Da Vinci Alive: Μια μυσταγωγία ξετυλίγεται στο Παλιό Αμαξοστάσιο
Βρείτε μας στο
Πολιτισμός

Da Vinci Alive: Μια μυσταγωγία ξετυλίγεται στο Παλιό Αμαξοστάσιο

Τα άπαντα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια σου.

Αν εμφανιζόσουν σήμερα στη Γη και σε έβαζαν στο Παλιό Αμαξοστάσιο του ΟΣΥ στο Γκάζι για να παρακολουθήσεις τη μεγαλειώδη έκθεση για τη ζωή του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, είναι πιθανό να θεωρούσες ότι κάθε τι που έχει κατασκευαστεί για να διευκολύνει τις ζωές μας, έγινε από εκείνον. Και δεν θα απείχες πολύ από την πραγματικότητα.

Η αλήθεια είναι πως αν δεν έχεις εντρυφήσει από μόνος σου στο τι ήταν ο Ντα Βίντσι, θα ξαφνιαστείς πάρα πολύ με όσα θα δεις στο Leonardo Da Vinci Alive που έφερε από χθες στην Ελλάδα η Λαβρύς και θα σε περιμένει μέχρι την τελευταία μέρα του Μαρτίου στο Γκάζι.

Σε συνέχεια της περσινής επιτυχημένης έκθεσης για τον Βαν Γκογκ, φέτος έχουμε μια ενδοσκόπηση σε έναν διαφορετικού είδους καλλιτέχνη. Έναν επιστήμονα της τέχνης κι έναν καλλιτέχνη της επιστήμης. Ο Βαν Γκογκ ήταν ένας ζωγράφος που η τέχνη του επηρεάστηκε από σημαντικά περιστατικά της ζωής του. Υπήρχε μια αρραγής σύνδεση αυτών των δύο.

Da Vinci Alive: Μια μυσταγωγία ξετυλίγεται στο Παλιό Αμαξοστάσιο

Ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι από την άλλη ήταν ένας homo universalis στην καρδιά της Αναγέννησης. Εκεί δηλαδή που γεννήθηκε αυτό το νέο είδος ανθρώπου. Όντας πιο μακρινός χρονικά, δε θα ήταν εφικτό να μας «προσκομίσει» πολλά στοιχεία από την προσωπική του ζωή.

Ό,τι ήταν αποτυπώνεται στο έργο του. Ένα έργο που στη μεγαλύτερη του έκταση χρειάστηκε τρομερό κόπο για να επανορθωθεί και να πάρει μορφή πολύ κοντινή στην αρχική του ή έστω στα σχέδια που κατέκλυζαν τις σελίδες των σημειώσεων του.

Φυσικός, αρχιτέκτων, μαθηματικός, μηχανικός και φυσικά ζωγράφος. Α, και φιλόσοφος. Και μουσικός. Τρόπον τινά ένας ποιητής της εποχής του. Όλα αυτά ήταν ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Στο Da Vinci Alive θα δεις σχέδια, προσχέδια, κατασκευές του γύρω από καθημερινές ασχολίες, αλλά και μεγαλόπνοα σχέδια.

Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της

Το βασικότερο όλων ο άνθρωπος να αγγίξει τους αιθέρες. Αρκεί να κοιτάξεις μια φορά προς τον ουρανό και μετά δεν θα θες να βρεθείς πουθενά αλλού. Έτσι υποστήριζε. Αφιέρωσε επομένως πολλά χρόνια της ζωής του για να φτιάξει τη μηχανή που θα έστελνε τον άνθρωπο στον ουρανό. Όπως και για να κατακτήσει ο άνθρωπος το νερό.

Εκτός από τον Βιτρούβιο Άνθρωπο, τη Μόνα Λίζα, το Μυστικό Δείπνο την έρευνα του στην ανατομία, θα δεις μουσικά όργανα που έφτιαξε, πολεμικές κατασκευές αν και κατά του πολέμου και θα αντικρύσεις λεπτομέρειες ζωής που φανερώνουν ότι μιλάμε για έναν Δαίδαλο της εποχής του.

Μετακινούμενος από παλάτι σε παλάτι, από Δόγηδες σε Δούκες, ο Ντα Βίντσι αποτελούσε τον δημιουργό που όλοι αναζητούσαν για να συνδέσουν το όνομα και τη μοναρχία τους με κάτι σπουδαίο. Ο Ντα Βίντσι ήταν το όχημα πολλών για την αιωνιότητα.

Η έκθεση είναι αντάξια του μεγέθους του και έχει στηθεί με τρόπο που να νιώθεις ότι εισάγεσαι σε μια μυστηριακή τελετή. Σαν κάποιο ιερατείο της εποχής να ετοιμάζεται να σου αποκαλύψει τον κώδικα Φιμπονάτσι ή πού κρύβεται το Ιερό Δισκοπότηρο, το Fleur de Lys.

Παλιό Αμαξοστάσιο ΟΣΥ, Πεζόδρομος Ερμού, πλησίον μετρό Κεραμεικού

Ωράριο Λειτουργίας
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ: 13:30 έως 23:00
Τελευταία Είσοδος 21:00

ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΑ : 10:00 έως 23:00
Τελευταία Είσοδος 21:00

Για περισσότερες πληροφορίες μπες στο site της Λαβρύς.