Άντονι Τζόσουα: Tο παιδί - θαύμα του παγκόσμιου μποξ με τα 18/18 νοκ-άουτ

Οι συγκρίσεις με τους κορυφαίους όλων των εποχών στο άθλημα δίνουν και παίρνουν από τη μέρα που ο 27χρονος Βρετανός νίκησε τον θρυλικό Βλάντιμιρ Κλίτσκο και αναδείχτηκε παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών και στην WBA.

Στα 13 χρόνια του έτρεξε τα 100 μέτρα σε 11:56, σπάζοντας τα χρονόμετρα στα σχολικά πρωταθλήματα. Όταν τελείωσε το σχολείο σμίλεψε τα μούσκουλα του ως εργάτης σε οικοδομή. Για κακή τύχη των σύγχρονων σταρ της πυγμαχίας δεν τον κέρδισε ούτε το κουλουάρ, ούτε το μυστρί.

Έστω και αν ο Άντονι Τζόσουα δεν είχε μπει ποτέ σε ρινγκ έως την ενηλικίωση του, η αντάμωση με το πεπρωμένο του εξελίχθηκε στο blockbuster που του είχε επιφυλάξει η φύση.

Εκείνος απλώς άργησε να το αντιληφθεί. Άπαξ και συνέβη όμως, γεννήθηκε αυτό που αποκαλείται πλέον «παγκόσμιο φαινόμενο» στον κόσμο της πυγμαχίας.

Οι συγκρίσεις με τους κορυφαίους όλων των εποχών στο άθλημα δίνουν και παίρνουν από τη μέρα, που ο 27χρονος Βρετανός νίκησε τον θρυλικό Βλάντιμιρ Κλίτσκο και αναδείχτηκε παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών και στην WBA (τη σημαντικότερη μαζί με την IBF ένωση επαγγελματικής πυγμαχίας).

Ο γερόλυκος Ουκρανός άντεξε 11 γύρους, όσο κανείς άλλος απέναντι στον οδοστρωτήρα από το Γουότφορντ. Ο Τζόσουα έκανε το 18 στα 18 στην επαγγελματική καριέρα του, με το 18ο νοκ-άουτ. Έως και τότε είχε παίξει μόνο μία φορά πάνω από 3 γύρους, στον αγώνα του με τον Ντόμινικ Μπριζίλ, που ολοκληρώθηκε στους 7!

Προικισμένος με τη δύναμη ενός body builder και την εκρηκτικότητα ενός σπρίντερ, ο Τζόσουα είναι αυτό ακριβώς που αναζητούσε το επαγγελματικό μποξ, ύστερα από την (πρόσκαιρη) απόσυρση του παγκόσμιου πρωταθλητή της WBA Τάισον Φιούρι.

Ή μήπως όχι; Οι ειδικοί θεωρούν ότι έχει όλο το πακέτο για να δυναστεύσει το σπορ την επόμενη δεκαετία και αυτό ελλοχεύει τον κίνδυνο να εξελιχθεί σε μπούμερανγκ για τη δημοφιλία του αθλήματος. Κάνοντας σκόνη τον ανταγωνισμό, όπως συνέβη στα πρώτα χρόνια του Μάικ Τάισον.

Υπερβολή ή όχι, μένει να φανεί. Οι οιωνοί πάντως δεν είναι υπέρ των διεκδικητών. Και κατά ενός τύπου που έμαθε να παίζει σκάκι ακριβώς για να πλαισιώσει με στρατηγική σκέψη την τρομερή αθλητική ικανότητα του μέσα στο ρινγκ!

«Δεν έχω δει ποτέ έναν πυγμάχο, τόσο αθλητικό, τόσο σωματώδη, τόσο γρήγορο και τόσο ταλαντούχο όσο εκείνος. Αν συνεχίσει να δουλεύει με τον τρόπο που το κάνει τώρα, θα κυριαρχήσει επί σειρά ετών», είχε δηλώσει προ διετίας κιόλας ο Κλίτσκο. Στα 39 χρόνια του (τότε) ο Ουκρανός υπερπρωταθλητής είχε το δικαίωμα να μιλά με την πείρα του ανθρώπου που έχει δει κάθε καρυδιάς καρύδι στο ρινγκ.

Γιος Νιγηριανής μητέρας και Βρετανού πατέρα με ρίζες από τη Νιγηρία και την Ιρλανδία, ο Τζόσουα πείστηκε να ξεκινήσει προπονήσεις το 2007 από τον εξάδελφο του, επίσης επαγγελματία πυγμάχο, Μπεν Λεγέμι. Η ανέλιξη του ήταν τόσο ραγδαία που πέντε χρόνια αργότερα κρέμαγε στο στήθος του το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

Έγινε ο δεύτερος στην ιστορία, μετά τον Τζο Φρέιζερ, που ως εν ενεργεία Χρυσός Ολυμπιονίκης κατέκτησε επαγγελματικό παγκόσμιο τίτλο βαρέων βαρών. Ήταν αυτός της IBF, τον Φεβρουάριο του 2016. Απέναντι στον υπερασπιστή του τίτλου, Τσαρλς Μάρτιν, ο οποίος δεν άντεξε ούτε καν δύο γύρους.

