Κωνσταντίνος Δασκαλάκης: O Έλληνας που δε μέτρησε ποτέ το IQ του, αλλά… έλυσε τον γρίφο του Νας

Ο «σύγχρονος Αϊνστάιν» που έκανε ολόκληρο τον κόσμο να μιλάει γι’ αυτόν…

Νέος, μόλις 36 ετών, με σπουδές στο Μπέρκλεϊ, έδρα στο ΜΙΤ και με ένα διδακτορικό ικανό να του ανοίξει όλες τις πόρτες στη Σίλικον Βάλεϊ.

Φτάνει να το θελήσει. Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης έλυσε στα 27 του τον γρίφο του Νας και  την ίδια στιγμή υψώθηκε στο στάτους του ροκ σταρ.

Το πάθος, η επιμονή και το δυνατό του μυαλό αποτέλεσαν τα εφόδια για να πετύχει εκεί που ήδη είχαν αποτύχει τα πιο δυνατά μυαλά των μαθηματικών επιστημών, να αναμετρηθεί με την αήττητη έως τότε θεωρία του Νας.

Επιλέγει ένα από τα αποκαλούμενα διδακτορικά Έβερεστ, και έχοντας καθοδηγητή του τον σπουδαίο Χρίστο Παπαδημητρίου, καθηγητή στο Μπέρκλεϊ,  αποδομεί μια από τις σημαντικότερες μαθηματικές θεωρίες για την οικονομία  του 20ου αιώνα, για την οποία μάλιστα  ο Νας είχε πάρει το Νόμπελ Οικονομικών το 1994.

Εντόπισε ένα bug στο θεώρημα του Νας και απέδειξε  πως δεν υπάρχει αλγόριθμος που να βρίσκει ισορροπίες σε πολύπλοκα οικονομικά συστήματα.

Με άλλα λόγια η  γενική θεωρία της ισορροπίας δεν ισχύει  και  τα μαθηματικά εργαλεία του τελευταίου αιώνα δεν είναι επαρκή για να ερμηνεύσουν τα οικονομικά συστήματα στα οποία ζούμε.

Στα 27 του  χρόνια ο  Κωνσταντίνος Δασκαλάκης αφήνει ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στον κόσμο.

Η αποδοχή που ακολούθησε ήταν καθολική. Στην Ελλάδα έγινε ο Έλληνας Aϊνστάιν  και αποτέλεσε το poster boy του brain drain. Τα media τον λάτρεψαν κι αυτός τα χρησιμοποίησε για να επικοινωνήσει τη γνώση σε ένα ευρύτατο ακροατήριο.

Δίνει συνεντεύξεις, διαλέξεις για την εξερεύνηση των δυνατοτήτων που δίνει η τεχνολογία  και θέτει ερωτήματα για τα ηθικά διλήμματα που θα θέσει  αναπόφευκτα η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης δεν χωράει στο στερεότυπο του nerd, επικοινωνιακός, ετοιμόλογος με ευρεία παιδεία κρατάει μόνο τα επιμελώς ατημέλητα μαλλιά κλείνοντας το μάτι  στην στερεοτυπική εικόνα του τρελού επιστήμονα.

Γεννήθηκε το 1981 στην Αθήνα με καταγωγή από την Κρήτη . Τα παιδικά του χρόνια γεμάτα ατέλειωτα ερεθίσματα, ένα κολάζ από μαθηματικά, ιστορία, θέατρο και μουσική. Οι γονείς του καθηγητές στη μέση εκπαίδευση του μεταγγίζουν την αγάπη και των δυο για τις επιστήμες τους.

Ενδιαφέρεται εξίσου για τα μαθηματικά, την ιστορία,  τα αρχαία ελληνικά. Το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του  ΕΜΠ ακολουθεί, από όπου αποφοίτησε  το 2004 με βαθμό 9,98 στα 10, για να συνεχίσει με μεταπτυχιακές και διδακτορικές  σπουδές στο Μπέρκλεϊ.

Μετά την αναμέτρησή του με την «ισορροπία του Νας» ακολουθούν διεθνή βραβεία και διακρίσεις ενώ η Microsoft του προσφέρει δουλειά στη Σίλικον Βάλεϊ.

Ένα χρυσό συμβόλαιο  και η ευκαιρία να αποκτήσει πολλά χρήματα. Όμως εκείνος θα αποφασίσει να εργαστεί ως καθηγητής στο ΜΙΤ προτιμώντας το ζωντανό περιβάλλον ενός πανεπιστημίου.

Η καθημερινότητά του μοιράζεται ανάμεσα στην έρευνα και τη διδασκαλία  υποστηρίζοντας πως ποτέ στο ΜΙΤ η μια μέρα δεν είναι ίδια με την άλλη.

Το ερευνητικό του έργο επικεντρώνεται  στη θεωρητική πληροφορική και τη διεπαφή της με τα οικονομικά, τη στατιστική και την τεχνητή νοημοσύνη. Ερευνά ιδιαίτερα τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται η στατιστική στις βιολογικές επιστήμες και εκτιμά πως ραγδαίες εξελίξεις  είναι προ των πυλών.

Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης που πιστεύει στο θεό των μαθηματικών έχει πυξίδα στη ζωή του τη Σατραπεία του Καβάφη.

«Καμωμένος για τα ωραία και τα μεγάλα έργα», έχει ήδη περάσει στην ιστορία.