εύρος της διαφοράς που μετέτρεψε ένα φαινομενικό ντέρμπι σε… περίπατο, οφείλεται κατά κύριο λόγο στα αυτογκόλ των… απέναντι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να φωνάζει για τα συστημικά ΜΜΕ και την στάση τους όλο αυτό το διάστημα. Και πιθανότατα να έχει και ένα ποσοστό δίκιου στα λεγόμενά του. Ωστόσο αυτό το 41-20 και η δική του απώλεια σχεδόν του 1/3 των δυνάμεών του δεν οφείλεται στο γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία ελέγχει τα Μέσα. Το μιντιακό σκηνικό δεν έχει δα και τόσες διαφορές σε σχέση με εκείνο του 2019, οπότε καλό θα ήταν ένα κόμμα που παραμένει ακόμα εν δυνάμει κυβερνητικό, να αρχίσει να συμπεριφέρεται ως τέτοιο, πριν βρεθεί ξανά στα προ δεκαετίας ποσοστά του και στο περιθώριο.

Κι αυτό θα το κάνει περνώντας από μια διαδικασία πρωτίστως αυτοκριτικής και δευτερευόντως κριτικής απέναντι στους άλλους. Δεν είναι δυνατόν να επικρατήσει η θεωρία ότι φταίει ο λαός που δεν κατάλαβε το μήνυμα ή ότι φταίνε τα κανάλια που δεν το πέρασαν λόγω των δικών τους προτιμήσεων όταν όλη η Ελλάδα είναι «μπλε», με μοναδική εξαίρεση την Ροδόπη. Τα αυτογκόλ της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι δεν συμπεριφέρθηκε ως τέτοια, υιοθετώντας μια ρητορική περιθωρίου και αγκαλιάζοντας συνθήματα τύπου «Μητσοτάκη γ…..αι», και τσιτάτα τύπου «Χούντα Κούλη» και «Ν.Δ παιδοβιαστές»… Σε μια κυβέρνηση που του έδινε με τα λάθη και τις παραλείψεις της το δικαίωμα να την… παίξει στα ίσια στο επίπεδο της οικονομίας και της κοινωνίας, προτίμησε έναν άλλον δρόμο και το πλήρωσε βαρύτητα στην κάλπη.

Βέβαια, ειδικά τον τελευταίο μήνα όλα προμήνυαν ντέρμπι και ίσως από αυτό προήλθε και η επιλογή της πόλωσης. Πράγμα που σημαίνει ότι τελικά… δικαιώθηκε (!) ο ΣΥΡΙΖΑ που άσκησε σφοδρή κριτική στις δημοσκοπήσεις. Με την μόνη, αλλά σημαντικότατη, διαφορά να είναι ότι –όπως αποδείχτηκε- οι σφυγμομετρήσεις όντως είχαν «πειραχτεί», αλλά για να ανεβάσουν τα ποσοστά του και όχι για να τα παρουσιάσουν μικρότερα, όπως καταγγέλθηκε πολλάκις από τα στελέχη της Κουμουνδούρου!

Το ευρύ κοινό πληροφορήθηκε τελικά χθες βράδυ ότι αυτό συνέβη διότι οι εταιρείες θεώρησαν ότι όντως αβαντάρουν την «Δεξιά» και αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αλλαγές στα δείγματά τους, υπό τον φόβο ότι ως τότε υπήρχε «υποεκπροσώπηση» των ψηφοφόρων της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κι έτσι οι διαφορές των 4-5 μονάδων που προέκυπταν σε ΟΛΑ τα γκάλοπ, δημιούργησαν την αίσθηση της «μάχης σώμα με σώμα» που οδήγησε σε συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας.

Την ίδια ώρα ο αντίκτυπος ήταν εντελώς διαφορετικός στην «άλλη» πλευρά του πολιτικού σκηνικού, με τον ΣΥΡΙΖΑ να μπαίνει στα τελευταία μέτρα με την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να χτυπήσει πρωτιά και τα δικά του «φάουλ» να ακολουθούν το ένα το άλλο. Χειρότερα όλων φυσικά οι δηλώσεις Κατρούγκαλου που μερικές ώρες ουσιαστικά πριν ανοίξουν οι κάλπες είπε τα όσα είπε για τους ελεύθερους επαγγελματίες -δοκιμάζοντας τα αντανακλαστικά των ψηφοφόρων- και τεράστιο ατόπημα το «άνοιγμα» στην Χρυσή Αυγή.

Ακόμη κι αν δεχτούμε ότι το μήνυμα που θέλησε να περάσει ο Αλέξης Τσίπρας ήταν εντελώς αθώο και διαφορετικό από αυτό που προέβαλαν τα κανάλια, όπως και να το κάνουμε όταν στήριξες την προηγούμενη κυβέρνησή σου σε συνεργασία με κόμμα που προέρχεται από τα «δεξιά της Δεξιάς», αποφεύγεις όπως ο διάολος το λιβάνι το να σε συνδέσουν με καταδικασμένους. Ειδικά όταν ξέρεις ότι έτσι αλείφεις βούτυρο στο ψωμί των αντιπάλων σου που σε περιμένουν στη γωνία με πολύ περισσότερα διαθέσιμα «όπλα» από εσένα…

Υ.Γ Δόξα και τιμή στον έναν και μοναδικό ψηφοφόρο του κόμματος «Δημοσθένης Βεργής ΕΛΛΗΝΕΣ Οικολόγοι». Με ενσωμάτωση στο 99,68% την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η παράταξη παίρνει μία ψήφο. Μάλλον δεν μπόρεσε να περάσει το μήνυμα του ηγέτη μέχρι τον κόσμο.