Χαλίφης στη θέση του χαλίφη: Ο κορυφαίος παίκτης στον κόσμο φοράει ξανά τα λευκά της Ρεάλ
Βρείτε μας στο
Μπάλα

Χαλίφης στη θέση του χαλίφη: Ο κορυφαίος παίκτης στον κόσμο φοράει ξανά τα λευκά της Ρεάλ

Σαν να προσθέτει κάθε χρόνο και μια νέα απόχρωση στον καμβά της ποδοσφαιρικής ιδιοφυίας του, το Νο. 9 των Μαδριλένων έχει... ξεφύγει από τον ανταγωνισμό

«Αν δεν έχω μαζί μου το σκύλο, τότε θα αναγκαστώ να βγω για κυνήγι με την γάτα, γιατί μόνος μου δεν μπορώ να πάω…», είχε παρομοιάσει αντίστοιχα ο Ζοσέ Μουρίνιο τους Γκονσάλο Ιγουαίν και Καρίμ Μπενζεμά το Δεκέμβριο του 2010.

Η ατάκα είχε ειπωθεί ενόψει ενός αγώνα της Ρεάλ με τη Σαραγόσα, με αφορμή τον τραυματισμό του Αργεντίνου επιθετικού. Ναι, αυτός ήταν ο «σκύλος» και ο Μπενζεμά ο «γάτος» (!), ενώ το φραστικό «σόου» του Ζοσέ αποσκοπούσε στο να πιέσει τον αθλητικό διευθυντή Χόρχε Βαλντάνο να βγει στην αγορά για ανεύρεση επιθετικού. Όπερ και εγένετο, ο Εμανουέλ Αντεμπαγιόρ κατέφτασε δανεικός στη Μαδρίτη τον Ιανουάριο του 2011 και ο Μπενζεμά παρέμεινε με την ταμπέλα του αναπληρωματικού!

Η προσφώνηση «γατάκι» έγραψε και ο Γάλλος επιθετικός έγινε ο… αγαπημένος εύκολος στόχος των οπαδών της Ρεάλ, που για κάποιο αδιευκρίνιστο λόγο τον έστηναν στον τοίχο ανεξαρτήτως αν ήταν δικαιολογημένη η κριτική στο πρόσωπο του.

Η σχέση του με τους οπαδούς των «μερένχες» έχει περάσει από πολλά κύματα, υπήρξε όμως μια αρκετά μεγάλη περίοδος που ο Μπενζεμά προτιμούσε να μένει στον πάγκο σε εντός έδρας αγώνες, καθώς με το που ακουμπούσε την μπάλα τον γιούχαρε όλο το γήπεδο!

Σίγουρα έπαιξαν ρόλο στη «δυσφήμιση» του η κατάπτυστη ιστορία με το sex tape του Ματιέ Βαλμπουενά και η ανωριμότητα του πίσω από το τιμόνι. Έχει πληρώσει βαρύτατα πρόστιμα για υπερβολική ταχύτητα (το 2013, κάμερα σε αυτοκινητόδρομο της Μαδρίτης τον έπιασε να τρέχει με 216 χιλιόμετρα σε ζώνη που το ανώτερο όριο ταχύτητας είναι τα 100), ενώ τη διετία 2009-10 κατέστρεψε ένα Audi Q7 και μια ολοκαίνουρια Lamborghini.

Ο Γάλλος πλήρωνε επί σειρά ετών σε επίπεδο κριτικής το τίμημα και για τα εκτός τερέν καμώματά του. Τον Απρίλιο του 2015, πριν από τον επαναληπτικό προημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ με την Ατλέτικο, οπαδοί της Ρεάλ τον πέρασαν γενεές δεκατέσσερις στην προσωπική σελίδα του στο Instagram επειδή καθήμενος σε ένα από τα πολυτελή αυτοκίνητά του ανάρτησε μια selfie, σχηματίζοντας το σήμα της νίκης. Γιατί; Διότι ήταν τραυματίας, δεν θα έπαιζε στον αγώνα και ήταν δήθεν ανεύθυνο να προσθέτει πίεση στην ομάδα!

Ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα της ευκολίας με την οποία έμπαινε στο στόχαστρο ήταν οι εκκωφαντικές αποδοκιμασίες κυρίως προς το πρόσωπο του, μετά το 0-3 από την Μπαρτσελόνα στο «Μπερναμπέου» το Δεκέμβριο του 2017. Εκείνη η σεζόν (2017/18) ήταν η χειρότερη σε νούμερα για τον Μπενζεμά με τη φανέλα της Ρεάλ, καθώς σε 32 συμμετοχές σκόραρε μόνο 5 φορές (είχε πάντως και 11 ασίστ) και μάλλον η μοναδική που έκανε να… αισθανθεί λίγο καλύτερα ο συντάκτης της «Marca», που το 2010 τον είχε παρομοιάσει με «νέο Ανελκά»!

