Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι: Ο πραγματικός λόγος που ο Κλοπ αποφάσισε να φύγει από τη Λίβερπουλ
Βρείτε μας στο

Πέρσι, τέτοια εποχή θα έμοιαζε λογικό να το κάνει. Τέλη Γενάρη και η Λίβερπουλ έχανε 2-0 από τη Γουλβς, κατρακυλώντας στην 10η θέση και στο -21 από την κορυφή της Πρέμιερ Λιγκ. Σε διάστημα ενός μήνα οι reds είχαν ηττηθεί επίσης δύο φορές από την Μπράιτον και μία από την Μπρέντφορντ.

Δεν είχαν πάρει ούτε τους μισούς από τους 60 πιθανούς βαθμούς μετά από 20 αγώνες και απείχαν τέσσερις από την έξοδο στην Ευρώπη. Ο Γιούργκεν Κλοπ όμως δεν είναι ένας κλασικός τύπος προπονητή, που θα ακολουθούσε ένα παρωχημένο πρωτόκολλο. Βασικά, δεν είναι καν ένας συνηθισμένος τύπος ανθρώπου. Σιγά μην έφευγε στα δύσκολα. Σιγά μην το έβαζε στα πόδια μετά από μία αποτυχημένη σεζόν. Όχι, δεν θα ήταν ο Κλοπ. Δεν θα ήταν αυτός που αποθεώνει και αποθεώνεται από το KOP κάθε φορά που τινάζει τη σφιγμένη γροθιά του. Δεν θα ήταν αυτός που χρησιμοποίησε τη φράση «ερωτευμένος» όταν τον Απρίλιο του 2022 επέκτεινε το συμβόλαιο του έως το 2026.

Τώρα είχε νόημα για τον ίδιο. Τώρα που έβαλε ξανά το τρένο στις ράγες και ξέρει ότι ο επόμενος θα παραλάβει ομάδα Τσάμπιονς Λιγκ και όχι καμένη γη. Τώρα που η Λίβερπουλ είναι μέσα στη διεκδίκηση τεσσάρων τροπαίων και κοιτάζει ξανά στα μάτια τη Μάντσεστερ Σίτι για την ηγεμονία στην Πρέμιερ Λιγκ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Athletic», το τηλέφωνο στους Αμερικάνους ιδιοκτήτες έγινε δύο μήνες πριν, το Νοέμβριο. Αυτός είναι και ο λόγος που η ανακοίνωση έπρεπε να επισπευστεί. Ο Κλοπ ήθελε να μάθουν οι συνεργάτες, οι παίκτες και οι οπαδοί από τα δικά του χείλη και όχι από τα Μ.Μ.Ε. την απόφαση του. Ένα τέτοιο «μυστικό» δεν θα μπορούσε να μείνει για πολύ καιρό κρυφό.

«Αγαπώ απολύτως τα πάντα σε αυτό το club. Αγαπώ την πόλη, τους οπαδούς μας, την ομάδα, τους συνεργάτες μου. Αγαπώ τα πάντα. Και για το ότι παρ’ όλα αυτά παίρνω αυτή την απόφαση δείχνει ότι είμαι πεπεισμένος πως είναι η σωστή», είπε ο Γερμανός τεχνικός και πρόσθεσε: «Όταν υπέγραψα το νέο συμβόλαιο ήμουν βέβαιος ότι θα πάμε μαζί μέχρι το 2026. Νόμιζα ότι τα επίπεδα ενέργειάς μου είναι ανεξάντλητα. Ήταν πάντα. Τώρα όμως δεν είναι. Ήρθα εδώ και το είπα από την πρώτη μέρα, ότι είμαι ένας κανονικός τύπος. Είμαι ακόμα ένας κανονικός τύπος, απλώς δεν ζω μια κανονική ζωή για πολύ καιρό τώρα. Δεν θέλω να περιμένω μέχρι να γίνω πολύ μεγάλος για να έχω μια κανονική ζωή. Πρέπει τουλάχιστον να το δοκιμάσω κάποια στιγμή για να δω πώς είναι και αν θα μου λείψει».

