Έκοβε ατάραχος τη σάρκα του: Το ακραίο νούμερο του «Ξανθού Μάγου» που κανείς δεν έχει κατορθώσει να εξηγήσει

Για τον «Ξανθό Μάγο» δεν υπήρχε τίποτα ακατόρθωτο

Στην εποχή της ψηφιακής επανάστασης, των social media και της ανάδειξης ινδαλμάτων μέσω του παγκόσμιου ιστού, έχει εκλείψει ανεπιστρεπτί το είδος του πλανόδιου – γυρολόγου entertainer, που σε παλαιότερες δεκαετίες γέμιζε πλατείες πόλεων και χωριών, διαφημίζοντας το ταλέντο του, είτε αυτό ήταν η κωμική παρλάτα, είτε η υπερφυσική δύναμη, είτε η… μαγεία.

Σε αυτό, το τελευταίο είδος, η ηγετική θέση του πλέον αυτοδημιούργητου Έλληνα performer των δρόμων είναι αδιαμφισβήτητη. Ο «Ξανθός Μάγος», κατά κόσμον Γρηγόρης Παπαϊωάννου υπήρξε ο βασιλιάς του αυτοσχεδιασμού – ένα είδος μόνος του – ο πιο καλτ από τους καλτ ήρωες, με θρυλική υπόσταση στη λαϊκή συνείδηση. Τα κόλπα του ήταν πρωτόγνωρα και μέχρι σήμερα τα περισσότερα παραμένουν «ανεξερεύνητα» και φυσικά ακοπιάριστα.

Και πως θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, από τη στιγμή που μεταξύ αυτών ήταν τα σπλάτερ «νούμερα», που προκαλούσαν λιποθυμίες στο κοινό, όπου και αν εμφανιζόταν. Και στο «όπου» δεν περιλαμβάνεται μόνο η Ελλάδα. Η φήμη του «Ξανθού Μάγου», που στις δεκαετίες του ’80 και του ’90 διαφημίστηκε από στόμα σε στόμα ως ο «Έλληνας Ντέιβιντ Κόπερφιλντ», ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας και επεκτάθηκε από τις ΗΠΑ έως την Ιαπωνία, με τις περιοδείες του στο εξωτερικό να αποτιμώνται σε δόξα και χρήμα.

Για δύο δεκαετίες αυτός ο μυστηριώδης ταξιδιώτης γύρισε όλο τον κόσμο ως attraction καθηλώνοντας τους πάντες με τα ακραία του σόου. Τα κλασικά… μαγικά κόλπα τα είχε για να γεμίζει το πρόγραμμα, αυτό που του έδωσε διεθνή υπόσταση ήταν η… αναισθησία του στον αυτοτραυματισμό. Χρησιμοποιούσε μεγάλα μαχαίρια – ακόμα και ηλεκτρικά τρυπάνια – για να διαπερνάει τη σάρκα του (!) και ατάραχος, μέσα στα αίματα, να βλέπει τους φιλοθεάμονες από το κοινό του να πέφτουν λιπόθυμοι.

Έχει παραδεχτεί ότι αυτό το θέαμα (της λιποθυμίας) τον… πονούσε πολύ περισσότερο από τα μαχαίρια και διηγηθεί ότι κάποτε χρέωσε τον διοργανωτή ενός σόου στην Αθήνα με ένα 5χιλιαρο για κάθε «κεφάλι» λιποθυμίας. Ο διοργανωτής είχε κάνει το λάθος να του πει ότι το κοινό του εκείνο το βράδυ θα ήταν Μανιάτες – «η πιο γενναία και ατρόμητη φυλή του κόσμου» – ζητώντας του να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό, διότι δεν επρόκειτο να φοβηθούν. Ο «Ξανθός Μάγος» το είδε ως πρόκληση και αντί αμοιβής σκαρφίστηκε αυτόν τον ιδιότυπο τιμοκατάλογο, που στο τέλος του σόου του απέφερε 35 πεντοχίλιαρα…

Σύμφωνα με τον ίδιο, όλα ξεκίνησαν σε παιδική ηλικία στο χωριό των Γρεβενών, από το οποίο κατάγεται. Οι αδελφές του έπλεκαν πουλόβερ με μεγάλες βελόνες και κάποια στιγμή άρπαξε μία και την έμπηξε βαθιά στο χέρι του, περνώντας την από την άλλη πλευρά! Μία από τις αδελφές του λιποθύμησε, ο πατέρας του, όπως έχει πει, τον έκανε τουλούμι στο ξύλο, για τον ίδιο όμως ήταν το έναυσμα για τον… επαγγελματικό προσανατολισμό του.

