Ο Ερωτευμένος Σαίξπηρ του Κακλέα είναι μια παράσταση που ΔΕΝ πρέπει να χάσεις

Kι όμως μπορείς να γελάσεις πολύ, βιώνοντας ταυτόχρονα έναν ύμνο στην αγάπη.
Ο Ερωτευμένος Σαίξπηρ του Κακλέα είναι μια παράσταση που ΔΕΝ πρέπει να χάσεις
5 Δεκεμβρίου 2018 | 12:18

Η παράσταση «Ερωτευμένος Σαίξπηρ» έκανε χθες την επίσημη πρεμιέρα της στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», σε μια αίθουσα κατάμεστη από ηθοποιούς, αθλητές, δημοσιογράφους και ανθρώπους των Τεχνών και των Γραμμάτων, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Κακλέα, βασισμένη στο σενάριο των Marc Norman & Tom Stoppard, με πρωταγωνιστές τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο και την Έλλη Τρίγγου.

Το έργο βασίζεται στην οσκαρική ταινία του 1998 «Shakespeare in love», διασκευασμένη για το θέατρο με το κείμενο του Lee Hall. Στην ελισαβετιανή Αγγλία, ο νεαρός Γουίλιαμ Σαίξπηρ αναζητά μια μούσα που θα τον εμπνεύσει να γράψει το νέο του θεατρικό έργο , και τη βρίσκει στο πρόσωπο της Βιόλας, μιας νεαρής θαυμάστριας του, που λαχταρά να γίνει ηθοποιός, παρόλο που τότε η Υποκριτική αποτελούσε αυστηρά ανδρικό προνόμιο.

Γι αυτό και η ίδια μεταμφιέζεται  σε άνδρα προκειμένου να συμμετάσχει στη νέα παράσταση. Μια μοναδική ιστορία αγάπης αναπτύσσεται μεταξύ του Σαίξπηρ και της νεαρής κοπέλας, μια ιστορία που θα εμπνεύσει τον συγγραφέα να γράψει ένα από τα μεγαλύτερα θεατρικά κείμενα όλων των εποχών, το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα».

Κεντρικό σημείο η ερωτική ιστορία του Σαίξπηρ και της Βιόλας. Στο κάδρο, η ακμή του αγγλικού θεάτρου, τα ήθη και τα έθιμα της εποχής, οι απαγορεύσεις, η Βασιλεία, οι “ταβέρνες” με τις χυμώδεις κοπέλες που δουλεύουν σε αυτές, ένας χορογραφημένος θίασος που κλέβει πολλάκις την παράσταση και φυσικά ο Θάνατος,  τόσο ως εκδίκηση όσο και ως ύστατη πράξη αγάπης.

Και μέσα σε όλα αυτά, με ένα εξαιρετικά ευφυή τρόπο, δίνει το παρόν και το κωμικό στοιχείο. Κάνοντας λόγο για το συγκεκριμένο έργο, ο Κακλέας είχε επισημάνει πως αυτό που θα κάνει το έργο γοητευτικό είναι το χιούμορ. Και ήταν έτσι ακριβώς. Ναι, μπορείς τελικά να γελάσεις παρακολουθώντας μια ερωτική ιστορία. Είναι βέβαιο – μπορείς να γελάσεις πολύ, βιώνοντας ταυτόχρονα έναν αληθινό ύμνο στην Αγάπη.

Η παράσταση είναι μία πανάκριβη εκτενής υπερπαραγωγή,  με εντυπωσιακά κοστούμια που γεμίζουν τη σκηνή, μία υπερπαραγωγή που προσφέρει ένα διασκεδαστικό και αθεράπευτα ρομαντικό αποτέλεσμα, ισορροπώντας μεταξύ του θεατρικού λυρισμού και της γλαφυρότητας της εποχής.

Οι ερμηνείες αξιοθαύμαστες.

Η Μπέττυ Λιβανού εξαίσια στο ρόλο της Βασίλισσας Ελισάβετ, αγέρωχη και πειστική, με δόσεις χιούμορ… ευγενούς, ιδιοφυούς και αυτοκρατορικού.

Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, εξαιρετικός και ακούραστος στη σκηνή.  Το να υποδυθείς τον Σαίξπηρ, σίγουρα δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά ο Χαραλαμπόπουλος αποδεικνύει πως μπορεί εύκολα να σηκώσει στις πλάτες του αυτό το βάρος. Στο ρόλο του ακροβατεί με εξαιρετική μαεστρία ανάμεσα στη δημοφιλία του Σαίξπηρ, τον έρωτά του, το παρελθόν του, τις αδυναμίες του και το ταλέντο του.