O Κλοπ παραιτήθηκε των 36 εκατ. ευρώ που έχει λαμβάνειν την τελευταία διετία του συμβολαίου με τη Λίβερπουλ. Η ανακοίνωση του ράγισε τις καρδιές των οπαδών του συλλόγου και σόκαρε το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. O τρίτος πιο ακριβοπληρωμένος προπονητής στον κόσμο και πρώτος σε εκδηλώσεις λατρείας στις εξέδρες, δεν θέλει άλλο αυτή τη ζωή. Έχει ανάγκη να επαναπαυτεί στις δάφνες του, να αποτοξινωθεί, να ζήσει σαν απλός φίλαθλος.

Εξέφρασε την αδυναμία του, δεν κρύφτηκε, αναζητώντας άλλες αιτίες. Μολονότι, σύμφωνα με τον αγγλικό Τύπο, θα του ήταν πολύ εύκολο να το κάνει. Βάσει μιας εκδοχής άλλωστε, έχει κουραστεί από τη μεταγραφική πολιτική της διοίκησης της Λίβερπουλ και θα μπορούσε να έπαιξε και αυτή ρόλο στην απόφαση του. Την πενταετία 2018-2023 οι διεκδικητές του φετινού τίτλου έχουν ξοδέψει τα λιγότερα χρήματα από το big-6 της Αγγλίας. Η Τσέλσι έχει δαπανήσει υπερτριπλάσια (730 εκατ. ευρώ) και οι Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (610 εκατ.), Άρσεναλ (562 εκατ.) υπερδιπλάσια από τη Λίβερπουλ (235 εκατ.), που υπολείπεται κατά πολύ ακόμα και της Τότεναμ (405 εκατ.). Βάσει μερίδας δημοσιευμάτων, ο Κλοπ φέρεται να είναι κουρασμένος από τις αρνήσεις σε μεταγραφικές εισηγήσεις και απ’ το ότι πρέπει να κάνει κάθε χρόνο «μαγικά» για να αποδείξει ότι το χρήμα δεν… φέρνει την ευτυχία.

Παίκτης προπονητή: Το αθόρυβο πολυεργαλείο του ΠΑΟΚ, στα δύσκολα είναι πάντα εκεί
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Παίκτης προπονητή: Το αθόρυβο πολυεργαλείο του ΠΑΟΚ, στα δύσκολα είναι πάντα εκεί

Αυτό πάντως θα τη φέρει στους… τυχερούς που θα καθίσουν πίσω από τον πάγκο της Λίβερπουλ στις 19 Μαΐου, στον αποχαιρετιστήριο αγώνα του Γιούργκεν Κλοπ, αυτόν απέναντι στη Γουλβς. Η προοπτική να συνδυαστεί το «last dance» του Γερμανού με μια νίκη τίτλου έχει προκαλέσει φρενίτιδα στις τάξεις των οπαδών, με αποτέλεσμα οι τιμές των εισιτηρίων στις θέσεις πίσω από τον πάγκο των «reds» να έχουν εκτοξευτεί στη μαύρη αγορά. Σύμφωνα με τη Mirror αναμένεται να «αγγίξουν» το προσεχές διάστημα τις 30.000 ευρώ! Αλλά και άλλες «απλές» θέσεις που η πραγματική αξία τους είναι στα 70 ευρώ, πωλούνται ήδη στα 3.000 ευρώ.

Παραφράζοντας τον Ζοσέ Μουρίνιο, ο Κλοπ είχε δηλώσει στην πρώτη συνέντευξή Τύπου ως κόουτς στο «Άνφιλντ» ότι «I am the normal One». Αποδείχτηκε ωστόσο η πιο ξεχωριστή περίπτωση στο επίπεδο της επαφής και της σχέσης ενός προπονητή με το κοινό του συλλόγου.