Ένας σόουμαν που θα θέλαμε de facto για κολλητό μας

Ρικ Πιτίνο αν φύγεις, θα τραγουδάμε εν χορώ «γύρνα πίσω ή έστω τηλεφώνα...»

Δεν χρειάστηκαν παρά μόνο τρεις εβδομάδες στην τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού για να διαπιστώσουμε (και) στην Ελλάδα αυτό που γνωρίζουν χρόνια τώρα οι Αμερικανοί για το μέγεθος Ρικ Πιτίνο: ότι πρόκειται για μια προσωπικότητα με απήχηση πολύ μεγαλύτερη από τα στενά όρια του μπάσκετ.

Αυτό αποσαφηνίστηκε επί χάρτου όταν πέραν των 5 «επαγγελματικών» βιβλίων που έχει εκδώσει, συνυπέγραψε με τον δημοσιογράφο Έρικ Κρόουφορντ ένα διαφορετικό εγχειρίδιο, όπου περικλείεται η αλά «carpe diem» φιλοσοφία του. Αρκεί ο τίτλος του για να καταστούν περιττές περαιτέρω επεξηγήσεις: «The One-Day Contract: How to Add Value to Every Minute of Your Life» (Το συμβόλαιο μιας ημέρας. Πώς να δώσετε αξία σε κάθε λεπτό της ζωής σας).

Απ’ ότι φαίνεται ο κόουτς Πιτίνο ήρθε στην Ελλάδα για να δώσει αξία σε κάθε λεπτό της ζωής των… δημοσιογράφων και των media. Περνάει καλά εδώ και αυτό βγαίνει εμφατικά προς τα έξω… Ίσως μάλιστα η Αθήνα να έχει ιντριγκάρει επιπλέον το επικοινωνιακό χάρισμα και τη φαινομενική ευφυολογηματική διάθεση του.

Μία από τις αποφθεγματικές εκφράσεις του, που συμπυκνώνονται σε ένα άλλο βιβλίο του, το best seller με τίτλο «Success is a choice», υποδηλώνει έναν άνθρωπο που γνωρίζει καλά το ρόλο της Αθήνας ως κοιτίδα του αρχαίου πολιτισμού.

«Στην αρχαία Αθήνα η ύβρις αποτελούσε έγκλημα. Στο μπάσκετ είναι ύβρις το να ταπεινώνεις έναν ηττημένο αντίπαλο», αναφέρει ο Πιτίνο και μπορούμε (έστω αυθαίρετα) να υποθέσουμε ότι η κοσμογονία που συμβολίζει ιστορικά ο Παρθενώνας ήταν ένας από τους λόγους που πήρε το αεροπλάνο για την Ελλάδα.

Αυθαίρετα έως ότου μας το δηλώσει κι αυτό, διότι είναι αλήθεια ότι από τις διαλέξεις του λείπει για την ώρα μια αναφορά για το αρχαιοελληνικό πνεύμα!

Ναι, το χαίρεται τόσο πολύ που προκειμένου να ενημερώσει τους φίλους του ανά τον κόσμο μέσω των social media, «τιτιβίζει» για τα πάντα. Από τη βραδινή έξοδο του με τον «εκπληκτικό ιδιοκτήτη» Δημήτρη Γιαννακόπουλο και τον GM Μάνο Παπαδόπουλο, έως τον αριθμό των… deflections & steals στο παιχνίδι με την Κύμη!

Οι ατάκες του σε κάθε συνέντευξη Τύπου αναμένονται ήδη ως happening – εμπλουτισμένες με παντομίμα σε αυτήν μετά τον αγώνα με την Μπαρτσελόνα καταχωρήθηκαν ως επικοινωνιακό «show».

Σε αυτήν τα «έχωσε» στους διαιτητές της αναμέτρησης και γενικώς στους υπεύθυνους της Euroleague για τις οδηγίες που (τους) έχουν δώσει, αλλά το έκανε με τόσο… χαριτωμένο τρόπο που πέρασε στα ψιλά. Όπως και η σκληρή κριτική που κάνει στην ομάδα του, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τη δουλειά του Τσάβι Πασκουάλ.

