Διάολε ήταν μολις 25: Το τραγικό φινάλε ενός παίκτη που όλοι πίστευαν ότι θα φτάσει στην κορυφή
Βρείτε μας στο

Θεωρήθηκε ένας από τους πιο ελπιδοφόρους ποδοσφαιριστές της γενιάς του. Μαζί με τον Σάμι Κεντίρα και τον Ζερόμ Μπόατενγκ υπήρξαν μια εξαιρετικά ταλαντούχα τριάδα στις μικρές εθνικές της Γερμανίας και άπαντες πίστευαν πως το όνομά του θα φιγουράρει στην ελίτ του παγκοσμίου ποδοσφαίρου για χρόνια.

Όμως η προσωπική του ιστορία δεν ήταν τόσο τυπική και τόσο συνηθισμένη. Μπορεί να ξεκίνησε ως μια κλασική ιστορία ενός ποδοσφαιριστή αλλά εξελίχθηκε σε κάτι που έμοιαζε με σενάριο βγαλμένο από ταινία.

Ο Μπουράκ Καράν, τούρκικης καταγωγής Γερμανός, όχι απλά δεν έκανε τη λαμπρή πορεία που το ταλέντο του έδειχνε πως θα κάνει, αλλά αντίθετα, σκοτώθηκε το 2013 στον πόλεμο της Συρίας με πολλές φήμες και δημοσιεύματα να ισχυρίζονται πως κατά τον θάνατό του ήταν μέλος του ISIS. H ίδια η οικογένειά του πάντως, το αρνείται. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο Καράν έζησε και πέθανε με παντελώς ασυνήθιστο τρόπο.

Αγωνιζόμενος στις ομάδες νέων της Λεβερκούζεν, της Χέρτα, του Αμβούργου, του Αννόβερο και της Ααχεν, ο Καράν ήταν πάντα βασικός στις Κ19 Εθνικές της Γερμανίας. Ακριβώς 19 του ωστόσο υπέστη έναν πολύ σοβαρό τραυματισμό στο γόνατο που αποτέλεσε εμπόδιο στην καριέρα του και εν τέλει τον ανάγκασε να σταματήσει να παίζει μπάλα μόλις σε ηλικία 20 ετών το 2008.

Με το μεγάλο του όνειρο να έχει καταστραφεί, ο Καράν ξεπέρασε την αίσθηση ματαιότητας που τον διακατείχε τα πρώτα χρόνια της απόσυρσής του από το ποδόσφαιρο, όταν το 2011 ξέσπασε ο μεγάλος πόλεμος της Συρίας. Ο Καράν, συγκλονισμένος από τα όσα γινόντουσαν στη Συρία, πήγε εκεί ως εθελοντής και αφιέρωσε το χρόνο του στην ιατρική βοήθεια και στην συλλογή τροφίμων.

Σταδιακά, διάφορα βίντεο από εμπόλεμες ζώνες, που υπήρχαν στο διαδίκτυο τον έδειχναν να έχει πιο ενεργό ρόλο και να έχει ενταχθεί σε κάποια στρατιωτική ομάδα, ίσως ακόμα και αυτή του ISIS. Το 2013, κοντά στα τουρκικά σύνορα, μόλις στα 25 του, ο σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια βομβιστικών επιθέσεων του καθεστώτος του Ασαντ στις θέσεις του ISIS. Ήταν και ο ίδιος μέλος του ISIS; Έτυχε να βρίσκεται για ανθρωπιστική βοήθεια στο σημείο; Κανείς δεν μπορεί να ξέρει.

Η αδερφή του, Ζουχάλ, μιλώντας σε γερμανικά ΜΜΕ ακριβώς μετά την γνωστοποίηση του θανάτου του, είχε παραδεχθεί πως ο αδερφός της «μιλούσε πολύ συχνά για την τζιχάντ τελευταία». Αλλά ο έτερος αδερφός του Καράν, ο Μουσταφά, όχι απλά ήταν κατηγορηματικά αρνητικός ως προς αυτό το σενάριο αλλά είχε δώσει και τη δική του εξήγηση αναφορικά με τις φωτογραφίες που είχαν κάνει την εμφάνισή τους στα social media και έδειχναν τον πρώην ποδοσφαιριστή να κρατάει όπλο: «Ήταν εκεί για να βοηθήσει, όχι για να πολεμήσει. Αν κουβαλούσε όπλο, το έκανε μόνο για τη δική του, ατομική προστασία. Μου το είχε πει ότι δεν ήθελε να πολεμήσει».

Ο κορυφαίος: Ο στιχουργός των μεγάλων επιτυχιών έφυγε στα 49 του, προδομένος από το μεγαλύτερό του πάθος
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Ο κορυφαίος: Ο στιχουργός των μεγάλων επιτυχιών έφυγε στα 49 του, προδομένος από το μεγαλύτερό του πάθος

Όπως φαίνεται, το μεγάλο ερώτημα αναφορικά με την τελική κατάληξη του Καράν δεν θα απαντηθεί ποτέ. Ούτε φυσικά και το τι θα είχε γίνει αν δεν είχε τραυματιστεί αν και το πιθανότερο είναι πως σήμερα θα ήταν ένας εκατομμυριούχος σούπερ σταρ ποδοσφαιριστής.