Malcolm X: Αυτό που ήταν συνωμοσία πριν 50 χρόνια, σήμερα φαντάζει το επικρατέστερο σενάριο
Βρείτε μας στο
Επικαιρότητα

Malcolm X: Αυτό που ήταν συνωμοσία πριν 50 χρόνια, σήμερα φαντάζει το επικρατέστερο σενάριο

56 χρόνια μετά ο Malcolm X παραμένει, χάρη και στη μεταθανάτια συμβολή ενός μετανιωμένου μαύρου, ένα σύμβολο με ισχυρά μηνύματα.

Στις 21 Φεβρουαρίου του 1965 ο Malcolm X θα γινόταν ακόμα ένας από τους αρκετούς μαύρους ηγέτες που θα δολοφονείτο και ταυτόχρονα ένας ακόμα στην αλυσίδα δολοφονιών δημόσιων προσώπων στις ΗΠΑ.

56 χρόνια μετά, το όνομα του βρίσκεται ξανά στην κορυφή της παγκόσμιας επικαιρότητας, καθώς ύστερα από επιστολή που είχε αφήσει λίγο πριν πεθάνει ο Raymond Wood, αστυνομικός στο NYPD όσο ήταν εν ζωή, αποκαλύπτει ότι η δολοφονία του Malcolm X ήταν συνεπικουρούμενη, αν όχι πλήρως στημένη, από το αστυνομικό τμήμα της Νέας Υόρκης και το FBI.

Η επιστολή αυτή έμεινε για καιρό μυστική, αφού οι απόγονοι του φοβόντουσαν για τις συνέπειες της δημοσιοποίησης της. Ο επίσης μαύρος Raymond, πέθανε τον Ιανουάριο του 2011. Στο τέλος του 2020 η επιστολή αυτή κοινοποιήθηκε στην εισαγγελία της Νέας Υόρκης και άνοιξε εκ νέου ο φάκελος.

Μόλις το πρωί της Δευτέρας έγινε γνωστό το περιεχόμενο των αποκαλύψεων του Γουντ και αυτό που σκιαγραφεί, είναι σκηνικό που 50 χρόνια πριν θα το θεωρούσαν συνωμοσία. Μόνο που τελικά η συνωμοσία του τότε, είναι κατά πάσα πιθανότητα το αληθινό σενάριο, η πραγματική πλοκή της Ιστορίας.

Έχοντας μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον περιτριγυρισμένο από ρατσισμό έναντι των μαύρων, από το περιλάλητο white supremacy, ο Malcolm Little πορεύτηκε για χρόνια με την εντύπωση-ανάμνηση πως ο πατέρας του Earl δολοφονήθηκε από λευκούς, ενώ αυτός είχε πεθάνει σε τροχαίο.

Η ανάμνηση αυτή δεν ήταν μια επιλογή πίστης σε ένα ψέμα. Ήταν μια αυτόματη κατασκευή του μυαλού του που είχε γεμίσει από ρατσιστικές εκδηλώσεις προς την οικογένεια του, όπου κι αν βρίσκονταν, είτε μιλάμε για την Ομάχα της Νεμπράσκα ή το Λάνσινγκ του Μίσιγκαν, μέρη όπου έζησε την παιδική του ηλικία ο Malcolm.

Ο παθιασμένος με το παγωτό και τη φωτογραφία Malcolm έγινε αυτό που έγινε εξαιτίας μιας πειραγμένης ανάμνησης που αφορούσε όμως το πιο σημαντικό πρόσωπο στη ζωή του μετά τη μητέρα του.

Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)

Όντας ο διάβολος στο αριστερό αυτί του Martin Luther King, ο Malcolm Little δεν ασπαζόταν τον πασιφισμό του έτερου ηγέτη-ακτιβιστή της μαύρης φυλής στις ΗΠΑ. Δεν επέλεγε το Ballot αναφανδόν στο δίλημμα «Ballot Or Bullet?» που είχε θέσει σε έναν από τους διασημότερους λόγους του ο King.

Ύστερα από μια επταετία σε φυλακή στη Μασσαχουσέτη, ο Malcolm ήρθε σε επαφή με μια αίρεση του ισλαμισμού, το Nations of Islam, όπου δεν άργησε να γίνει σημαίνον στέλεχος και να αποτελέσει θέλγητρο για πολλούς μαύρους ώστε να γραφτούν στην οργάνωση. Ακριβώς όμως επειδή δεν καταδίκαζε τη βία και δεν συναινούσε στις προτροπές του King, θεωρώντας πως η επιλογή του να αποτινάξει κάθε μορφή βίας, προκαλούσε περισσότερη βία στη μαύρη φυλή, εκδιώχθηκε από το NOI.

