6 θεατρικές παραστάσεις που πρέπει να δεις το φθινόπωρο
Βρείτε μας στο
Πολιτισμός

6 θεατρικές παραστάσεις που πρέπει να δεις το φθινόπωρο

Οι μηχανές ζεσταίνονται, οι ράγες είναι έτοιμες να οδηγήσουν και η θεατρική σεζόν 2018-2019 ξεκινάει.

Με τον Σεπτέμβριο να οδεύει προς το φινάλε του, ετοιμαζόμαστε για τον μήνα που σημαίνει ολότελα νέες αρχές. Ιδίως θεατρικά, ο Οκτώβριος είναι ο μήνας που όλα τα θέατρα ξεκινούν με τις παραστάσεις τους και το φθινόπωρο θα είναι γεμάτο από καινούργιες, από παραστάσεις που επιστρέφουν για δεύτερη χρονιά κι απ΄αυτές που θα έχουν βραχύβια παρουσία, άρα θα είναι πιο δύσκολο να βρεις θέση.

Για να μην ψάχνεσαι τελευταία στιγμή, εμείς σου προτείνουμε από τώρα τα 6 must see έργα του φθινοπώρου, πάντοτε με την επιφύλαξη να προστεθούν κάμποσα ακόμα.

Το Σώσε

6 θεατρικές παραστάσεις που πρέπει να δεις το φθινόπωρο

Φέτος στη Στέγη θα γίνει «Το Σώσε». Οι ηθοποιοί ξεχνούν τα λόγια τους, ο σκηνοθέτης ωρύεται, τα κοστούμια ξηλώνονται, οι πάντες και τα πάντα βρίσκονται στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή. Θέατρο μέσα στο θέατρο, φάρσα μέσα στη φάρσα, γκάφα πάνω στη γκάφα. H κλασική βρετανική φάρσα του Michael Frayn ανεβαίνει από τον Έκτορα Λυγίζο ως ένας ύμνος στο λάθος.

Πού: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση 10-21 Οκτωβρίου

New Piece I – Since She

Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της

Τον Μάιο του 2017 είχε φέρει στη Στέγη τον Μεγάλο Δαμαστή του. Τώρα ο Δημήτρης Παπαϊωάννου αναλαμβάνει να χορογραφήσει ένα ensemble που χορογραφεί για πρώτη φορά. Για να αποτίσει φόρο τιμής στην θρυλική Πίνα Μπάους, ο Παπαϊωάννου θα γεμίσει τη σκηνή με σουρεαλισμό και βιρτουόζους τόνους, συνθέτοντας κινητικές εικόνες που αλλάζουν θέση και ταυτόχρονα μένουν σταθερές.

Πού: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση 18-21 Δεκεμβρίου

Η Κωμωδία των Παρεξηγήσεων

6 θεατρικές παραστάσεις που πρέπει να δεις το φθινόπωρο

Ένα χρόνο μετά την πρώτη της επιδαύρεια παράσταση και με την Εθνική Λυρική Σκηνή να είναι πέρσι ο τόπος δράσης της, η Κατερίνα Ευαγγελάτου επιστρέφει στο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου. Εκεί όπου οι τελευταίες εικόνες της ήταν από το σοκαριστικό 1984.

Για άλλη μια φορά με το Νίκο Κουρή, αλλά και με τον Ορφέα Αυγουστίδη να συνεπικουρεί, η Κατερίνα μας τοποθετεί σε αυτή την αλλόκοτη συνθήκη που περιγράφει ο Σαίξπηρ. Δύο ζευγάρια διδύμων, πανομοιότυπων διδύμων, βρίσκονται στην ίδια πόλη χωρίς να το γνωρίζουν. Ο ένας δίδυμος έχει ένα δούλο. Κι ο άλλος δίδυμος επίσης. Και οι δούλοι μεταξύ τους είναι δίδυμοι. Αυτό το σύμπλεγμα δημιουργεί ένα έδαφος παρεξηγήσεων, παραισθήσεων ίσως, συγχύσεων και λάθος προσδοκιών.

Το κείμενο έχει υποστεί νέα μετάφραση από τον Διονύση Καψάλη, κάτι που θα του δώσει μια διαφορετική οπτική σε σχέση με παρελθοντικές θεατρικές απόπειρες.

Πού: Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου από 9 Νοεμβρίου

Ο Βυσσινόκηπος

6 θεατρικές παραστάσεις που πρέπει να δεις το φθινόπωρο

Τρία χρόνια μετά την αποτύπωση του Βυσσινόκηπου από τον Καραθάνο, το πολυεπιλεγμένο και χιλιοπαιγμένο έργο του Άντον Τσέχοφ μπαίνει ξανά στο μικροσκόπιο. Αυτή τη φορά υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη. Με τον Δημήτρη Λιγνάδη, τη Θέμιδα Μπαζάκα και τους Κόρα Καρβούνη, Αθηνά Μαξίμου, Γιάννη Κότσιφα, Σίσσυ Τουμάση, Γιώργο Μπινιάρη, ο Μαρκουλάκης θα μας δώσει την δική του αίσθηση γύρω από ένα κλασικό έργο.

Πού: Θέατρο Δημήτρης Χορν από 17 Οκτωβρίου

Οι δούλες

6 θεατρικές παραστάσεις που πρέπει να δεις το φθινόπωρο

Δημήτρης Ήμελλος, Κώστας Μπερικόπουλος και Αργύρης Ξάφης ντύνονται γυναικεία άμφια και πούδρες, βάζουν κραγιόν και κάθε άλλο γυναικείο εξάρτημα αισθητικής και μετατρέπονται σε Δούλες. Δούλες του κοινού. Τρεις ηθοποιοί φυλακισμένοι σε υφάσματα που δεν αρμόζουν στις επιθυμίες και το φύλο τους. Μια ανατροπή του θεάτρου είναι οι δούλες του Τσεζάρις Γκραουζίνις. Το κοινό έχει τα ηνία και ο ηθοποιός δεν είναι αυτός που άγει. Αλλά αυτός που άγεται.

Πού: Θέατρο του Νέου Κόσμου από 11 Οκτωβρίου

Ο γυάλινος κόσμος

Ο Δημήτρης Καραντζάς επιστρέφει σε έναν θεατρικό τόπο που έχει αφήσει αναμνήσεις και δουλειά. Αυτή τη φορά είναι ο Τένεσι Ουίλιαμς και η πρώτη θεατρική επιτυχία του διάσημου συγγραφέα που τον γοητεύει.

Στην Αμερική του κραχ του 1929, στην ύφεση, στην καρδιά του πόνου, μια οικογένεια προσπαθεί να επιβιώσει. Μέρος της οικογένειας είναι και ο μικρός γιος, ο οποίος παρατηρεί τα ράφια της αδερφής του που είναι γεμάτα με γυάλινα ζωάκια. Αυτά τα ζωάκια πρέπει να σπάσουν. Αυτά τα ζωάκια είναι σύμβολα δεσμών που τον καταδυναστεύουν ψυχικά. Η πνευματικά ασταθής αδελφή, ο πατέρας-παλιάτσος και η ιστριονική μητέρα στην κεφαλή όλων αυτών.

Μπέτυ Αρβανίτη, Χάρης Φραγκούλης, Ελίνα Ρίζου κι Έκτορας Λιάτσος πρωταγωνιστούν.

Πού: Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας από 12 Οκτωβρίου