Science Fiction αγάπη μου: Ένας ονειρεμένος κόσμος στη Στέγη
Βρείτε μας στο
Πολιτισμός

Science Fiction αγάπη μου: Ένας ονειρεμένος κόσμος στη Στέγη

Ήταν όλοι τους εκεί. Η Σοφία κι ο Σταμάτης, Πάνος, Στάθης και Καιτούλα κι ο Χαλίφης της Βαγδάτης!

Battlestar Galactica, Stargate, Buck Rodgers in the 25th Century. Τρία μυθικά ονόματα της science fiction μυθολογίας. Είναι μόνο τρία από τα 1003 που θα βρεις στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών αυτές τις μέρες και μέχρι τα μέσα του Ιανουαρίου. Εκεί, στο υπόγειο. Στα σκοτάδια. Εκεί που γεννιούνται πάντοτε οι θρύλοι, τα φαντάσματα του παρελθόντος και του μέλλοντος!

Σε έναν χώρο που χαρακτηρίζεται από πληρότητα στα εκθέματα του, θα βρεις όλους τους λόγους που αγάπησες το science fiction. Αυτό συνέβη με μας τουλάχιστον. Το Dune του Χοδορόφσκι είχε εκπρόσωπο τον θρόνο του Βαρόνου Χαρκόνεν. Το Interstellar τη στολή του Κούπερ και τις σημειώσεις της Μερφ με τα σήματα Mors.

Το Inception τη συσκευή της μεταφοράς στον κόσμο των ονείρων. Το Ex Machina που μας σύστησε την Αλίσια Βικάντερ, είχε τα πρότυπα ρομποτικής φάτσας που χρησιμοποιήθηκαν. Κυρίαρχοι όμως ήταν το Star Wars, το Star Trek, το Spacetime Odyssey και όλες οι τηλεοπτικές και fanzine-comic ελεγείες των προηγούμενων δεκαετιών.

Science Fiction αγάπη μου: Ένας ονειρεμένος κόσμος στη Στέγη

Fantasy, Venus, Flash Gordon, Alien Worlds, Starling Stories, Thrilling Wonder Stories και μια πλειάδα ακόμα από τίτλους που προσέφεραν μαγεία και διεύρυνση φαντασίας στις παλαιότερες γενιές της science fiction κουλτούρας.

Science Fiction αγάπη μου: Ένας ονειρεμένος κόσμος στη Στέγη

Τα περισσότερα με ιστορία 8 και πλέον δεκαετιών. Από την εποχή της pulp εποχής των κόμικς. Ήταν τότε – το 1926 για την ακρίβεια, που ο Χιούγκο Γκέρνσμπακ εισήγαγε τον όρο του scientification. Πέρα από τα ακίνητα εκθέματα, οι άνθρωποι της Στέγης πλαισίωσαν την έκθεση με οθόνες που έπαιζαν short films που δείχνουν εικόνες από το μέλλον.

Ένα μέλλον που σήμερα είναι παρόν ή ένα μέλλον που θα είναι σε λίγα χρόνια παρόν. Αυτό είναι εξάλλου και το science fiction. Κάτι που διαμορφώνεται με την εποχή. Πριν 30 χρόνια αφορούσε το σήμερα  ή κάτι αιώνες μπροστά. Σήμερα αφορά τα 30 χρόνια πίσω και κάτι αιώνες μπροστά. Το νεκρονομικόν. Η Αίγυπτος και οι πανάρχαιες θεωρίες για πύλες του Σύμπαντος. Το sci-fi διαχέεται παντού. Στο horror, με το Stranger Things να είναι το όχημα του, στο action και αναμένεται να γίνει κυρίαρχο μοντέλο εξιστόρησης. Δικαιότατα. Για όλα αυτά που προσφέρει.

Από τα 18 της, Νο1 στα hit: Η Ελληνίδα τραγουδίστρια που έκανε το μπαμ στο TikTok και ο,τι τραγουδάει είναι "χρυσός"
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Από τα 18 της, Νο1 στα hit: Η Ελληνίδα τραγουδίστρια που έκανε το μπαμ στο TikTok και ο,τι τραγουδάει είναι «χρυσός»

Μια επίσκεψη στην Στέγη είναι με κάθε έννοια της φράσης, ένα φάρμακο ψυχής και φαντασίας. Νιώθεις να εισβάλλεις σε αυτούς τους κόσμους που μικρός παρίστανες πως ζεις. Όταν έλεγες στη δασκάλα πως θα γίνεις αστροναύτης όταν μεγαλώσεις και χρησιμοποιούσες την κατσαρόλα σαν κεφάλι εξωγήινου!