Επιτέλους κάτι διαφορετικό: Ο καλύτερος Έλληνας youtuber που αξίζει να δεις (Vid)
Βρείτε μας στο

Τα τελευταία χρόνια η NASA έχει προβεί σε αρκετές μεγάλες αποκαλύψεις-ανακαλύψεις, με πιο πρόσφατη αυτή για το πώς είναι μια μαύρη τρύπα και πώς λειτουργεί. Ο τρόπος όμως που εξηγήθηκε αυτό στις περισσότερες αναφορές ήταν κάπως…δυσπρόσιτος για το μυαλό μας.

Το μυαλό όλων ημών που ήμασταν θεωρητική και θεωρούσαμε πολύ δύσκολη τη φυσική. Ή και αυτών που είχαν έφεση στα μαθηματικά ως παιδιά τεχνολογικής. Ζούμε όμως στην εποχή που μπορεί να βρεθεί η απλότητα και σχεδόν χωρίς να χρειαστεί να μοχθήσεις όπως η NASA για να την ανακαλύψεις.

Ο Astronio ή κατά κόσμον Παύλος Καστανάς είναι ένας παραπάνω από αξιόλογος αστροφυσικός κι αυτό γιατί απαντά σε έναν από τους στοχασμούς του Αϊνστάιν. «Αν δε μπορείς να το εξηγήσεις με απλό τρόπο, τότε ούτε εσύ ο ίδιος δεν ξέρεις για τι μιλάς». Ο Astronio μετά από δύο χρόνια παρουσίας του στο Youtube έχει κάνει κόσμο να γίνει παθιασμένος νέρντουλας. Με την πολύ καλή έννοια. Έχει κάνει κόσμο που έχει πόσα subscription σε κανάλια κωμικών κτλ., να έχει πολύ ψηλά τα δικά του βίντεο.

Είναι από τα πολύ θετικά που μπορεί να συναντήσει κανείς σε αυτή την εποχή του ακατάσχετου multitasking και multi-watching.

Προσωπικά, το να παρακολουθήσω τα βίντεο που έχει κάνει μου έδωσαν δύο πολύτιμα εφόδια. Το πρώτο, μια διαρκή αίσθηση ότι είμαι βλάκας. Και δεν υπάρχει καλύτερο συναίσθημα απ΄αυτό, γιατί μόνο έτσι δημιουργείται κίνητρο και το ερέθισμα για να κινηθείς μακρύτερα από την αίσθηση της άγνοιας σου, να μην υποταχθείς στη βαρυτική της έλξη.

Το δεύτερο εφόδιο είναι ότι μας συστήνει έναν κόσμο που εν τέλει δεν είχαμε καμία ιδέα για το μέγεθός του. Πολλά απ΄όσα λέει φαντάζουν σε εμάς πρόσφατες ανακαλύψεις, αλλά είναι απαντήσεις που έχουν δοθεί από πολλές δεκαετίες πριν. Μας παρουσιάζει όλο το μέγεθος της ανθρωπότητας σε επίπεδο αναζήτησης του διαστήματος κι αυτό γεννά πράγματα.

Η φιλοσοφική αναζήτηση για το διάστημα και το πώς συνδέεται με τη δική μας ύπαρξη, αλλά και ποια συνέχεια θα της προσφέρει, αν της προσφέρει, είναι κάτι που λίγο πολύ το έχουμε. Αλλά την μετατροπή αυτού του αόριστου φιλοσοφείν σε κάτι πολύ ορισμένο, την αποκτούμε, όσοι δεν έχουμε ιδέα από νόμους φυσικής και αστροφυσικής, μέσα από τις εξηγήσεις του Astronio.

Άφησε άναυδη ως και την ίδια τη Mercedes: Το ταξί-«σκυλί» του Σαλονικιού οδηγού που «κατάπιε» 4,6 εκατ. χιλιόμετρα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Άφησε άναυδη ως και την ίδια τη Mercedes: Το ταξί-«σκυλί» του Σαλονικιού οδηγού που «κατάπιε» 4,6 εκατ. χιλιόμετρα

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η διαφορά σκοτεινής ύλης με τη σκοτεινή ενέργεια, αλλά και το ότι το σύμπαν διαστέλλεται. Κάτι που σημαίνει πως δύο σώματα που βρίσκονται σε μια Χ απόσταση, μπορούν να απομακρυνθούν χωρίς να κινηθούν το ένα μακριά από το άλλο. Απλώς θα μεγαλώσει ο χώρος ανάμεσα τους. Αυτά είναι σταθερά, το περιβάλλον τους όχι.

Άλλο, σχεδόν σοκαριστικό, που μας έμαθε ο Astronio είναι πως ο ήλιος είναι πράσινος. Όχι ιριδίζον ή κιτρινολευκός όπως τον αντιλαμβανόμαστε. Κι αυτή η αντίληψη είναι στρεβλή. Εμείς βλέπουμε το πράσινο, σε αυτό εστιάζει η όρασή μας, απλώς έρχονται και όλα τα υπόλοιπα χρώματα ώστε να έχουμε την αίσθηση πως χρωματικά είναι κοντά στο λευκό. Δεν χρειάζεται να σε ρίξουν αστροναύτη στο χάος για να νιώσεις μικρός. Μπορείς να νιώσεις μικρός μπροστά στο απέραντο της γνώσης που σου απλώνει με τα δικά του κλειδιά ο Astronio.

Κατά καιρούς στο κανάλι του φιλοξενεί και ανθρώπους που κινούνται σε κοινούς επιστημονικούς χώρους και αυξάνεται ακόμα περισσότερο το εύρος της γνώσης που μπορείς να πάρεις με τόσο απλό τρόπο από τα βίντεο του. Θες να το πεις σεμινάριο; Θες μάθημα; Κάτι απ΄όλα αυτά είναι.

Ίσως το βασικότερο, το πιο σημαντικό είναι ότι ακόμα και για κάποιον που μπορεί να μην είχε εκδηλώσει ποτέ τέτοιες ανησυχίες, του τις ξεκλειδώνει. Μπορεί να μην είχες μιλήσει ποτέ με φίλους σου πριν για το απέραντο που βρίσκεται γύρω και πέρα από τη Γη, αλλά με ένα βίντεο του Astronio να έγινες astrojunky!

Δες το κανάλι του Astronio στο Youtube.