Το σήριαλ είναι σε πλήρη εξέλιξη. Από το πρωί της Πέμπτης, ο μεγαλοατζέντης του Κριστιάνο, Ζόρζε Μέντες, βρίσκεται στο Τορίνο για να συναντηθεί με τους ιθύνοντες της Γιουβέντους και να τεθούν επί τάπητος τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί. Κι όταν ο Ζόρζε Μέντες ξεκινάει μια τέτοια κουβέντα όλοι γνωρίζουν την κατάληξη…
Ένας τύπος μπαίνει σε ένα μπαρ κι εκεί που κάθεται και πίνει το ποτό του, χτυπάει το τηλέφωνο. Θα μπορούσε να είναι η κλασική αρχή για ανέκδοτο. Αλλά αυτό που ακολούθησε (αν κι έφερε πλατιά χαμόγελα σε πολλά πρόσωπα) μόνο για γέλια δεν είναι. Ο τύπος λέγεται Νούνο Εσπίριτο Σάντο και θα μείνει στην ιστορία ως ο πρώτος πελάτης του σημαντικότερου μάνατζερ ποδοσφαιριστών στον πλανήτη. Του σύγχρονου «Μίδα» των διαπραγματεύσεων, του Ζόρζε Μέντες.
Βρισκόμαστε στο 1996 και ο Νούνο (ο οποίος ήταν εκ των βοηθών του Ζεσουάλδο Φερέιρα στον Παναθηναϊκό) αγωνίζεται ως τερματοφύλακας στη Βιτόρια Γκιμαράες. Στα 22 χρόνια του, μετά από μια πενταετία στο κλαμπ, νιώθει έτοιμος για το επόμενο βήμα στην καριέρα του. Υπάρχει ένα πρόβλημα. Είναι πολύ νέος και άπειρος, στη ζωή και τα γκολπόστ, για να εξασφαλίσει ένα συμβόλαιο της προκοπής στον εαυτό του. Όταν χτυπά το τηλέφωνό του για δουλειά, παίρνει μια απόφαση που θα αλλάξει τη ζωή, αλλά -κυρίως- εκείνη του ανθρώπου στο οποίο το δίνει. Του φίλου του, του Ζόρζε. Που ήταν ένας αποτυχημένος ποδοσφαιριστής που στην πορεία ασχολήθηκε με το djλίκι, πριν τελικά ανοίξει δικό του μπαρ. Εκείνη τη στιγμή γεννήθηκε ο κορυφαίος ατζέντης στην μπάλα.
Λίγο αργότερα κλείνει το ντιλ για τον πρώτο -ουρανοκατέβατο- πελάτη του. Πετάει για την Γαλικία και περιμένει 3 ώρες μέχρι τελικά να γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Λα Κορούνια. Τον Αουγκούστο Χοακίν Θέζαρ Λενδόιρο, τον οποίο συνόδευε η φήμη ενός από τους πιο σκληρούς διαπραγματευτές. Ο Ζόρζε Μέντες, που πάλευε για καιρό να βρεθεί απέναντί του και είχε τον Νούνο «κρυμμένο» κάπου στην πόλη, τα κατάφερε. Φεύγοντας κρατούσε το συμβόλαιο, για το οποίο δεν δέχτηκε καμία προμήθεια. Ποτέ, άλλωστε, δεν χρέωσε ούτε ένα ευρώ στον Νούνο.
Χάρις σε αυτόν και την πόρτα που του άνοιξε, έφτασε στο σημείο να εκπροσωπεί τον Κριστιάνο Ρονάλντο, τον Ζοσέ Μουρίνιο, τον Άνχελ ντι Μαρία, τον Νάνι, τον Ντιέγκο Κόστα, τον Ντε Χέα, τον Τιάγκο Σίλβα κι ένα σωρό άλλους. Χάρις σε αυτόν, σύμφωνα με το Forbes, ο Μέντες διαχειρίζεται συμβόλαια αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Καθόλου άσχημα για έναν πρώην ιδιοκτήτη νάιτ κλαμπ. Καθόλου άσχημα για οποιονδήποτε.
Το 2002 ο τύπος απέδειξε ξανά την ικανότητά του επαναπατρίζοντας τον παλιό του φίλο. Αν και τα δύο τελευταία χρόνια τα είχε περάσει στη Μέριδα της 2ης κατηγορίας και την παραπαίουσα Οσασούνα, έπεισε την Πόρτο να δώσει 3 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει. Την ίδια στιγμή, όμως, έβαζε στα ταμεία της 13 από τον Αντράντε που έκανε το αντίθετο δρομολόγιο καριέρας και -φυσικά- ήταν πελάτης του. Αυτές οι αλυσιδωτές μετακινήσεις και μεταγραφές εξελίχθηκαν σε ιδιαίτερο ταλέντο του Πορτογάλου μάνατζερ. Έτσι κέρδιζε περισσότερα χρήματα, έκανε πιο πολλούς παίχτες ευτυχισμένους και δεν ξεχνούσε ποτέ τους δικούς του ανθρώπους. Κάπως έτσι ο Νούνο το βράδυ της 26ης Μαΐου 2004 βρέθηκε στον τελικό του Champions League. Παρακολούθησε από τον πάγκο (με τεχνικό τον Μουρίνιο) τον Βίτορ Μπαΐα και τους υπόλοιπους συμπαίκτες του να νικάνε 3-0 την Μονακό. Είχε κατακτήσει τη σημαντικότερη κούπα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.
