Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου: Οι θέσεις και τα πιστεύω του προέδρου της τουρκικής αντιπολίτευσης που αναμένεται να διαδεχθεί τον Ερντογάν
Βρείτε μας στο

Την 14η Μαΐου υπέδειξε πριν λίγα 24ωρα ως ημερομηνία εκλογών ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σήμερα στην κοινοβουλευτική του ομάδα. «Αυτό το έθνος θα κάνει αυτό που χρειάζεται στις Μαΐου», είπε… οι εξελίξεις στο αντίπαλο στρατόπεδο, δεν άργησαν να έρθουν.

Η εξακομματική συμμαχία του CHP, του Καλού Κόμματος, του Κόμματος Ευημερίας, του Δημοκρατικού Κόμματος, του DEVA και του Μελλοντικού Κόμματος πραγματοποίησε  συνάντηση και καθόρισε έναν κοινό προεδρικό υποψήφιο… τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

 

Ποιος είναι ο Κιλιτσντάρογλου;

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου γεννήθηκε το 1948 ως ένα από τα επτά παιδιά μίας οικογένειας από τη θρησκευτική μειονότητα των Αλεβιτών στο Ναζιμιγιέ, ένα μικρό χωριό στην ανατολική Τουρκία, όχι μακριά από το επίκεντρο του σεισμού της 6ης Φεβρουαρίου, που ισοπέδωσε πόλεις προκαλώντας τον θάνατο άνω των 46.000 ανθρώπων. Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια, όταν περπατούσε στο σχολείο με γυμνά πόδια το καλοκαίρι, φορώντας ρούχα γεμάτα τρύπες.

 

Η μεγάλη του στιγμη

Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας

Το 2017 ο Κιλιτσντάρογλου συγκίνησε πολλούς Τούρκους με την Πορεία για τη Δικαιοσύνη ενάντια στις αθρόες συλλήψεις μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016: μια πορεία 450 χλμ. πεζή από την Άγκυρα στην Κωνσταντινούπολη, που ξεκίνησε με μια ομάδα υποστηρικτών στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες άνθρωποι.

 

Μπορεί πράγματι να κερδίσει τον Ερντογάν;

Αν και ο Κιλιτσντάρογλου γενικώς έχει μία θετική εικόνα, με τις ήττες που έχουν καταγραφεί κόντρα στον Ερντογάν, δεν θεωρείται ως μία αρκετά ισχυρή εναλλακτική για να εκθρονίσει τον Ερντογάν. Αν συνυπολογίσει κανείς δε, ότι ήδη η υποψηφιότητα του προκάλεσε κραδασμούς, με την Ακσενέρ να αποχωρεί για μερικές μέρες, τα πράγματα δεν δείχνουν να αλλάζουν.

Το πρόβλημα είναι ότι ο Κιλιντσάρογλου δεν κέρδισε ποτέ εκλογές. Ως προς την υποψηφιότητα του, μετά από πολλές διαπραγματεύσεις στα παρασκήνια, η κρίση στην αντιπολίτευση φαίνεται να έχει πλέον διευθετηθεί με την Ακσενέρ να επιστρέφει πλέον πίσω στο «τραπέζι των έξι». Το αν αυτή η ενότητα θα είναι αρκετή για μια εκλογική νίκη, θα φανεί σε λίγες εβδομάδες.