Αυξέντιος Καλαγκός: Ο γιατρός-φύλακας άγγελος που χειρουργεί δωρεάν κι έχει σώσει 17.000 φτωχά παιδιά!

Μια συγκινητική απόδειξη πως οι ήρωες δεν φορούν μόνο κάπα, αλλά μπορεί να φορούν και ιατρική ποδιά…

Δεν υπάρχει πιο αξιοσέβαστο επάγγελμα απ’ αυτό του γιατρού.

Κανένα πιο «πολύτιμο» και κανένα που να προσφέρει περισσότερα (όταν ασκείται σωστά) στην ανθρωπότητα.

Η συγκυρία που βρισκόμαστε εξάλλου τον τελευταίο χρόνο, με την πανδημία του κορωνοϊού, μας έκανε να εκτιμήσουμε ακόμα περισσότερο τη συνεισφορά όλων των εργαζόμενων -και όχι μόνο των γιατρών- στον τομέα της υγείας.

Υπάρχουν όμως και κάποιοι γιατροί που δεν χρειάζονται συγκεκριμένη συγκυρία για να φανούν σωτήριοι.

Που δεν περιμένουν μονάχα πότε θα τους χρειαστούν για να επέμβουν.

Κάποιοι που δεν τιμούν απλώς τον περίφημο όρκο του Ιπποκράτη, αλλά φροντίζουν να διαμορφώσουν οι ίδιοι τις συνθήκες ώστε το λειτούργημά τους να σώσει παραπάνω ζωές.

Και φωτεινό παράδειγμα αυτής της σπάνιας (όσο και συγκινητικής) «ράτσας» είναι ο Αυξέντιος Καλαγκός…

Ο διεθνούς φήμης καρδιοχειρουργός με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη είναι ό,τι κοντινότερο υπάρχει στην έννοια του «φύλακα-άγγελου».

Μια ρεαλιστική εκδοχή των σούπερ ηρώων που πρωταγωνιστούν στα κόμικς που διαβάζουν τα παιδιά.

Γιατί αυτών ειδικά τις ζωές έχει βάλει σκοπό (της δικής του ζωής) να σώζει και να προστατεύει!

Έχοντας ξεκινήσει ως μαθητής του τεράστιου Μαγκντί Γιακούμπ κι έχοντας διαγράψει μια λαμπρή πορεία στην καρδιοχειρουργική, ο Έλληνας γιατρός πήγε σε άλλο επίπεδο την έννοια της αυτό-προσφοράς.

Γιατί από το 1998 αποφάσισε να ταυτίσει την επιστημονική του δράση με τη φιλανθρωπία.

Τότε ήταν που δημιούργησε το μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ίδρυμα «Coeurs pour Tous» («Καρδιές για όλους») μ’ ένα και μόνο σκοπό:

Τις δωρεάν εγχειρίσεις σε παιδιά με κάθε μορφής καρδιοπάθεια, τα οποία δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα ν’ ανταπεξέλθουν οικονομικά στο κόστος της επέμβασης.

Και τα αποτελέσματα ήταν κάτι παραπάνω από συγκινητικά:

Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 17.000 άπορα παιδιά σε πάνω από 20 χώρες του κόσμου χειρουργήθηκαν αφιλοκερδώς από τον Αυξέντιο Καλαγκό και την επιστημονική ομάδα του.

Πραγματοποιήθηκαν 600 επεμβάσεις ανοιχτής καρδιάς το χρόνο (που απαιτούν τουλάχιστον 300.000 μίλια πτήσεων ετησίως) ενώ παράλληλα 122 γιατροί εκπαιδεύτηκαν με υποτροφίες.

Η εθελοντική δραστηριότητα του Αυξέντιου Καλαγκού (την οποία δεν είχε ποτέ πρόβλημα να παραδεχθεί ότι ευνόησε και η εύπορη καταγωγή του) τον έκανε παράδειγμα προς μίμηση σε όλο τον ιατρικό κόσμο.

Οδήγησε χιλιάδες οικογένειες να τον ευχαριστούν και να του εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους.

Με μια δόση υπερβολής (που είναι αδύνατο ν’ αποφευχθεί όταν μιλάμε για τόσο ιδιαίτερες περιπτώσεις) του έχουν αποδοθεί τίτλοι όπως «άγιος χωρίς ράσο».

Με τον ίδιο πάντως να μην οικειοποιείται τις εκδηλώσεις αποθέωσης.

Ν’ αποδίδει σε κάθε ευκαιρία τη φιλανθρωπική δράση του στην οδηγία του πατέρα του «μην ξεχάσεις ποτέ να επιστρέψεις αυτά που σου έχει χαρίσει η ζωή ξανά πίσω στην κοινωνία»…

Και να χαρακτηρίζει ως μεγαλύτερη ανταμοιβή του πως «όταν μια μέρα η ψυχή μου εγκαταλείψει το σώμα μου, θα πετάξει ψηλά με τις ευχές όλων των παιδιών που έχω σώσει ως τώρα»…