«Δεν ήξερα ότι ο Γιώργος έχει τέτοια ξαδέρφη»: Η γυναίκα που άλλαξε τη ζωή του Ανδρέα (Pics)
Βρείτε μας στο

«Μπα! Δεν ήξερα ότι ο Γιώργος είχε τέτοια ξαδέλφη»… Η Δήμητρα Λιάνη είχε μόλις σερβίρει τον πρωθυπουργό, τον βουλευτή Γιώργο Λιάνη (τον ξάδελφο δηλαδή) και τους υπόλοιπους συνταξιδιώτες στο αεροσκάφος και ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν στάθηκε ικανός να κρύψει τον ενθουσιασμό του για την παρουσία της.

Η πληθωρική Δήμητρα Λιάνη, ήταν τότε 27 ετών και είχε αφήσει την δουλειά της ως υπάλληλος φαρμακείου, αφού πέτυχε σε εξετάσεις της Ολυμπιακής. Ίσως να τα κατάφερε με το «σπαθί» της, ίσως η συγγένειά της με έναν βουλευτή και μετέπειτα υπουργό του ΠΑΣΟΚ να μην έπαιξε ρόλο, σίγουρα όμως ήταν εκείνος που την ζήτησε στη συγκεκριμένη πτήση, χωρίς να γνωρίζει την εντυπωσιακή plot twist που θα έπαιρναν τα πράγματα.

Ήταν το 1982 και ο Ανδρέας έχτιζε τον μύθο του έχοντας επικρατήσει με θρίαμβο στις τελευταίες εκλογές. Παντοδύναμος και πανίσχυρος, επέβαλε όλες τις επιλογές του, έχοντας στα μάτια των στελεχών του Κινήματος και της βάσης των ψηφοφόρων χαρακτήρα Κιμ Γιουνγκ Ουν. Οποιοσδήποτε τολμούσε να τον αμφισβητήσει ή να γκρινιάξει έστω, έθετε τον εαυτό του εκτός του «τραίνου της αλλαγής», έμενε στο περιθώριο κι έβλεπε την πολιτική καριέρα του να διαλύεται.

«Δεν ήξερα ότι ο Γιώργος έχει τέτοια ξαδέρφη»: Η γυναίκα που άλλαξε τη ζωή του Ανδρέα (Pics)

Κάπως έτσι, υπό καθεστώς φόβου αλλά και τυφλής εμπιστοσύνης στον «ηγέτη», οι… πασόκοι της εποχής δεν διαμαρτυρήθηκαν για την… ύστερη αγάπη του Ανδρέα. Όταν τελικά η Δήμητρα Λιάνη έγινε «νόμιμη και μόνιμη», παντρεύτηκε δηλαδή τον Παπανδρέου, εκείνος είχε ήδη «καβαλήσει» τα 70, ενώ αυτή ήταν μόνο 35 ετών…

Πριν φτάσουμε εκεί, βέβαια, είχαν προηγηθεί πολλά.

Τίποτα στην ζωή της γεννημένης στις 30 Απριλίου 1955 γυναίκας δεν προμήνυε την τροπή που θα έπαιρναν τα πράγματα. Στα 20 χρόνια της εργαζόταν σε φαρμακείο, ενώ έκανε και ιδιαίτερα αγγλικών και γαλλικών σε παιδιά. Ο μόνος οιωνός που παρέπεμπε σε ΠΑΣΟΚ ήταν το πατρικό της στην οδό Γ’ Σεπτεμβρίου, την ημερομηνία γέννησης του Κινήματος, ο ιδρυτής του οποίου σχεδόν μια δεκαετία αργότερα θα έπεφτε στον έρωτά της.

Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική…

Πιθανότατα η συγγενική σχέση με έναν σημαίνον στέλεχος σαν τον εξάδελφό της να κάλυψε άλλα κενά στο βιογραφικό της, όπως και να έχει όμως, με μόνο εφόδιο το επώνυμο και κάποια σεμινάρια στο Παρίσι, βρέθηκε να κάνει εκπομπή στην ΕΡΤ, στο πλευρό του τότε συζύγου της Αλέξη Καπόπουλου. Ο τίτλος της, «Μισό-Μισό», μια εκπομπή για την ισότητα και τις σχέσεις των δύο φύλων, η οποία μάλιστα είχε και τις -γνωστής για τις αντίστοιχες ευαισθησίες της – ευλογίες της Μαργαρίτας Παπανδρέου.

Μάλιστα, τον Δεκέμβριο του 1985 θα μπει στο Καστρί –συνοδεία του συζύγου της- για ένα επεισόδιο με θέμα το πρωθυπουργικό ζεύγος. Η Μαργαρίτα δεν εμφανίζεται ποτέ, μιλά μόνο ο Ανδρέας, αλλά τελικά το απόσπασμα δεν θα προβληθεί ποτέ. Κόβεται με εντολή του τότε γενικού διευθυντή της δημόσιας τηλεόρασης, αφού στο μεταξύ όλοι οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει.

