Δημήτρης Δασκαλάκης: Ο ομογενής που θα «σβήσει» τον HIV από τη Νέα Υόρκη

Τώρα τελευταία τα «κρούσματα» Ελλήνων που διαπρέπουν στο εξωτερικό με τρόπο παγκόσμιας απήχησης και πάνω σε ζητήματα ουσιαστικά για την ανθρωπότητα αυξάνονται. Κι αυξάνονται γιατί είναι τέτοιος ο κόσμος και η εποχή που ζούμε.

Κι όσοι έχουν αντεπεξέλθει στο ελληνικό σύστημα εκπαίδευσης, μπορούν να τα καταφέρουν παντού. Η ιατρική είναι ένας τομέας που εσχάτως ακούμε όλο και περισσότερο για επιτεύγματα που στοχεύουν στο τέλος ασθενειών που ταλαιπώρησαν τόσο την ανθρωπότητα. Όπως ο ιός HIV και το AIDS.

Είναι μια νόσος που τα τελευταία δέκα χρόνια έχει τεθεί σε έναν έλεγχο και το 2015 οι επιστήμονες είχαν θέσει ως στόχο το 2030 για τη χρονιά που ο ιός θα εξαφανιστεί και δεν θα υπάρχει πια νέος ασθενής ως τότε. Το βασικότερο σε μια τέτοια ασθένεια ήταν, είναι και θα είναι η πρόληψη. Να μην την αφήσεις να εξελιχθεί και να ορομετατραπείς, όπως λέει σε συνέντευξη του στο Lifo.gr και τον Αλέξανδρο Διακοσάββα ο Δημήτρης Δασκαλάκης.

Δεν ξέρω τι καρμικό ζήτημα παίζει με αυτό το επώνυμο, αφού υπάρχει και ο περίφημος Κωνσταντίνος Δασκαλάκης στο MIT, αλλά πρέπει να είναι κάποιο σημάδι της μοίρας.

Ο Δημήτρης Δασκαλάκης ασχολείται εδώ και μια 20ετία σχεδόν με τον HIV και εδώ και μερικά χρόνια είναι επίτροπος για τον έλεγχο λοιμώξεων στο Τμήμα Υγείας της Νέας Υόρκης. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος το HIV, ένας ιός που σύμφωνα με δική του δήλωση θα εκλείψει από τη Νέα Υόρκη ως το 2020. Δηλαδή μέχρι του χρόνου δεν θα υπάρχουν νέα κρούσματα εμφάνισης του.

Για να επιτευχθεί αυτό χρειάστηκε και η δημιουργία ενός φαρμάκου που θα μπορούσε να λειτουργήσει αποτελεσματικά στο κομμάτι της πρόληψης. Κάπως έτσι «γεννήθηκε» το PrEP και είναι εφικτό για οροθετικούς να καταστήσουν τον ιό μη μεταδοτικό και για οροαρνητικούς που έχουν υψηλό ρίσκο να περιορίσουν την πιθανότητα. Κι όσο θα προχωράει ο κόσμος, το PrEP θα γίνεται ένα φάρμακο ακόμα πιο αποτελεσματικό και με λιγότερες παρενέργειες για τον χρήστη.

Η Δημήτρης Δασκαλάκης βίωσε όλη αυτή την τρομοκρατία της αύξησης του ιού στη δεκαετία του ’80 και του ’90 και ως μέλος της LGBT κοινότητας αντιλήφθηκε και την τρομοκρατία της κοινής γνώμης. Έβαλε λοιπόν στόχο να κάνει τον HIV ηττημένο και όχι νικητή. Και φαίνεται πως θα το καταφέρει και μάλιστα στο χρονικό όριο που έθεσε. Το PrEP είναι ένα φάρμακο που συνταγογραφείται στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες με τη μορφή γενοσήμου και έχει αποτελέσματα μέσα σε 2-3 εβδομάδες το πολύ.

Άνθρωποι όπως ο Δημήτρης, έστω κι αν έχει μεγαλώσει στις ΗΠΑ, αποτελούν πάντα μια καλή ευκαιρία να επαναοριοθετήσουμε τις προτεραιότητες και τα πρότυπα που διαλέγουμε. Να δούμε πόσο κίβδηλα είναι και να τα αντικαταστήσουμε με σπουδαίους ανθρώπους όπως ο Δημήτρης.