Πέντε μήνες νωρίτερα ο Τζόσουα είχε κληθεί να αντιμετωπίσει τον συμπατριώτη του, Γκάρι Κόρνις. Ο λεγάμενος δεν είχε γνωρίσει ήττα στην καριέρα του σε 21 ματς. Για την πρώτη τέτοια χρειάστηκαν μόλις 97 δευτερόλεπτα…

Έως και πριν από λίγο καιρό ο Άντι Μάρεϊ θεωρείτο ο μεγαλύτερος εν ενεργεία σταρ του βρετανικού αθλητισμού, πλέον όμως η ρακέτα αντικαθίσταται για τον εν λόγω τίτλο από τα γάντια του μποξ. Η δόξα πάει παρέα με τον πλούτο για τον Τζόσουα, ο οποίος έχει υπογράψει ηγεμονικά συμβόλαια με χορηγούς, ενώ μόνο για τη νίκη του επί του Κλίτσκο το Σάββατο καρπώθηκε ως έπαθλο 6,5 εκατ. λίρες (7,6 εκατ. ευρώ)!

Χώρια τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα και τα εισιτήρια. Στο «Γουέμπλεϊ» συνέρρευσαν για την περίσταση 90.000 άνθρωποι, ενώ σύμφωνα με το Sky Sports Box Office ήταν 1,5 εκατομμύριο περίπου αυτοί που παρακολούθησαν live τον αγώνα, πληρώνοντας τουλάχιστον 50 δολάρια ο καθένας για την υπηρεσία pay view.

«Πιστεύω ότι ο Άντονι Τζόσουα θα γίνει ο πρώτος δισεκατομμυριούχος πυγμάχος της ιστορίας. Ο Μάικ Τάισον έβγαλε περισσότερα από 300 εκατ. λίρες, ο Φλόιντ Μεϊγουέδερ περίπου τα διπλάσια και ο Τζόσουα έχει τα φόντα να ξεπεράσει το 1 δισ., αφού ήρθε για να μείνει πολλά χρόνια», εκτιμά ο πρώην διεκδικητής του παγκόσμιου τίτλου, Σκοτ Γουέλς.

Υπάρχει πάντως κάποιος που δεν συμφωνεί με όλα αυτά, εκφράζοντας (δικαιωματικά…) τις ενστάσεις του. Είναι ο τέως παγκόσμιος πρωταθλητής της WBA, Τάισον Φιούρι, ο οποίος δεν έχασε τον τίτλο του από κάποιον αντίπαλο, αλλά από τις… ασωτίες του.

Η ζώνη της WBA είχε μείνει ορφανή μετά τη δραματική απόσυρση του. Το Σεπτέμβριο του 2016 βρέθηκε θετικός σε χρήση απαγορευμένων ουσιών και λίγο καιρό αργότερα παραδέχτηκε ότι ήταν εξαρτημένος από την κοκαΐνη, δηλώνοντας παράλληλα καταθλιπτικός.

Ο θηριώδης Βρετανός (ύψους 2,06μ.), ανίκητος και στους 25 αγώνες της καριέρας του, παραιτήθηκε από τους τίτλους του τον Οκτώβριο του 2016, πλέον όμως δηλώνει αποφασισμένος να επιστρέψει. Στα τέλη Απριλίου ξεκίνησε προπονήσεις, αναμένοντας πια την απόφαση του Βρετανικού Συμβουλίου Πυγμαχίας για την ανάκτηση της άδειας πυγμαχίας.

Και αν κρίνουμε από τα λεγόμενα του είναι μάλλον ιδιαίτερα… ανυπόμονος. Μετά τη νίκη του Τζόσουα επί του Κλίτσκο, προεξόφλησε ότι η επάνοδος του στα ρινγκ θα είναι θριαμβευτική. Εις βάρος αυτού που το 2015 είχε χαρακτηρίσει με παροιμιώδη υπεροψία ως έναν «εντελώς άχρηστο πυγμάχο»!

«Έδειξε αρκετά πράγματα σε αυτό τον αγώνα ο Τζόσουα. Κυρίως από τι είναι φτιαγμένοι οι πρωταθλητές. Πλέον υπάρχει μόνο ένας αγώνας. Ο μεγαλύτερος αγώνας στην ιστορία. Και όλοι ξέρουν ποιος είναι αυτός. Είναι αυτός ανάμεσα στον Τζόσουα και εμένα. Μην περιμένετε πολύ σασπένς όμως. Είμαι σίγουρος ότι μπορώ να τον νικήσω με το ένα χέρι δεμένο πίσω από την πλάτη μου»!

Σα να αναβιώνουν ημέρες Μάικ Τάισον – Εβάντερ Χόλιφιλντ στην επαγγελματική πυγμαχία. Ο Άντονι Τζόσουα το αποτύπωσε με τα δικά του λόγια: «Τάισον Φιούρι, που είσαι μωρό μου; Γύρνα πίσω, αυτό θέλει να δει όλος ο κόσμος»!

To be continued…