«Δεν ήξερα ότι ο Γιώργος έχει τέτοια ξαδέρφη»: Η γυναίκα που άλλαξε τη ζωή του Ανδρέα (Pics)

Όλο αυτό το διάστημα η Λιάνη έχει εξελιχθεί στην «εθνική αεροσυνοδό». Συνοδεύει τον Ανδρέα σε όλα τα ταξίδια του και είναι η «τυχερή» που έχει την τιμή να του σερβίρει εν πτήσει το αγαπημένο του ουίσκι. Μια από εκείνες τις φορές, ξανά το 1985, πηγαίνοντας στις Βρυξέλλες, ο Παπανδρέου που μόλις έχει καταφέρει να εκλεγεί ο Σαρτζετάκης ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας (σε μια διαδικασία που χαρακτηρίστηκε «ωμή παραβίαση των θεσμών») το γιορτάζει ζητώντας της ενώπιον υπουργών, παρατρεχάμενων και πληρώματος να χορέψει μαζί του υπό τους ήχους του «Ι just call to say Ι love you». Η «εθνική αεροσυνοδός» είχε αναβαθμιστεί de facto σε «εθνική ερωμένη», κάτι που πρακτικά συνέβη τον Απρίλιο του 1986, μετά το ταξίδι του στην Κίνα για την κηδεία του Τενγκ Σιάο Πινγκ.

Τα αποκαλυπτήρια έγιναν μερικά χρόνια αργότερα μπροστά στα μάτια ενός ολόκληρου έθνους που περίμενε τον «σωτήρα» του από το Χέρφιλντ. Ο Ανδρέας επέστρεφε από εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς και νοσηλεία στο Λονδίνο. Γύρω από το σκάφος το πλήθος παραληρεί τη στιγμή που ανοίγει η πόρτα και βγαίνει ο Παπανδρέου. Χαμογελά, σηκώνει τα χέρια, χαιρετά τον λαό και με ένα νεύμα που έμεινε στην ιστορία, του «συστήνει» την νέα γυναίκα της ζωής του, με εκείνη την κίνηση που δεν είχε τολμήσει ποτέ να κάνει Έλληνας πολιτικός.

Για τους πολιτικούς αντιπάλους η «Μιμή», όπως την αποκαλούσαν, δεν ήταν τίποτα παραπάνω από ακόμη μία σκανδαλώδη υπόθεση με την οποία συσχετιζόταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Δεν συγκρινόταν βέβαια, με τα πάμπερς, τον Κοσκωτά, την Τράπεζα Κρήτης ή τα καλαμπόκια που τον οδήγησαν αργότερα στο Ειδικό Δικαστήριο (και την αθώωση) αλλά από ηθικής άποψης, κόστισε στο Κίνημα. Φυσικά ο Παπανδρέου από μόνος του διέθετε τέτοιο πολιτικό κεφάλαιο ώστε μόλις τρία χρόνια μετά να επανέλθει στην εξουσία, όμως όλοι γνώριζαν πως η υγεία του ήταν κλονισμένη. Το ίδιο και η κρίση του…

Τότε ήταν που κυκλοφόρησαν και οι περίφημες γυμνές φωτογραφίες της από τα χρόνια της νιότης. Ακόμη ένα «δημοσιογραφικό μνημείο» της «Αυριανής». Της εφημερίδας που στήριξε το ΠΑΣΟΚ και στηρίχτηκε σε αυτό, σε ένα πρωτοφανές σφιχταγκάλιασμα ντροπής και οχετού, πριν η «κάνουλα» της χρηματοδότησης κλείσει και το συγκρότημα Κουρή στραφεί εναντίον του. Σταδιακά αντίστοιχη στάση τήρησαν και όλοι οι υπόλοιποι του περίγυρου του Παπανδρέου, που όσο ήταν ακόμη όρθιος και δυνατός δεν τολμούσαν να κάνουν «κιχ» για την Μιμή και τις φήμες ότι εκείνη ασκούσε τα πρωθυπουργικά καθήκοντα, συνεπικουρούμενη από τους «αυλικούς» της, έναν κύκλο στον οποίο είχαν μπει χαρτορίχτρες, μέντιουμ και αστρολόγοι.

Ο θάνατος του Ανδρέα Παπανδρέου σηματοδότησε και το δικό της πολιτικό τέλος. Σε μια κίνηση ακραίου συμβολισμού, ο «διάδοχος» Κώστας Σημίτης μεταβαίνει στο Καστρί για να συλλυπηθεί την πρώην, Μαργαρίτα Τσαντ, ενώ δεν επισκέπτεται ποτέ την Δήμητρα Λιάνη-Παπανδρέου κι ας πέρασε ακριβώς 10 χρόνια και 54 μέρες ως νόμιμη σύζυγος και απόλυτη προστατευόμενή του.