Ονομάζεται Μάικ Λαζαρίδης και πριν από μερικές ημέρες, στις 14 Μαρτίου, γιόρτασε τα 62α γενέθλιά του. Έλληνας της Κωσταντινούπολης, «καρπός» του έρωτα Ποντίων, του Νίκου και της Ντόροθι, με ρίζες από τη Χίο. Ήταν 5 ετών όταν η οικογένεια μετακόμισε στον Καναδά και εγκαταστάθηκε στο Γουίντσορ του Οντάριο.
Καρφίτσωσε το πρώτο του «γαλόνι» στα 12. Διάβασε όλα (!) τα επιστημονικά βιβλία της Δημόσιας Βιβλιοθήκης του Γουίντσορ και έλαβε σχετικό βραβείο. Ήταν ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται για τυχαία προσωπικότητα.
Εν έτει 1979, ο 18χρονος Μάικ εγγράφηκε στο τμήμα Ηλεκτρολογίας του Πανεπιστημίου του Γουότερλου (ελληνιστί: Βατερλώ), επιλέγοντας την επιστήμη των computers. Πέντε χρόνια αργότερα ανταποκρίθηκε σε πρόταση της General Motors για την ανάπτυξη ενός συστήματος ελέγχου οθόνης υπολογιστή δικτύου. Μάλιστα, η πολυεθνική τού προσέφερε συμβόλαιο.
Ο δαιμόνιος Ελληνοκαναδός από την Πόλη παράτησε το πανεπιστήμιο, μόλις δύο μήνες πριν από την προγραμματισμένη αποφοίτησή του. Το συμβόλαιο της GM, μια μικρή κρατική επιχορήγηση και ένα ποσό από τους γονείς του, επέτρεψαν σε εκείνον, στον Μάικ Μπάρνσταϊν και τον Ντάγκλας Φρέγκιν να ιδρύσουν τη Research In Motion. Ένα από τα πρώτα επιτεύγματα της εταιρείας ήταν η ανάπτυξη της barcode τεχνολογίας για ταινίες.
Από τα κέρδη, η RIM επικεντρώθηκε στην έρευνα για την ασύρματη μετάδοση δεδομένων, ώσπου το 1999 εισήγαγε την κινητή συσκευή BlackBerry και την πιο γνωστή έκδοσή της τρία χρόνια αργότερα, προξενώντας επανάσταση στον χώρο της τεχνολογίας.
Παράλληλα, ο Λαζαρίδης έχει διακριθεί για το φιλανθρωπικό του έργο στην ευρύτερη περιοχή του Γουότερλου. Δώρισε πάνω από 170.000.000 δολάρια στο Περιμετρικό Ινστιτούτο Θεωρητικής Φυσικής και, μαζί με τη σύζυγό του Οφίλια, πάνω από 100.000.000 στο Ινστιτούτο Κβαντικής Υπολογιστικής του Πανεπιστημίου του Γουότερλου. Προσθέστε 20.000.000 στο Πανεπιστήμιο Wilfrid Laurier για την έρευνα σε μία νέα τεχνολογία, ενέργεια που είχε ως συνέπεια η Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων να λάβει το όνομά του.
Στις 21 Οκτωβρίου 1999, ο Λαζαρίδης έλαβε τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα στη μηχανική από το Πανεπιστήμιο του Γουότερλου, ενώ τον Ιούνιο του 2003 έγινε ο 8ος πρύτανής του. Συμπεριλήφθηκε στη λίστα Maclean’s Honor Roll ως διακεκριμένος Καναδός το 2000 και ανακηρύχθηκε Nation Builder of the Year για τον Καναδά το 2002 από τους αναγνώστες της εφημερίδας “The Globe and Mail”. Παράλληλα, το 2006 χρίστηκε Αξιωματικός του Τάγματος του Καναδά και μέλος του Τάγματος του Οντάριο, ενώ το 2014 εξελέγη Μέλος της Βασιλικής Εταιρείας του Λονδίνου.
Μέλη της Βασιλικής Εταιρείας ανακηρύσσονται άνθρωποι που έχουν συνεισφέρει ουσιαστικά στη βελτίωση της φυσικής γνώσης, συμπεριλαμβανομένων των μαθηματικών, της μηχανικής και της ιατρικής επιστήμης.
