Περίπου 1,5 χρόνο πριν η Άρσεναλ ανακοίνωνε την απόκτηση του Σωκράτη Παπασταθόπουλου θεωρώντας ότι ταιριάζει στο πλάνο του Ουνάι Έμερι για τους «κανονιέρηδες». Σχεδόν 18 μήνες μετά η… μετοχή του έχει… βαρέσει «κανόνι»…
Ας ξεκινήσουμε με μια παραδοχή και μεγάλη αλήθεια. Το 99% των ποδοσφαιριστών που ασχολούνται σήμερα επαγγελματικά με το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα θα «σκότωναν» για να κάνουν την μισή έστω καριέρα από αυτή του στόπερ της Άρσεναλ. Ωστόσο οι ίδιοι άνθρωποι δεν θα ήθελαν με τίποτα να ζήσουν στιγμές ανάλογες με εκείνες που έχει περάσει τους τελευταίους 18 μήνες.
Ειδικά η φετινή σεζόν μοιάζει βγαλμένη από τους χειρότερους εφιάλτες του ηλικίας 31 ετών κεντρικού αμυντικού, που φαίνεται να είναι πιο «στριμωγμένος» από ποτέ, σε καθαρά αγωνιστικούς όρους.
Ο Ουνάι Έμερι, πρώην πλέον τεχνικός της Άρσεναλ, στήριξε μέχρι τέλους την επιλογή του. Διατηρώντας τον δηλαδή στο βασικό σχήμα, παρά το γεγονός ότι από ένα σημείο και μετά, δεν ήταν λίγοι οι φίλοι της Άρσεναλ που θεωρούσαν ότι η εμμονή του Ισπανού αποτελούσε από μόνη της ικανό λόγο για να απομακρυνθεί από τον πάγκο. Μια στάση απολύτως ενδεικτική της κατακόρυφης πτώσης στην απόδοση του Σωκράτη…
Συνήθως την στιγμή που οι ίδιοι οι οπαδοί της ομάδας σου, σου γυρνούν την πλάτη, ξεκινά και η αντίστροφη μέτρηση. Και είναι πολύ πιθανό οι σκέψεις του επόμενου προπονητή της αγγλικής ομάδας και το πλάνο του για το μέλλον να μην συμπεριλαμβάνουν και τον Έλληνα αμυντικό, που μην ξεχνάμε, δεσμεύεται με συμβόλαιο μέχρι το 2021 με τον σύλλογο. Ένα συμβόλαιο που πολύ δύσκολα θα εξαντληθεί υπό τις παρούσες συνθήκες.
Την ίδια ώρα είναι προφανές ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο αγωνιστικό. Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει συμπεριφορές και γεγονότα στην Εθνική ομάδα, την μικρή περίοδο που είχε αναλάβει ο Άγγελος Αναστασιάδης, και τα τραγελαφικά που συνέβησαν πριν ή μετά τους αγώνες, μαρτυρώντας το μπάχαλο που επικρατούσε στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, το οποίο αποτυπωνόταν στις άθλιες εμφανίσεις και τα άσχημα αποτελέσματα.
Σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στην Άρσεναλ, ο ομοσπονδιακός τεχνικός Τζον Φαν’τ Σιπ πήρε την μεγάλη απόφαση για αλλαγές. Την πρώτη φορά που απουσίαζε το όνομα του Παπασταθόπουλου από τη λίστα με τις κλήσεις του, κάποιοι παραξενευτήκαν.
Στη συνέχεια, όμως, παραδέχτηκαν ότι ουσιαστικά ο Ολλανδός ήταν ο πρώτος που τόλμησε να φωνάξει «ο βασιλιάς είναι γυμνός» και να αναγκάσει έτσι ουσιαστικά και τους υπόλοιπους να δουν το προφανές. Πως δηλαδή ο Σωκράτης δεν είναι αυτός που ήταν και πως η παραμονή του, την δεδομένη χρονική περίοδο, στην Εθνική θα συνιστούσε αδικία για τους υπόλοιπους.
Η «κάτω βόλτα» του Έλληνα αμυντικού είναι ο συνδυασμός πολλών διαφορετικών παραγόντων, που ξεκινούν από την διαπίστωση πως στα 30-31 του χρόνια, ο Σωκράτης δεν «κόλλησε» με την Premier League.
Το επίπεδο των αντιπάλων επιθετικών, ο τρόπος παιχνιδιού, ο ρυθμός και η ένταση δεν μπαίνουν σε σύγκριση με την Bundesliga, με τον Παπασταθόπουλο από την μία να μην έχει την απαιτούμενη ταχύτητα (πια), αλλά ταυτόχρονα να μην εμφανίζει την ωριμότητα που θα περίμενε κανείς σε αυτή την ηλικία προκειμένου να αντισταθμίσει τις όποιες απώλειες στη φυσική κατάσταση που έρχονται με το πέρασμα του χρόνου.
Με το μυαλό εμφανώς θολωμένο, όπως προκύπτει από τα μοιραία λάθη που οδηγούν σε γκολ ή το θέατρο πάνω σε φάσεις (το οποίο οι Άγγλοι προσεγγίζουν ως… ποδοσφαιρικό θανάσιμο αμάρτημα), ο Παπασταθόπουλος φαίνεται πως βρίσκεται σε μια διαδικασία αναζήτησης νέας «ταυτότητας» που για να βγάλει ένα καλό για εκείνον αποτέλεσμα, μάλλον απαιτεί και νέο περιβάλλον.
Η Άρσεναλ παραμένει μια προβληματική ομάδα και αν συνυπολογίσει κανείς την ηλικία του Σωκράτη, την ημερομηνία λήξης του συμβολαίου του αλλά και την προηγούμενη στήριξη που έλαβε χωρίς αποτέλεσμα, μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο να επενδύσει ξανά πάνω του με την υπομονή που απαιτείται μέχρι να βρει ξανά εκείνος τον δρόμο του.
Πολλές φορές αρκεί απλά να παραδεχτείς, ακόμη κι αν είσαι βασιλιάς, πως μοιάζεις γυμνός στα μάτια του κόσμου και να φροντίσεις να μην είναι αυτή η τελευταία εικόνα που θα αφήσεις πίσω σου…