Παρά το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο πιο διχαστικός πολιτικός του πλανήτη αυτή τη στιγμή και σίγουρα ο πιο διχαστικός «Πλανητάρχης» όλων των εποχών, υπήρξε μια προεκλογική του εξαγγελία που έμοιαζε να προσελκύει τριγύρω της ακόμα και ανθρώπους που κατά τα άλλα δεν θέλουν να βλέπουν τον Τραμπ. Συγκεκριμένα, ανάμεσα στα πολλά που είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν πως με το που θα βγει, ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει.
Για την ακρίβεια, αν και αυτή η εξαγγελία έμοιαζε με πασιφιστική δήλωση, το «ξύσιμό» της αποκάλυπτε τις αληθινές διαθέσεις του προέδρου των ΗΠΑ. Ένας πόλεμος άλλωστε τελειώνει με πολλούς τρόπους, συνήθως δε με έναν νικητή. Μπορεί ο Τραμπ να αυτοπροβλήθηκε ως ο φωτισμένος, μελλοντικός «Πλανητάρχης» που θα μεσολαβήσει ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία και ξάφνου οι δυο χώρες, θαμπωμένες από τη σοφία του, θα ζήσουν ειρηνικά και χαρούμενα συνεχίζοντας από εκεί που είχαν σταματήσει τις ζωές τους πριν την έναρξη του πολέμου, αλλά η αλήθεια ήταν διαφορετική.
Στην πραγματικότητα, ο Τραμπ τόνιζε προεκλογικά πως οι ΗΠΑ δεν θα συνεχίσουν να στέλνουν λεφτά για όπλα με προορισμό τον πόλεμο ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, εξέλιξη που έδειχνε να είναι ευνοϊκή για την Ρωσία μιας και το ΝΑΤΟ -δηλαδή (και) οι ΗΠΑ- είναι ο βασικός υποστηρικτής της Ουκρανίας σε αυτόν τον πόλεμο. Η πρόταση αυτή φυσικά συνοδευόταν με ένα πλάνο διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δυο χώρες με μεσολαβητή τον ίδιο ωστόσο οι συσχετισμοί που θα διαμορφώνονταν έπειτα από μια διακοπή χρηματοδότησης της Ουκρανίας θα καθιστούσαν τη Ρωσία κυρίαρχη στις διαπραγματεύσεις.
Η πρόσφατη κίνηση του Τραμπ ωστόσο να ζητήσει από τις χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ να ανεβάσουν τις αμυντικές τους δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ τους είναι μια κίνηση που σηματοδοτεί την απόλυτη αλλαγή πλεύσης από τη μεριά του καθώς είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον πόλεμο στη Ουκρανία. Επί της ουσίας πιέζει τις χώρες που συμμετέχουν στο ΝΑΤΟ όχι απλά να σταματήσουν αλλά να αυξήσουν την ενίσχυση της Ουκρανίας: η Μόσχα σίγουρα δεν χάρηκε ιδιαίτερα ακούγοντας τη συγκεκριμένη πρόταση.
Ο ίδιος άλλωστε τόνισε ανοιχτά πως δεν είναι η πρόθεσή του να σταματήσει να στηρίζει την Ουκρανία, συνεπώς όσο και αν θεωρητικά η βασική πρόταση των ΗΠΑ παραμένει η κατάπαυση του πυρός και η έναρξη διαπραγματεύσεων, τα δεδομένα αλλάζουν ακριβώς ως προς το ποια θα είναι η δύναμη που θα έχει το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις. Και κατ’ επέκταση το κατά πόσο το «αδύναμο μέρος» τους (η Ρωσία δηλαδή αν εφαρμοστεί η πρόταση του Τραμπ περί αύξησης εισφορών στο ΝΑΤΟ) θα δεχθεί να κάτσει εν γένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Πρόκειται μια απλά λόγια για την πρώτη μεγάλη «κωλοτούμπα» του Τραμπ. Βέβαια, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως η πρότασή του φέρνει μεγάλη οικονομική πίεση στις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες, που δύσκολα θα την δεχθούν. Και αν πράγματι αυτό συμβεί τότε ο Τραμπ θα έχει το ιδανικό άλλοθι για… μια ακόμα «κωλοτούμπα», να αποσύρει δηλαδή ολοκληρωτικά την στήριξή του στον πόλεμο..