Ο Μπρους Λι πέθανε από το πολύ… νερό: Η ανατρεπτική θεωρία για τον θάνατο του!

Να έχεις «τουμπανιάσει» τους πάντες και να (θεωρείται ότι) σ’ έβγαλε νοκ-άουτ το… νερό!

Έχει γίνει σχεδόν κανόνας στο πέρασμα των χρόνων:

Ο θάνατος κάθε σούπερ σταρ (απ’ όποιον χώρο κι αν προέρχεται) σκεπάζεται από ένα πέπλο μυστηρίου.

Αν δεν είναι απολύτως προφανείς οι λόγοι για τους οποίους έφυγε από τη ζωή, πάντοτε εξυφαίνονται σενάρια και θεωρίες συνομωσίας.

Και εξαίρεση σ’ αυτό δεν αποτέλεσε ούτε ο αξεπέραστος Μπρους Λι…

 

Όπως συνέβη με εξίσου μεγάλα ινδάλματα (όπως η Μέριλιν Μονρό, ο Έλβις Πρίσλεϊ και άλλοι) η απώλεια του εμβληματικού ηθοποιού έγινε αντικείμενο ατέλειωτων συζητήσεων και υποθέσεων.

Διότι δεν ήταν μόνο η άρνηση των θαυμαστών του να δεχθούν την απώλεια (κάτι που συμβαίνει πάντοτε σε περιπτώσεις δημοφιλών εκλιπόντων).

Εκείνο που πυροδότησε ακόμα περισσότερο την «έκρηξη» εκδοχών για το τι πραγματικά συνέβη ήταν πως η ιατρική διάγνωση δεν έμοιαζε πειστική, βάσει του τρόπου ζωής του:

Όταν κάποιος εξαρχής δεν θέλει να πιστέψει κάτι και ακούει ότι ο μεγαλύτερος δάσκαλος πολεμικών τεχνών (με ζωή-υπόδειγμα όσον αφορά άσκηση και διατροφή) υπέστη εγκεφαλικό στα 33 του δεν είναι περίεργο να το αντιμετωπίσει με καχυποψία.

Ως αιτία θανάτου λοιπόν του Λι έχει πιστοποιηθεί επίσημα το εγκεφαλικό οίδημα:

Η παρουσία υγρού που αύξανε την ενδοκρανιακή πίεση.

Είχε εκδηλωθεί αρχικά με έντονους πονοκεφάλους και είχε οδηγήσει στη νοσηλεία του λίγους μήνες πριν (όταν έφτασε να έχει σπασμούς που έμοιαζαν με επιληπτικές κρίσεις κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του «Enter the Dragon»).

Αφού του χορηγήθηκε ωστόσο μαννιτόλη και του συστάθηκε να λαμβάνει αγχολυτικά για να διαχειρίζεται την κατάσταση, πήρε εξιτήριο λίγες μέρες μετά.

Και όντως η ανάρρωσή του φάνηκε να προχωρά εντυπωσιακά:

Γρήγορα επανήλθε στους εξαντλητικούς ρυθμούς προπόνησης και γυρισμάτων, ενώ συνέχιζε την αυστηρή διατροφή του με ρύζι, λαχανικά, ψάρι, άφθονους χυμούς και νερό.

Άλλωστε το τελευταίο δεν το αντιμετώπιζε μόνο ως απαραίτητο στοιχείο της ζωής, μα και ως βάση της προσωπικής του κοσμοθεωρίας.

Έχοντας σπουδάσει φιλοσοφία και όντας στοχαστής (πέρα από τα υπόλοιπα) ο Λι συνδέθηκε με τη φράση «Γίνε σαν το νερό, φίλε μου»…

Και την είχε αναλύσει ως εξής:

«Να είσαι σαν το νερό και θα αντιμετωπίσεις τις δυσκολίες.

Μην είσαι επιθετικός, αλλά προσαρμόσου με το αντικείμενο και θα βρεις ένα τρόπο για να περάσεις γύρω του ή μέσα του.

Αν τίποτα μέσα σου δεν μείνει άκαμπτο, όλα τα εξωτερικά πράγματα θα αποκαλυφθούν.

Άδειασε το μυαλό σου, να μην έχεις ούτε μορφή ούτε σχήμα, σαν το νερό.

Αν βάλεις νερό σε μια κούπα, θα γίνει η κούπα. Αν βάλεις νερό σε ένα μπουκάλι εκείνο θα γίνει το μπουκάλι. Αν το βάλεις σε μια τσαγιέρα, θα γίνει η τσαγιέρα.

Τώρα το νερό μπορεί να κυλήσει ή να συγκρουστεί. Να είσαι νερό, φίλε μου»…

Αυτή η ταύτισή του λοιπόν με το νερό (τόσο κυριολεκτικά, όσο και μεταφορικά) κάνει ακόμα πιο ειρωνική τη θεωρία που αναπτύχθηκε εσχάτως για τον θάνατό του:

Και θέλει το στοιχείο που τόσο πολύ αγάπησε να είναι αυτό που τον… σκότωσε κιόλας!

Διότι η νεκροψία και η ιατροδικαστική έκθεση (αφότου τον βρήκε αναίσθητο σε δωμάτιο ξενοδοχείου η ερωμένη του, Μπέτι Τινγκ Πέι στις 20 Ιουλίου 1973) ήταν ξεκάθαρη:

Το εγκεφαλικό οίδημα είχε προχωρήσει τόσο πολύ μέσα σε δυο μόλις μήνες, που οδήγησε σε αύξηση του μεγέθους του εγκεφάλου του κατά 13%.

Από τα 1.400 γραμμάρια είχε φτάσει στα 1.575, γεγονός που δημιούργησε τεράστια πίεση και οδήγησε στον θάνατό του.

Αποδόθηκε, δε, σε αντίδραση του οργανισμού του ηθοποιού σε αγχολυτική ουσία που περιείχε ένα από τα παυσίπονα που έπαιρνε καθημερινά.

Ωστόσο, μια ομάδα Ισπανών ερευνητών από το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης, με επικεφαλής την Priscilla Villalvaso, ανέπτυξε μια άλλη θεωρία.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτήν, το εγκεφαλικό οίδημα προκλήθηκε από υπονατριαιμία:

Μια ηλεκτρολυτική διαταραχή, που προκαλείται από την ανεπάρκεια νατρίου στο αίμα και διαταράσσει την ισορροπία των ηλεκτρολυτών στο σώμα, με αποτέλεσμα την δημιουργία ασταθούς κατάστασης δυνητικά απειλητικής για τη ζωή.

«Με άλλα λόγια, θεωρούμε ότι η αδυναμία των νεφρών του να επεξεργαστούν το υπερβολικό νερό σκότωσε τον Μπρους Λι», έγραψαν οι επιστήμονες στο άρθρο που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Clinical Kidney».

Σε συνδυασμό λοιπόν με το γεγονός ότι ο σούπερ σταρ κατανάλωνε, όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, μεγάλες ποσότητες υγρών λόγω της διατροφής του (αλλά και ότι έκανε χρήση μαριχουάνας, που προκαλεί αυξημένη δίψα), συμπέραναν χαρακτηριστικά οι ερευνητές:

«Συνοπτικά, ο Λι αντιμετώπιζε πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου που προδιαθέτουν για υπονατριαιμία.

Κατά τραγική ειρωνεία, ο άνθρωπος που έκανε διάσημη τη ρήση “Γίνε σαν το νερό, φίλε μου” φαίνεται ότι τελικά πέθανε από το υπερβολικό νερό»…