Φαινόμενο Ζωή Κωνσταντοπούλου: Πώς από το... πουθενά πάει για το κόλπο γκρόσο στις Ευρωεκλογές
Βρείτε μας στο
Πολιτική

Φαινόμενο Ζωή Κωνσταντοπούλου: Πώς από το… πουθενά πάει για το κόλπο γκρόσο στις Ευρωεκλογές

Τι παίζει με την Πλεύση Ελευθερίας και φτάνει στο 5% στις δημοσκοπήσεις;
Menshouse Team

Προεκλογική περίοδος, οι δημοσκοπήσεις δίνουν και παίρνουν και πέρα από τη μάχη που διεξάγεται σε επίπεδο κορυφής -το πόσο θα περιορίσει δηλαδή την εκλογική της αιμορραγία η Νέα Δημοκρατία και το ποιος εκ των ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ θα καταλάβει τη δεύτερη θέση- διεξάγεται και μια ακόμα μάχη: ποια θα είναι τα κόμματα που θα ξεπεράσουν το πολυπόθητο 3% και επίσης, πόσα θα είναι αυτά;

Ο συνωστισμός των μικρών κομμάτων που διεκδικούν αυτό το 3% είναι τόσο μεγάλος που είναι δεδομένο πως την ημέρα των αποτελεσμάτων το θρίλερ θα είναι έντονο και η αγωνία θα αφορά πολλούς πολιτικούς σχηματισμούς. Με δεδομένο άλλωστε πως οι Ευρωεκλογές στα μέρη μας αντιμετωπίζονται σε άμεση συσχέτιση με τις εθνικές, δεν είναι λίγα τα κόμματα που σε αυτές βλέπουν την τελευταία ευκαιρία τους να παραμείνουν στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό τη στιγμή που άλλα τις αντιλαμβάνονται ως το μαξιλαράκι που θα τους επιτρέψει ευνοϊκούς συσχετισμούς ενόψει εθνικών.

Η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου είναι θεωρητικά ένα από τα κόμματα που θα μονομαχήσει με ένα σωρό άλλα για αυτό το 3%. Και όμως, ένα πρόσφατο γκάλοπ δείχνει πως ίσως να εξαιρεθεί από αυτή την μάχη και εν τέλει να ξεπεράσει εύκολα τον… ανταγωνισμό. Η εν λόγω δημοσκόπηση στέλνει το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου στο θριαμβευτικό για τα μεγέθη του 5% και αν κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί θα έχουμε να κάνουμε με αληθινό φαινόμενο.

Η δημοσκοπική εκτόξευση του κόμματος της Κωνσταντοπούλου που το 2023 μπήκε στη Βουλή στις επαναληπτικές εκλογές αυξάνοντας ελάχιστα τα ποσοστά του από το 2,89% στο 3,17% αποτελεί μεγάλη έκπληξη εκ πρώτης όψεως διότι η αλήθεια είναι πως δεν απασχόλησε ιδιαίτερα τα φώτα της επικαιρότητας το προηγούμενο διάστημα. Φαίνεται ωστόσο πως ο συνδυασμός αγανάκτησης και νομικού ύφους αναφορικά με την υπόθεση των Τεμπών που άσκησε η αρχηγός του στη συζήτηση που ακολούθησε στο κοινοβούλιο μετά την πρόταση δυσπιστίας για την κυβέρνηση, ήταν αρκετή για να εντυπωθεί στις μνήμες μπόλικων ψηφοφόρων.

Φαινόμενο Ζωή Κωνσταντοπούλου: Πώς από το... πουθενά πάει για το κόλπο γκρόσο στις Ευρωεκλογές

Φυσικά, πλάι στο προφίλ εκείνης που «τα λέει χωρίς να μασάει τα λόγια της» -ακόμα και αν είναι δύσκολο για τον μέσο ψηφοφόρο που θαμπώνεται από αυτό να εξηγήσει με δικά του λόγια το τι ακριβώς λέει…-, η Ζωή Κωνσταντοπούλου έχει την ευχέρεια να μην κατηγοριοποιείται πουθενά ακριβώς μέσα στην πολιτική βεντάλια: δεν είναι ακριβώς αριστερό το κόμμα της, δεν είναι ακριβώς δεξιό. Ο καθένας το κατηγοριοποιεί με τα δικά του κριτήρια, αλλά αντικειμενικός ορισμός για την πολιτική που ευαγγελίζεται η Κωνσταντοπούλου δεν υπάρχει.

Η ίδια το γνωρίζει αυτό και όχι απλά δεν έχει καμία καούρα να το αλλάξει αλλά αντίθετα, το ενισχύει: σε εποχές τεράστιας πόλωσης πρόκειται για μεγάλη πολυτέλεια να μην ανήκεις ακριβώς πουθενά. Ακριβώς διότι η πόλωση αυτή, σε μια τέτοια περίπτωση, δεν σε αφορά: παίρνεις ψήφους από τα δεξιά, παίρνεις και από τα αριστερά. Αν αυτό το 5% επικυρωθεί και επίσημα για την Πλεύση Ελευθερίας στις Ευρωεκλογές θα έχει ενδιαφέρον μια έρευνα για τι ψήφισαν οι ψηφοφόροι της πριν από αυτή.

Ο Μπαμπινιώτης προειδοποιεί: Η λέξη με τα 5 γράμματα που στη γενική της, τη σκοτώνουν 2/3 Έλληνες
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 9/10 τη γράφουν με «υ»: Η λέξη με τα 4 γράμματα που ο Μπαμπινιώτης φωνάζει ότι τη σκοτώνουμε καθημερινά

Πολλοί θα στοιχημάτιζαν -και μάλλον ανάμεσά τους και η ίδια η Κωνσταντοπούλου- πως η Πλεύση ψαρεύει από ολόκληρη την πολιτική βεντάλια και όχι απλά από μια δεξιά ή αριστερή της λίμνη. Για το αν αυτή η σχετικοποίηση της λογικής πίσω από μια ψήφο είναι κάτι θετικό ή κάτι αρνητικό σε ένα συνολικότερο επίπεδο πολιτικά, ας το αφήσουμε καλύτερα…