Μέχρι κι ο τάφος του μπήκε μακριά απ’ τις φίρμες: Ο διασημότερος Έλληνας ηθοποιός δεύτερων ρόλων αδικήθηκε όσο κανείς

Ο δευτερορολίστας που ξεπέρασε σε συμμετοχές μέχρι και τον Λαυρέντη Διανέλλο.

Αν μας ρωτούσαν ποιον ηθοποιό έχουμε δει στις περισσότερες ελληνικές ταινίες, το μυαλό μας θα πήγαινε σίγουρα στον Λαυρέντη Διανέλλο. Η αλήθεια, όμως, είναι διαφορετική. Κι αυτό διότι μπορεί ο Διανέλλος να συμμετείχε σε 195 ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, ωστόσο το ρεκόρ με 200 (!) ταινίες στο ενεργητικό του το έχει άλλος.

Το όνομα Περικλής Χριστοφορίδης ίσως να μη σου λέει πολλά, η φυσιογνωμία του ηθοποιού εκείνου, όμως, συνδέθηκε άρρηκτα με τη «χρυσή εποχή» του κινηματογράφου.

Μιλάμε για έναν καλλιτέχνη που λατρεύτηκε από συναδέλφους για τον επαγγελματισμό και την καλοσύνη του αλλά και από το μεγαθήριο της μεγάλης οθόνης Φιλοποίμην Φίνο, ο οποίος του χάρισε μια θέση σε 35 ταινίες της Finos Film τόσο ως ηθοποιό όσο και ως φροντιστή.

Πρωταγωνιστής μπορεί να μην υπήρξε ποτέ, το ταλέντο του ωστόσο δεν αμφισβητήθηκε ποτέ από κανέναν. Υπήρξε -και παραμένει μέχρι σήμερα- ο διασημότερος ηθοποιός δεύτερων ρόλων, τον οποίο είδαμε να διαπρέπει στο πλευρό των μεγαλύτερων ονομάτων της εποχής.

Έπαιξε στο πλευρό της Αλίκης Βουγιουκλάκη και του Δημήτρη Παπαμηχαήλ, του Αλέκου Αλεξανδράκη, της Ρένας Βλαχοπούλου, του Διονύση Παπαγιαννόπουλου, του Θανάση Βέγγου, της Γεωργίας Βασιλειάδου, του Λάμπρου Κωνσταντάρα, της Τζένης Καρέζη,  του Βασίλη Αυλωνίτη, της Ζωής Λάσκαρη, του Δημήτρη Χορν, του Κώστα Βουτσά και πολλών ακόμα αστέρων των ‘50s – ‘60s – ‘70s.

Γεννημένος στην Τραπεζούντα το 1907 από γονείς ηθοποιούς, το μέλλον του έμοιαζε προδιαγεγραμμένο. Το θεατρικό του ντεμπούτο το έκανε το 1924, ενώ πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη εμφανίστηκε το 1929. Η αναγνώριση και η επιτυχία ήρθαν πολύ αργότερα, με τον ίδιο να έχει συμμετάσχει σε μερικές από τις πιο δημοφιλείς ταινίες στα χρονικά.

Ρόλους κατείχε -μεταξύ άλλων- στις ταινίες της Finos Film «Μακρυκωσταίοι Και Κοντογιώργηδες», «Λατέρνα Φτώχεια και Γαρύφαλλο», «Η Χαρτοπαίχτρα», «Η κυρά μας η μαμή», «Μανταλένα», «Ο Κατήφορος», «Κάτι να καίει», «Δεσποινίς Διευθυντής» και «Γαμπρός απ’ το Λονδίνο».

Αναλυτικά η λίστα με τις συμμετοχές του στις ταινίες του Φίνου:

Τον είδαμε ακόμα στις ταινίες «Μοντέρνα Σταχτοπούτα», Άλλος για το εκατομμύριο», «Ένας Βέγγος για όλες τις δουλειές» και πολλές ακόμα.

Το 1979, στα 72 του χρόνια αποσύρθηκε οριστικά. Τέσσερα χρόνια αργότερα, στις 30 Σεπτεμβρίου του 1983 πέθανε ύστερα από εγκεφαλικό επεισόδια. Ο τάφος του βρίσκεται στο Κοιμητήριο της Νίκαιας, μακριά από τις φίρμες του Α’ Νεκροταφείου…