«Κάθε φορά λέω ότι έχουμε στο παιχνίδι μας 20 βασικά σημεία που δεν τα κάνουμε όπως πρέπει. Μικρά αλλά θεμελιώδη πράγματα δεν τα κάνουμε σωστά, όπως το ποστάρισμα ή η μετακίνηση της μπάλας στο transition», είπε μετά το παιχνίδι με την Κύμη. Και πάλι όμως το είχε κάνει να φανεί σαν… ατύχημα, εν μέσω αναφορών για τον «Skywalker Λεκαβίτσιους» και τον «11αστερο Κιλπάτρικ στην κλίμακα των 5».

Αν με κάτι αρχαιοελληνικό έχει εμφανώς χωρίσει τα τσανάκια του ο Ρικ Πιτίνο είναι το «λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν». Έχει καταφέρει όμως να γίνει αποδεκτός τοις πάσι ως ένας φιλόσοφος του… φλυαρίζειν. Να λέει πάρα πολλά και να έχουν σχεδόν όλα σημασία, επιλέγοντας ο ίδιος που θα δώσει τη μεγαλύτερη με τον κατάλληλο τόνο.

Επιπλέον, η συνοδευόμενη πολύ συχνά με χιουμοριστικές ατάκες ετοιμολογία του καταδεικνύουν έναν απολύτως θετικό άνθρωπο (που πράγματι δράττει τη μέρα και) τίθεται a priori στο επίκεντρο της προσοχής.

Μιλάει και κρέμονται όλοι από τα χείλη του. Χάνει ο Παναθηναϊκός στο «ΣΕΦ» αμαχητί και οι οπαδοί του δεν σκέφτονται ως πρώτο πράγμα την «γκρίνια», αλλά την εξήγηση που θα δώσει ο κόουτς και το κατά πόσο αυτός θα διακρίνει περιθώρια βελτίωσης. Η πληθωρική προσωπικότητα του ορίζει αυτή τη στιγμή επικοινωνιακά τον Παναθηναϊκό, απορροφώντας μερίδιο από την πίεση στις πλάτες των παικτών.

Αν υπάρχει κάτι αρνητικό με την περίπτωση του, είναι ότι δεν σκοπεύει να μείνει και πέραν της τρέχουσας σεζόν στην Ελλάδα, όπως έχει ξεστομίσει δις. Ανεξαρτήτων οπαδικών αισθημάτων, υποθέτω ότι είναι λίγοι αυτοί που δεν θα ήθελαν να πρωταγωνιστεί ένας τέτοιος τύπος στην αθλητική ζωή του τόπου.

Βέβαια εδώ υπάρχει ένας αστερίσκος. Αν ο Αμερικανοιταλός προπονητής δεν αποδειχτεί τόσο καλός στην πράξη όσο στη θεωρία, θα τεθεί μοιραία υπό αμφισβήτηση από τους οπαδούς της δικής του ομάδας. Περιθώρια δεν υπάρχουν πια σε αγωνιστικό επίπεδο, οι πράσινοι χρειάζονται σαν οξυγόνο το διπλό στο Κάουνας την Παρασκευή.

Ο Πιτίνο πρέπει να δείξει ότι όλα αυτά που έχει διδάξει και επικοινωνήσει ως μέντορας σε Κολεγιόπαιδες (και media) μπορεί να τα εφαρμόσει και στο επίπεδο της Euroleague. Η οξυδέρκεια του είναι αδιαμφισβήτητη και για την ώρα αποκούμπι στις πράσινες ελπίδες για την αποφυγή του ευρωπαϊκού φιάσκου.

Έως ότου κριθεί όμως (και) στο τερέν, σε κάνει να αναρωτιέσαι αν θα τον ήθελες περισσότερο για κολλητό σου σε ένα παρεάκι για κους-κους επί παντός επιστητού, ή για προπονητή στην ομάδα σου.

Αλλά στο τέλος της μέρας, κάθε φορά που ανοίγει το στόμα του στη Συνέντευξη Τύπου, σου λύνεται η απορία…