Η Νίκη Τριανταφυλλίδη ήταν μια ξεχωριστή και χαρισματική ηθοποιός, που έζησε μια ζωή γεμάτη καλλιτεχνικές επιτυχίες αλλά και πολλές προσωπικές δυσκολίες. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1942, Πόντια στην καταγωγή, σε μια οικογένεια με βαθιές καλλιτεχνικές ρίζες. Ο πατέρας της, Νίκος Τριανταφυλλίδης, ήταν συνθέτης, κάτι που ενέπνευσε και την ίδια να ακολουθήσει μια πορεία στον καλλιτεχνικό χώρο.
Από νεαρή ηλικία, η Νίκη Τριανταφυλλίδη έδειξε το ταλέντο της στην υποκριτική, φοιτώντας στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και τη σχολή του Πέλου Κατσέλη. Η ομορφιά της, με χαρακτηριστικά που έφεραν κάτι εξωτικό, σε συνδυασμό με το ταλέντο της, την κατέστησαν γρήγορα μία από τις πιο αναγνωρίσιμες και αγαπητές ηθοποιούς της εποχής της.
Άδειοι δρόμοι, όλοι μπροστά στην tv: Ο ηθοποιός που για 15 χρόνια έκλεινε τους Έλληνες σπίτι για να τον δουν
Οι καλλιτεχνικές της επιτυχίες
Η καριέρα της ξεκίνησε δυναμικά τη δεκαετία του ’60, με σημαντικές συμμετοχές σε θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές ταινίες. Οι ερμηνείες της σε έργα όπως “Ο Ουρανός” του Τάκη Κανελλόπουλου και “Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα” της έδωσαν τη δυνατότητα να αναδείξει το ταλέντο της και να κερδίσει την αγάπη του κοινού. Η πορεία της συνεχίστηκε με σημαντικές εμφανίσεις σε παραγωγές όπως το “Λεωφορείο ο Πόθος” και οι ταινίες “Ο Τάφος των Εραστών” και “Αστραπόγιαννος”, όπου η υποκριτική της ικανότητα φάνηκε στο έπακρο.
«Οι κωμωδίες που παίζονται στον κινηματογράφο είναι πολύ χαμηλού επιπέδου. Βέβαια και ένα μέρος του κοινού είναι ακαλλιέργητο και αποστολή μας είναι να το καλλιεργήσουμε. Η καλύτερη ταινία που έχω γυρίσει μέχρι τώρα είναι Ο τάφος των εραστών και η χειρότερη μια ταινία που έκανα την τυφλή.[…] Δεν προσαρμόζομαι εύκολα γιατί δεν κάνω συμβιβασμούς στη ζωή μου. Και επειδή τη ζωή μας την διαμορφώνουμε συνήθως οι ίδιοι, είμαι αρνητική σε κάθε συμβιβασμό». Αυτά είχε δηλώσει το 1969 στο περιοδικό Ρομάντζο χωρίς να φοβηθεί να μιλήσει ανοιχτά για θέματα που ίσως της κόστιζαν ακόμα και τη δουλειά της.
Παρά τις επαγγελματικές της επιτυχίες, η ζωή της Νίκης Τριανταφυλλίδη δεν ήταν χωρίς προκλήσεις. Αντιμετώπισε δυσκολίες στην τηλεόραση και πολλές ατυχίες στην επαγγελματική της πορεία. Ένα σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή της ήταν η απόφασή της το 1992 να αποκτήσει το δικό της θέατρο στην πλατεία Βάθης, το Θέατρο Νίκη Τριανταφυλλίδη.
Αν και αυτό αποτέλεσε την εκπλήρωση ενός μεγάλου ονείρου της, σύντομα αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα που μετέτρεψαν το όνειρο σε εφιάλτη. Παρά τις υποσχέσεις για βοήθεια, η κατάσταση δεν βελτιώθηκε, γεγονός που την επηρέασε τόσο επαγγελματικά όσο και προσωπικά.
Τα προβλήματα υγείας
Η υγεία της Νίκης Τριανταφυλλίδη άρχισε να επιδεινώνεται, και το 1997 έδωσε μια συγκλονιστική συνέντευξη Τύπου, όπου δήλωσε πως μπορεί να ήταν η τελευταία φορά που έπαιζε θέατρο. Παρά τις δυσκολίες, η αφοσίωσή της στην τέχνη παρέμεινε αδιαπραγμάτευτη, και η συνεισφορά της στο ελληνικό θέατρο και κινηματογράφο παραμένει ανεκτίμητη.
Η Νίκη Τριανταφυλλίδη απεβίωσε το 2013, αφήνοντας πίσω της ένα σημαντικό καλλιτεχνικό έργο και μια κληρονομιά που συνεχίζει να εμπνέει νέους καλλιτέχνες. Η ζωή της, γεμάτη πάθος για την τέχνη και ανυποχώρητη αφοσίωση, παρά τις αδικίες και τα εμπόδια, αποτελεί παράδειγμα δύναμης και επιμονής.
Η Νίκη Τριανταφυλλίδη δεν ήταν απλώς μια ηθοποιός, αλλά μια ανένταχτη και δυναμική προσωπικότητα που άφησε ανεξίτηλο το σημάδι της στον ελληνικό καλλιτεχνικό χώρο. Η ιστορία της μας θυμίζει τη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης και την αξία της τέχνης ως μέσο έκφρασης και αντοχής απέναντι στις αντιξοότητες της ζωής.