Γιάννης Σεβδικαλής: Φτάσε όπου μπορείς

Τον Οκτώβριο του 2012 έχασε και τα δύο του πόδια σε ατύχημα. Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά είχε την πρώτη του συμμετοχή στους Παραολυμπιακούς αγώνες του Ρίο με την ομάδα 4X100
Γιάννης Σεβδικαλής: Φτάσε όπου μπορείς
14 Σεπτεμβρίου 2016 | 18:13

Ο Γιάννης Σεβδικαλής, ο 21χρονος –τότε- σερβιτόρος, που, κινούμενος με ποδήλατο στις γραμμές του τρένου στην Κωνσταντινουπόλεως, δεν πρόσεξε, ούτε άκουσε το τρένο, που ερχόταν με μεγάλη ταχύτητα με αποτέλεσμα να τον παρασύρει και να χάσει και τα δύο του πόδια, παραδίδει μαθήματα ζωής.

Ο διπλός ακρωτηριασμός δεν τον απογοήτευσε, ούτε τον καθήλωσε σε ένα αναπηρικό καροτσάκι. Αντίθετα, ευγνώμων που είχε κερδίσει το στοίχημα της ζωής, μετέτρεψε την αδυναμία του, σε δύναμη. «Η ζωή είναι γλυκιά και μαθαίνεις να αντιπαρέρχεσαι τα πάντα. Ο στόχος μου ήταν να σταθώ ξανά όρθιος», είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξη του και το αποδεικνύει μέρα τη μέρα με τις πράξεις του.

Αρωγός στην προσπάθεια του Γιάννη, η ιδιωτική πρωτοβουλία για την οικονομική του ενίσχυση. Αμέσως μετά το ατύχημα, με την βοήθεια φίλων και γνωστών διοργανώθηκε μεγάλη συναυλία στον Βοτανικό, που διαδόθηκε και από τα social media, με τη συμμετοχή είκοσι καλλιτεχνών, όπου συγκεντρώθηκε ένα σεβαστό οικονομικό ποσό. Παράλληλα, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών άνοιξε ειδικό τραπεζικό λογαριασμό και κάλεσε τον κόσμο να στηρίξει την αγορά τεχνητών μελών και την αποκατάσταση του νεαρού παιδιού. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε και μέσα σε 19 μέρες συγκεντρώθηκαν σχεδόν σαράντα χιλιάδες ευρώ. Έτσι, καλύφθηκαν τα έξοδα για τα πρόσθετα μέλη.

Μέχρι τις αρχές του 2014 περπατούσε με δεκανίκια. Την άνοιξη του ίδιου έτους, με παρότρυνση φίλου του,  αποφάσισε να ξεκινήσει πορεία πρωταθλητισμού. Άλλωστε, από μικρή ηλικία είχε επαφή με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, αφού έπαιζε μπάσκετ στον Τρίτωνα, ενώ, μέχρι τα 21 του χρόνια, το τρέξιμο και η κολύμβηση ήταν μέρος της καθημερινότητάς του. Και τα κατάφερε.

Συμμετείχε για πρώτη φορά στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ΑΜΕΑ αγωνιζόμενος στον δίσκο και έριξε βολή στα 23,58 μ. Πολύ σύντομα, ακολούθησε και το ντεμπούτο του σε διεθνείς διοργανώσεις, και συγκεκριμένα στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2014 στο Γκροσέτο της Ιταλίας. Σήμερα, είναι ήδη κάτοχος δύο Πανευρωπαϊκών ρεκόρ στο ακόντιο F43 και στο άλμα εις μήκος, ενώ το βράδυ της Δευτέρας είχε και την πρώτη του συμμετοχή σε Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Οι στόχοι του, όμως, δεν επικεντρώνονται μόνο στον αθλητισμό. Όταν επιστρέψει από το Ρίο, θα ξεκινήσει τις σπουδές του στη διαιτολογία σε ιδιωτική σχολή, όπου έχει ήδη εξασφαλίσει υποτροφία.

Ο Γιάννης Σεβδικαλής έχει κερδίσει και το θεατρικό στοίχημα, αφού μετρά ήδη μία εμφάνιση στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Φέτος το καλοκαίρι, συμμετείχε ως μεταμοντέρνος Ολύμπιος Δίας στις Όρνιθες και όπως εξήγησε ο σκηνοθέτης του έργου, Νίκος Καραθάνος, τον επέλεξε γιατί είναι η απτή απόδειξη του μηνύματος της κωμωδίας του Αριστοφανή, της πίστης στο απίστευτο.

Menshouse.gr © 2022 - All Rights Reserved