Γρήγορα έφτιαξε δύο νέους οργανισμούς και ταξίδεψε στην Αφρική και την Ασία, έκανε το προσκύνημα στη Μέκκα και δημιούργησε τον δικό του ακτιβιστικό στρατό, τους δικούς του ακόλουθους που δεν εκπροσωπούνταν απόλυτα από το δόγμα του King.

Τη συνέχεια την έγραψε η Ιστορία, αλλά φαίνεται πως κάτω από την επίσημα γραμμή της Ιστορίας, υπήρχε η αληθινή ιστορία. Κι αυτή λέει πως ο Malcolm, όπως και ο Luther King, έπρεπε να βγουν από το πλάνο επειδή διασάλευαν την εξουσία του λευκού νασιοναλισμού που ήθελε να εμβαθύνει στον φυλετικό διαχωρισμό του νότου και να επενδύσει κι άλλο στον μαύρο σεπαρατισμό.

Η επιστολή που έφεραν στο φως οι κόρες του X, όπου ο Raymond Wood περιγράφει ότι οργανώθηκε ύπουλο παιχνίδι με σκοπό τη δολοφονία του πατέρα τους, καταδεικνύει πολλά που παραμένουν ζωντανά και κραταιά στη σύγχρονη Αμερική.

Ο Wood λέει αρχικά ότι είχε τοποθετηθεί στο NYPD με σκοπό να διεισδύει σε οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και να «φυτεύει» αποδείξεις για εγκληματική δράση συγκεκριμένων μελών τους, ώστε να δίνεται πάτημα στο bureau να τους κυνηγάει, να συλλαμβάνει και να παύει τη δράση τους.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, το FBI και το NYPD είχαν φροντίσει από μέρες πριν την ομιλία του Malcolm X στο Audubon Ballroom στο βόρειο Μανχάταν, να συλλάβουν τα δύο μέλη της προσωπικής του φρουράς, ώστε να μη μπορεί να γίνει κάποια σύνδεση, αλλά και να τους αντικαταστήσει ο Malcolm με πρόσωπα που δεν ήταν της εμπιστοσύνης του και δεν είχα το χρόνο να μάθουν τι αντιμετωπίζουν. Μάλιστα, για τη σύλληψη τους είχε στηθεί κι εδώ κομπίνα με υποτιθέμενη βόμβα στο Άγαλμα της Ελευθερίας.

«Εκείνη τη στιγμή που το έκανα αυτό, δε γνώριζα ότι ο στόχος τους ήταν ο Malcolm X. Δε μπορούσα να κάνω αλλιώς γιατί με απειλούσαν. Υπέστην τρομερή βιαιότητα από τους συναδέλφους μου στο τμήμα και δεχόμουν διαρκώς απειλές για σύλληψη κι ότι θα μου “φυτέψουν” στοιχεία παράνομου εμπορίου αλκοόλ και μαριχουάνας. Οπότε αντί να παραιτηθώ, αναγκάστηκα να συνεχίσω να ακολουθώ τις διαταγές τους και να βλάπτω τη φυλή μου» εξηγεί ο Wood.

Παράλληλα, εκείνο το βράδυ είχε γίνει δολιοφθορά στην αίθουσα με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πόρτα ασφαλείας για να προλάβει να προστατευθεί και να διαφύγει ο X. Οι τρεις άνδρες που συνελήφθησαν, τιμωρήθηκαν με ισόβια ποινή φυλάκισης, με τον έναν να έχει πεθάνει και τους άλλους δύο να έχουν βγει με αναστολή από τη φυλακή.

Ο Wood θέλησε να πει τη δική του αλήθεια λίγο πριν πεθάνει, ελπίζοντας πως έτσι θα δώσει την ευκαιρία στους συγγενείς των συλληφθέντων και καταδικασμένων να κινηθούν νομικά για να αποφυλακιστούν.

56 χρόνια μετά ο Malcolm X παραμένει, χάρη και στη μεταθανάτια συμβολή ενός μετανιωμένου μαύρου, ένα σύμβολο με ισχυρά μηνύματα, ακόμα κι αν θα ήλπιζε ο ίδιος, όπως και ο King, οι αγώνες τους να μην ήταν πια αναγκαίες πηγές έμπνευσης!