Η Ελένη Τρίγγου, δείχνει πως η νέα γενιά ηθοποιών δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις παλιότερες, και φέρει εις πέρας τον ρόλο της μπαίνοντας με ευαισθησία στη μηχανή του χρόνου και καταφέρνοντας να εναλλάσσει την ταυτότητά της διαρκώς, ακόμη κι όταν αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σεξουαλική σύγχυση -μία θεατρική σύμβαση συχνή άλλωστε στο ελισαβετιανό θέατρο.

Η Μίνα Αδαμάκη, απόλυτα εναρμονισμένη με τον ρόλο της ως παραμάνα, επίσης εκπληκτική, χειρίζεται το ρόλο της με φυσικότητα και αληθινή δεξιοτεχνία.

Μία απολύτως δεμένη παράσταση από την αρχή ως το τέλος, με τον πολυπληθή θίασό της σε απόλυτη διάδραση και αρμονία, με ευρηματικό «drop down» σκηνικό που δίνει την τρισδιάστατη αίσθηση στον θεατή καθώς παράλληλα αλλάζει διαρκώς και τον μεταφέρει στον τόπο των δρώμενων, με τρόπο πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα. Πανέμορφη η σκηνή στη βάρκα, όχι για όσα διαδραματίζονται εκεί, αλλά για την εξαιρετική αίσθηση ότι η βάρκα αρμενίζει στα αλήθεια στη σκηνή του Ελληνικού Κόσμου.

Διάλογοι με χιούμορ, μονόλογοι γεμάτοι ερωτισμό, υπό τους ήχους μιας πραγματικά προσεγμένης μουσικής υπόκρουσης που κορυφώνεται στην τελευταία σκηνή, όταν ο ήχος δυναμώνει και οι στίχοι, οι νότες και η μελωδία τρυπώνουν και γίνονται ένα με τους παλμούς της καρδιάς του θεατή.

«Πρόκειται για ένα ταξίδι, όπου με αφορμή τον ίδιο τον Σαίξπηρ μιλάμε για το θέατρο» είχε αναφέρει ο σκηνοθέτης στη Συνέντευξη Τύπου και έτσι ακριβώς ήταν. Ένα ταξίδι στο χρόνο, ένα ταξίδι στην Αγάπη, ένα ταξίδι στη γοητεία κορυφαίων ερμηνειών.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Σκηνοθεσία: Γιάννης Κακλέας

Μετάφραση: Λουίζα Μητσάκου

Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης

Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδήρη

Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ

Χορογραφίες: Αγγελική Τρομπούκη

Βοηθός σκηνοθέτη: Νουρμάλα Ήστυ

Πρωταγωνιστούν: Βασίλης Χαραλαμπόπουλος & Έλλη Τρίγγου

Παίζουν με αλφαβητική σειρά: Γιώργος Κοψιδάς, Δήμητρα Λημνιού, Θάνος Μπίρκος, Νίκος Ορφανός, Σωκράτης Πατσίκας, Γιάννης Ποιμενίδης, Ιβάν Σβιτάιλο

Και οι Βασίλης Αθανασόπουλος, Κωνσταντίνος Γεωργαλής, Αναστασία Κελέση, Νεφέλη Μαϊστράλη, Φραγκίσκη Μουστάκη, Κωστής Μπούντας, Στράτος Τρογκάνης, Αγγελική Τρομπούκη, Κώνσταντίνα Τσιριμώνα, Αχιλλέας Σκεύης, Αναστασία Στυλιανίδη, Δημήτρης Φουρλής, Βασίλης Ψυλλάς.

Στον ρόλο της Βασίλισσας Ελισάβετ η Μπέτυ Λιβανού

Στον ρόλο της Παραμάνας η Μίνα Αδαμάκη

Θέατρο Ελληνικός Κόσμος, Πειραιώς 254, τηλέφωνο: 2122540300

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:

Τετάρτη 19:00

Πέμπτη 19:00

Παρασκευή  20:00

Σάββατο 20:00

Κυριακή 18:30

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

Κανονικά εισιτήρια: €45, €38, €30, €24, €19, €14 (θεωρείο)

Ισχύουν ειδικές τιμές για Α.Μ.Ε.Α., φοιτητές, νέους & ανέργους

Menshouse.gr © 2022 - All Rights Reserved