Πότε δεν αποκάλυψε σε κανέναν οτιδήποτε γύρω από τα τρικ του – λέει μάλιστα ότι προτού πεθάνει θα κάψει τα πάντα: μπαούλα, οδηγίες για τα μαγικά που κάνει και ό,τι έχει σχέση με τα κόλπα του, ώστε ποτέ να μην μάθει κανείς πώς γίνονται. Για τα κόλπα με τους αυτοτραυματισμούς, τα έχει αποδώσει στην χαρισματική φύση του και στην ταχεία πήξη του αίματος, που επιτυγχάνεται μέσω αυτοσυγκέντρωσης.

Από το Δημοτικό κιόλας είχε την τάση να εξαφανίζει μολύβια και γόμες, με αποτέλεσμα οι πιτσιρικάδες να τρέχουν συνέχεια πίσω του. Προϊόντος του χρόνου όμως ήταν τέτοια η απήχηση και το στοιχείο του ανεξήγητου πίσω από τη δράση του, που οι γονείς των υπόλοιπων παιδιών τους είχαν απαγορέψει να κάνουν παρέα μαζί του, θεωρώντας τον δαιμονισμένο! Οι δεισιδαιμονίες που τον περιέβαλαν έφτασαν στην κορύφωση τους όταν, σε μεγάλη ηλικία πια, η Εκκλησία του απαγόρευσε να παντρέψει ένα φίλο του, καταγγέλοντας τον ως οπαδό του Σατανά! Μάλιστα, κάποιος μητροπολίτης είχε αναφέρει πως είναι ο ίδιος ο Σατανάς. Τελικά κατάφερε να γίνει κουμπάρος στο γάμο, υπογράφοντας μια υπεύθυνη δήλωση που έλεγε πως δεν είναι μέλος κάποιας αίρεσης.

Μετά τη «συνταξιοδότηση» του ο «Ξανθός Μάγος» αποσύρθηκε στην Καλλικράτεια της Χαλκιδικής, όπου ζει σε μια μεγάλη έκταση με ανάλογα… ιδιαίτερο τρόπο, θα λέγε κανείς, με αυτόν που έβγαλε το παντεσπάνι του: μαζί με τη γυναίκα, τα σκυλιά και τα… λιοντάρια του!

Η αγάπη του για τα άγρια ζώα είναι παθολογική. «Τα λένε άγρια, αλλά βάσει της εμπειρίας μου ακόμα και αυτά το μόνο που θέλουν είναι αγάπη», λέει. Κάποτε είχε φτάσει να έχει 300 ζώα, από ιπποπόταμο, μέχρι και πούμα, τα οποία πλέον έχει χαρίσει σε γνωστούς και φίλους του στο εξωτερικό. Πλέον του έχει απομείνει ένα λιοντάρι – η τίγρης πέθανε το 2018 σε ηλικία 26 ετών – το οποίο έχει αναθρέψει από μικρό στην αυλή του.

Το σπίτι του θυμίζει κάστρο, έχει αγάλματα από τις χώρες που έχει ταξιδέψει, κροκόδειλους και λιοντάρια βαλσαμωμένα, μια σειρά από απίθανα σουβενίρ και γενικώς ένα διάκοσμο απόκοσμης πολυτέλειας, που είναι αδύνατο να συναντήσεις αλλού.

Ο «Ξανθός Μάγος» έδωσε την τελευταία live παράσταση του κατά την περιοδεία ενός ιταλικού τσίρκο στη Χαλκιδική το 2012, ενώ έκτοτε έχει εμφανιστεί σε διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές.

Το Μάρτιο του 2019 προβλήθηκε στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και ακολούθως σε κινηματογραφικές αίθουσες της Αθήνας η ταινία μικρού μήκους «Ο Ξανθός Μάγος: Όταν το show τελειώσει». Μια δουλειά του φωτογράφου και σκηνοθέτη Κωστή Ασικέλη για έναν άνθρωπο τόσο διαφορετικό που πέρασε όλη τη ζωή του υπεράνω στερεότυπων, ισορροπώντας με μοναδική μαεστρία ανάμεσα στην οφθαλμαπάτη και τη… μαγεία.

Με πληροφορίες από Vice και Lifo.