Ο Θεόδωρος Πάγκαλος θα περάσει στην πολιτική ιστορία της χώρας ως μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα.
Δεν υπήρξε δημοφιλής στην κοινή γνώμη (ειδικά στα τελευταία χρόνια της σταδιοδρομίας του), αλλά δεν το διεκδίκησε κιόλας.
Το αντίθετο θα έλεγε κανείς:
Ο λόγος του ξέφευγε ενίοτε του αιχμηρού και γινόταν τραχύς.
Ωμός.
Αδίστακτα κυνικός.
Ταυτίστηκε για πάντα λοιπόν με την περιβόητη φράση «μαζί τα φάγαμε».
Την ατάκα που απέδωσε ισότιμες ευθύνες σε πολιτικούς και λαό για την οικονομική κατάπτωση της χώρας.
Υπήρξαν όμως πολλές φορές ακόμα στη διάρκεια της καριέρας του (ή και μετά τη λήξη της) που ο Πάγκαλος προκάλεσε ντόρο με δηλώσεις του.
Και μια από τις πιο χαρακτηριστικές ήταν αυτή που αφορούσε τον Άκη Τσοχατζόπουλο…
Η λέξη «θυρωρός» στα… πασοκικά δρώμενα έχει συνδεθεί με τον αείμνηστο Γιώργο Κατσιφάρα.
Έγραψε ιστορία η φράση του (αναφερόμενος σε όλα τα στελέχη του κινήματος) ότι «αν δεν ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου, δεν θα μας ήξερε ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας μας»!
Το συγκεκριμένο… επάγγελμα ωστόσο το επικαλέστηκε και ο Πάγκαλος για μια μνημειώδη προσβολή στον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας.
Πίσω λοιπόν στον Ιανουάριο του 2014 (όταν πια είχε αποσυρθεί από την πολιτική) παραχωρούσε ραδιοφωνική συνέντευξη στον «Βήμα FM».
Και αναφερόμενος σε εξώδικο να καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης στη δίκη Τσοχατζόπουλου, σημείωσε αρχικά:
«Με ενοχλεί, ως συνταξιούχος δικηγόρος μιλώ, όταν οι εν ενεργεία δικηγόροι κάνουν φιγούρες, κινήσεις για το θεαθήναι.
Αυτή η εξώδικος πρόσκληση που πήρα εγώ από τον κ. Κούγια που υπερασπίζεται τον Άκη Τσοχατζόπουλο, είναι εντελώς άνευ αντικειμένου.
Κανείς δεν μπορεί να αναγκάσει μάρτυρα υπερασπίσεως να προσέλθει. Μάρτυρα κατηγορίας μπορεί ο εισαγγελέας να εισαγάγει βιαίως.
Αν εμένα με αναγκάσουν βιαίως να καταθέσω ως μάρτυρας υπεράσπισης του Άκη, θα τον “θάψω”».
Αυτή η «απειλή» ωστόσο δεν ήταν το βαρύτερο πράγμα που θα έλεγε ο Πάγκαλος για τον πρώην σύντροφό του στο κίνημα.
Διότι ερωτώμενος για το «πάρτι» των εξοπλιστικών προγραμμάτων χαρακτήρισε «μ…κίες» τις απόψεις Τσοχατζόπουλου πως ευθύνες έχουν και τα τότε μέλη του ΚΥΣΕΑ.
Υποστήριξε πως όσοι απαρτίζουν το Συμβούλιο δεν έχουν ούτε την εξουσιοδότηση, ούτε σε τελική ανάλυση την ευθύνη να πάνε κόντρα σε συγκεκριμένες εισηγήσεις του εκάστοτε υπουργού Εθνικής Άμυνας.
Και δήλωσε άγνοια για όσα συνέβαιναν τότε, εξαπολύοντας την τελική επίθεση στον Τσοχατζόπουλο:
«Αν είχα αντιληφθεί ότι υπήρχαν τα θέματα που ανέδειξε η δικαστική έρευνα, θα είχα ένα θέμα να τα βάλω και θα έμπαινε και ένα ζήτημα παραμονής μου στο κυβερνών κόμμα και στην κυβερνώσα πλειοψηφία.
Δεν είχα αποδείξεις. Ότι κάτι γινόταν…
Θα σας πω κάτι.
Τον Άκη Τσοχατζόπουλο δεν τον είχα υποστηρίξει σε τίποτα.
Ούτε για θυρωρό των γραφείων του ΠΑΣΟΚ δεν θα τον ψήφιζα, για μια σειρά από λόγους, που δεν ήταν πάντοτε λόγοι νομιμότητας.
Ουδέποτε τον έχω υποστηρίξει…
Βλέπω, όμως, ότι σε επίπεδο κομμάτων, και στο ΠΑΣΟΚ και σε άλλα κόμματα και του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν διάφορες προσωπικότητες κολλητές με τον Άκη, που τον υποστήριζαν και με δράματα προσπαθούσαν να τον βγάλουν πρωθυπουργό.
Αν οι επιλογές τους είχαν γίνει δεκτές από το ΠΑΣΟΚ, Άκης Τσοχατζόπουλος θα είχε γίνει πρωθυπουργός της χώρας. Και δεν τολμώ να σκεφτώ τι θα είχε κάνει ως πρωθυπουργός της χώρας, σε ποια θέση θα ήταν το κόμμα, το πολιτικό σύστημα και η χώρα γενικότερα.
Δεν τον είχα υποστηρίξει ποτέ αυτόν τον άνθρωπο»…