Ο κορυφαίος: Ο στιχουργός των μεγάλων επιτυχιών έφυγε στα 49 του, προδομένος από το μεγαλύτερό του πάθος
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Ο κορυφαίος: Ο στιχουργός των μεγάλων επιτυχιών έφυγε στα 49 του, προδομένος από το μεγαλύτερό του πάθος

Έκτοτε βέβαια οι «απαντήσεις» του Νο. 9 των Μαδριλένων είναι αποστομωτικές. Ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα με πάνω από 20 γκολ (και 24 ασίστ αθροιστικά) σε κάθε μία από τις τρεις επόμενες σεζόν και φέτος έχει διαλύσει τα κοντέρ. Μετράει 35 γκολ και 12 ασίστ σε 34 συμμετοχές για πρωτάθλημα και Τσάμπιονς Λιγκ! Ο 34χρονος φορ παίζει λες και έχει σταματήσει το χρόνο ή ακόμα… χειρότερα ότι έχει γυρίσει ανάποδα τους δείκτες του ρολογιού. Το βράδυ της Τετάρτης έγινε μόλις ο δεύτερος παίκτης στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ που πετυχαίνει back to back χατ-τρικ σε νοκ-άουτ αγώνες (μετά τον Κριστιάνο Ρονάλντο), ο πρώτος όμως που το κάνει χωρίς να χρειαστεί πέναλτι.

Χαλίφης στη θέση του χαλίφη: Ο κορυφαίος παίκτης στον κόσμο φοράει ξανά τα λευκά της Ρεάλ

Μετά το απίθανο πλασέ πάνω στην κίνηση που διαμόρφωσε το σκορ πρόκρισης (3-1) κόντρα στην Παρί Σεν Ζερμέν, σκόραρε με δύο υπερβολικά δύσκολες κεφαλιές κόντρα στην Τσέλσι – δείγμα της απαράμιλλης κλάσης του. Φυσιολογικά δύο τέτοια γκολ δεν μπαίνουν στον ίδιο αγώνα, αλλά με τον Μπενζεμά, ο οποίος για κερασάκι στην τούρτα έκανε και ένα σπριντ αλά 20χρονος στο τρίτο γκολ, τίποτα δεν μοιάζει πια φυσιολογικό. O Μεντί είχε δεχτεί δύο γκολ στα εφτά προηγούμενα φετινά παιχνίδια για το Τσάμπιονς Λιγκ. Από το «9» της Ρεάλ «έφαγε» τρία…

Σαν να προσθέτει κάθε χρόνο και μια νέα απόχρωση στον καμβά της ποδοσφαιρικής ιδιοφυίας του, έχει εξελιχθεί φέτος μακράν στον πιο επιδραστικό παίκτη της Ευρώπης και αναμφίβολα στον κορυφαίο επιθετικό του κόσμου.

Ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι είναι ο δεινός killer περιοχής, δεν διαθέτει όμως την πληρότητα του Γάλλου, ο οποίος εκτός από το εκτελεστικό κομμάτι μπορεί να κινείται με χαρακτηριστική ευχέρεια ως «10αρι», να οργανώνει επιθέσεις και να «κόβει» την αντίπαλη άμυνα με την τρομερή ποιότητά του (και) στη δημιουργία. Η σκέψη του είναι πιο γρήγορη από την κίνησή του, η αντίληψη και ο χειρισμός της μπάλας στο ανώτερο επίπεδο, έτσι ώστε να εκπροσωπεί αυτή την περίοδο το πιο ολοκληρωμένο πακέτο ποδοσφαιριστή στον κόσμο. Ναι, στα 34 του και έχοντας χρειαστεί πρώτα να αναδειχθεί σε επιτομή υπομονής και επιμονής, γαντζωμένος στο στέμμα της βασίλισσας, υπό συνθήκες που κάποιος άλλος στη θέση του θα είχε αλλάξει προ πολλού ποδοσφαιρικό περιβάλλον.

Αν και έχει κατακτήσει τέσσερα Τσάμπιονς Λιγκ, εξακολουθεί να παίζει με τη δίψα πρωτόβγαλτου στη διοργάνωση, ενώ στο ισπανικό πρωτάθλημα το +12 της Ρεάλ από τον δεύτερο και η διαφαινόμενη στέψη είναι καθαρά έργο των δικών του επιτευγμάτων.

Είτε σηκώσει φέτος για 5η φορά την κούπα με τα μεγάλα αυτιά, είτε όχι, η λογική «επιτάσσει» ότι κανείς δεν μπορεί να τον ανταγωνιστεί στη διεκδίκηση της «Χρυσής Μπάλας».

Όπως είπε και ο Ρίο Φέρντιναντ μετά τα «όργια» της Τετάρτης στο «Στάμφορντ Μπριτζ», «αυτός ο τύπος είναι αυτή τη στιγμή σε άλλο επίπεδο, επηρεάζοντας το παιχνίδι σε πάρα πολλούς διαφορετικούς τομείς».

Η σκιά του Κριστιάνο Ρονάλντο μπορεί κατά καιρούς να ήταν βαριά για τον Καρίμ Μπενζεμά. Κι όμως, τελικά είναι το άλλοτε κόκκινο πανί της εξέδρας αυτός που εξαιτίας του δεν υπάρχει πλέον ίχνος… νοσταλγίας για τον Πορτογάλο. Τον οποίο λίγο ακόμα και θα υπερβεί σε θρυλική υπόσταση στις ποδοσφαιρικές γειτονιές της Μαδρίτης!