Οι φίλοι δεν ξεχνούν. Ανταποδίδουν. Για παράδειγμα, ο Κριστιάνο Ρονάλντο λέγεται ότι του έκανε δώρο όταν παντρεύτηκε ένα…νησάκι το οποίο φημολογείται ότι κόστισε πολλά εκατομμύρια ευρώ.
Με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι συνάδελφοί του δεν έχουν πολλά καλά λόγια να πουν γι’ αυτόν. Τουλάχιστον δημοσίως. Συχνά έχει κατηγορηθεί πως κλέβει πελάτες, με πολλούς μάνατζερ να απολύονται και μετά από μερικές ώρες να μαθαίνουν πως ο παίκτης που εκπροσωπούσαν έκλεισε σε κάποια ομάδα. Με την προμήθεια φυσικά να καταλήγει στην τσέπη του Μέντες.
Με τον Μπεμπέ έκανε το «κόλπο» της καριέρας του.
Μπορεί να μην ήταν τίποτα (σε οικονομικούς όρους) μπροστά σε άλλα deal (όπως η μεταγραφή του Κριστιάνο Ρονάλντο στην Ρεάλ Μαδρίτης το 2009), αλλά αποτελεί απόλυτο δείγμα του χαρακτήρα και του πώς μπορούσε να χειριστεί το κύκλωμα, τις γνωριμίες και τις ικανότητές του. Τον Ιούλιο του 2010 ο Μπεμπέ μένει ελεύθερος από την Αμαδόρα και υπογράφει στην Γκιμαράες. Ατζέντης του είναι κάποιος Γκονσάλο Ρέις.
Ελάχιστο χρονικό διάστημα αργότερα, κι αφού ο Μπεμπέ έχει παίξει μόνο σε 6 φιλικά, παίρνει μεταγραφή για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έναντι 9 εκατ. ευρώ!
Ο Γκονσάλο Ρέις μαθαίνει πως έχει απολυθεί περίπου από τις εφημερίδες. Νέος μάνατζερ ήταν ο Μέντες, ο οποίος εκτός από την προμήθειά του (σχεδόν 1 εκατομμύριο) εισπράττει άλλα 2. Νωρίτερα είχε αποκτήσει το 30% των δικαιωμάτων του παίκτη. Για τέτοια «αλεπού» μιλάμε.
Στην Αγγλία για αιώνες το κυνήγι της αλεπούς υπήρξε ιδιαίτερα διαδεδομένο σπορ. Κάπως έτσι και ο Guardian βγήκε στο κατόπι του από το 2014 όταν έφερε στο φως στοιχεία για συμμετοχές σε off shore στο Τζέρσι. Ένα νησάκι της Μάγχης με ιδιότυπο φορολογικό και τραπεζικό καθεστώς, όπου οι εταιρείες δεν υπόκεινται σε ελέγχους. Θεωρείται έδαφος εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και εκτός Μεγάλης Βρετανίας, αν και βρίσκεται υπό το στέμμα της βασίλισσας.
Ένας παράδεισος για τύπους που θα ήθελαν για παράδειγμα να συστήσουν επιχειρήσεις που αγοράζουν δικαιώματα ποδοσφαιριστών και στις οποίες, όπως υπονοούσε η αγγλική εφημερίδα, είχε επενδύσει η Τσέλσι. Τον Δεκέμβρη του 2016 άλλο δημοσίευμα τον ενέπλεξε σε μεγάλης κλίμακας φοροδιαφυγή. Κατηγορίες που ωστόσο ούτε αποδείχθηκαν ποτέ ούτε εμπόδισαν τον Ζόρζε Μέντες να συνεχίσει να κάνει αυτό που κάνει καλύτερα από κάθε άλλον. Να χρησιμοποιεί όλο το σύμπαν για να κάνει πιο πλούσιους τους πελάτες του, γεμίζοντας παράλληλα και τους τραπεζικούς λογαριασμούς του. Ακόμη κι αν αυτοί βρίσκονται σε νησάκι της Μάγχης ή έστω στο Γιβραλτάρ, το τελευταίο μέλος της UEFA, στο οποίο κάποιοι υποστηρίζουν πως ο Πορτογάλος ατζέντης κάνει… παιχνίδι.