Ο Μάικ Λαζαρίδης αναγνωρίζεται στην παγκόσμια ασύρματη (wireless) κοινότητα ως οραματιστής, καινοτόμος και μηχανικός με εξαιρετικό ταλέντο. Δεν χαρακτηρίζεται τυχαία «πατέρας» της συσκευής που αργότερα έγινε γνωστή ως smartphone. Ούτε έλαβε τυχαία Βραβείο Όσκαρ το 1999 για τεχνικά επιτεύγματα που σχετίζονται με τη δημιουργία -υψηλής ταχύτητας- συσκευής ανάγνωσης barcode, η οποία χρησιμοποιείται στο μοντάζ ταινιών.
Κι αφού το κείμενο έλαβε κινηματογραφική απόχρωση, ήρθε η στιγμή να ενημερωθείτε ότι μόλις κυκλοφόρησε το trailer του “BlackBerry”. Καλά καταλάβατε. Η ταινία περιγράφει την ιστορία της εταιρείας που εισήγαγε την ανθρωπότητα στην εποχή των smartphones. Ο Τζέι Μπάρουσελ είναι ο ηθοποιός που υποδύεται τον Λαζαρίδη.
Το φιλμ στηρίζεται στο βιβλίο “Losing the Signal: The Untold Story Behind the Extraordinary Rise and Spectacular Fall of BlackBerry” των Τζάκι ΜακΝις και Σον Σίλκοφ, που κυκλοφόρησε το 2015.
Είχαν προηγηθεί οι ταινίες “The Social Network” για τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ και “Jobs” για τον Στιβ Τζομπς, ωστόσο ο Ελληνοκαναδός πρώτευσε σε σημαντικότερους τομείς. Πέρασαν 24 χρόνια από τότε που το BlackBerry έφερνε την επανάσταση στον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων. Το e-mail διαδέχθηκε το τηλέφωνο, αφού ο εν λόγω βομβητής επέτρεπε στους χρήστες να ανταλλάζουν μηνύματα όπου κι αν βρίσκονταν.
Μια τριετία αργότερα, το 2002, η RIM κυκλοφόρησε τη συσκευή όπου συνυπήρχαν οι φωνητικές κλήσεις και τα e-mails. Εκτός από τα στελέχη των επιχειρήσεων, οι έφηβοι «αγκάλιασαν» αυτήν την εφεύρεση, η οποία προϋπήρχε των Messenger, Viber και WhatsApp. Όπως καταλαβαίνετε, η εταιρεία του Λαζαρίδη απογειώθηκε.
Έφτασε να κατέχει μερίδιο αγοράς 50% στα smartphones και να αποτελεί την πολυτιμότερη επιχείρηση στο χρηματιστήριο του Τορόντο, καταγράφοντας κεφαλαιοποίηση 67.000.000.000 δολαρίων εν έτει 2007. Λίγους μήνες μετά, τον Ιούνιο του 2008, η μετοχή της εταιρείας άγγιξε το ιστορικό υψηλό των 149,90 δολαρίων. Περίπου 10.000.000 είχαν γίνει οι συνδρομητές, μεταξύ των οποίων κι ο Μπαράκ Ομπάμα.
Όλα κυλούσαν ρολόι, ώσπου η παγκόσμια κρίση και το smartphone της Apple, το οποίο κυκλοφόρησε στις αρχές του 2007, ήρθαν να αλλάξουν τα δεδομένα. Η πτώση της RIM ήταν αναμενόμενη και ο Ελληνοκαναδός αποχώρησε. Η εταιρεία μετονομάστηκε σε BlackBerry και όταν πια αποδέχθηκε το μη αναστρέψιμο της κατάστασης, αρκέστηκε στην παροχή υπηρεσιών ασφάλειας λογισμικού σε επιχειρήσεις και κρατικούς φορείς.
Ο Λαζαρίδης, όμως, με τους συνεργάτες του, άλλαξαν μια για πάντα την ιστορία της τεχνολογίας. Κι αυτό επίσης είναι μη αναστρέψιμο.