Ξοφλημένος ή όχι; Ο πρώην ανίκητος Νόβακ Τζόκοβιτς είναι πια ένας ανήμπορος... Vegan
Βρείτε μας στο
Πρόσωπα

Ξοφλημένος ή όχι; Ο πρώην ανίκητος Νόβακ Τζόκοβιτς είναι πια ένας ανήμπορος… Vegan

«Πού πήγε εκείνος ο παίκτης», διερωτάται η τηλεσχολιαστής, ενώπιον της... καρικατούρας του Σέρβου υπεραθλητή. Ο πρώην superman των κορτ μοιάζει πια φυλακισμένος σε ένα κλουβί από κρυπτονίτη.

Παρίσι, Ιούνιος 2016: Ο Νόβακ Τζόκοβιτς κατακτά το μοναδικό τίτλο Γκραν Σλαμ που λείπει από το παλμαρέ του (Ρολάν Γκαρός) και γίνεται ο τρίτος μόλις τενίστας στην ιστορία που είναι εν ενεργεία πρωταθλητής και στα τέσσερα Major τουρνουά. Φτάνει στο εξωπραγματικό 44-2 στα 46 τελευταία παιχνίδια του, παίρνοντας τα 7 από τα 9 πιο πρόσφατα Γκραν Σλαμ.

Είναι ο κάτοχος συνολικά (12 και) 11 από το 2011 που βρέθηκε για πρώτη φορά στην κορυφή και μέσα σε αυτή την πενταετία αποκλείστηκε μόνο μία φορά πριν από τα ημιτελικά σε Major τουρνουά! Ο Νόλε μοιάζει ανίκητος, είναι ο αδιαφιλονίκητος δυνάστης του αθλήματος στην πιο ανταγωνιστική ίσως περίοδο της ιστορίας του. Τόσο επιβλητικός που μοιάζει θέμα χρόνου να καλύψει τη διαφορά των 5 Γκραν Σλαμ που τον χωρίζουν από τον Ρότζερ Φέντερερ και να τον παραμερίσει στην κουβέντα για τον καλύτερο όλων των εποχών.

Παρίσι, Ιούνιος, 2017: «Με πιάνει η καρδιά μου να τον βλέπω σε αυτή την κατάσταση», ξεστομίζει στο μικρόφωνο του NBC η Μέρι Καρίλο, πρώην τενίστρια και νυν τηλεσχολιαστής.

Το θέαμα είναι όντως σοκαριστικό. Ο Τζόκοβιτς διασύρεται στον προημιτελικό του Ρολάν Γκαρός από το νούμερο 7 της παγκόσμιας κατάταξης, τον 22χρονο Ντόμινικ Τιμ, τον οποίο είχε νικήσει πριν από τρεις εβδομάδες στη Ρώμη με 6-1, 6-0. Είναι τόσο ανήμπορος να σταθεί απέναντι στον Αυστριακό που με την ψυχολογία στο ναδίρ δεν μάχεται καν στο τρίτο σετ, χάνοντας το με 6-0.

Ξοφλημένος ή όχι; Ο πρώην ανίκητος Νόβακ Τζόκοβιτς είναι πια ένας ανήμπορος... Vegan

Είναι μόλις η τρίτη φορά που ο Σέρβος χάνει με… love ένα σετ σε Γκραν Σλαμ – και οι δύο προηγούμενες χρονολογούνται το 2005 όταν ήταν rookie. Αυτός που σχεδόν πάντα σου έδινε την αίσθηση ότι θα βρει τον τρόπο να ανακάμψει στο κορτ και και στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων τον έβρισκε, πέταξε λευκή πετσέτα αφότου έχασε στο tie-break το πρώτο σετ.

Ο τενίστας που θύμιζε ψυχρό υπολογιστή στην ακρίβεια των χτυπημάτων και τον έλεγχο της αυτοκυριαρχίας του, διαχρονικά «τσακωμένος» με το αβίαστο λάθος και ικανός να βγάζει κάθε λογής winners από το τσεπάκι του, μοιάζει ξανά με… rookie. Απέναντι στον Τιμ o συσχετισμός winners – αβίαστων λαθών παρέπεμπε σε μαθητευόμενο παιδαρέλι (18-35).

«Πού πήγε εκείνος ο παίκτης», διερωτάται συμπληρώνοντας το σχόλιο της η Μαρίλο, ενώπιον της… καρικατούρας του Σέρβου υπεραθλητή. Ο πρώην superman των κορτ μοιάζει πια φυλακισμένος σε ένα κλουβί από κρυπτονίτη.

Δεν είναι βέβαια μονάχα δική της απορία, αλλά όλων των fan του τένις τον τελευταίο χρόνο. Ο Τζόκοβιτς κατέκτησε πέρσι στο Παρίσι τον 16ο από τους 22 τελευταίους τίτλους που διεκδίκησε σε διάστημα 16 μηνών! Έκτοτε πήρε μόνο δύο από τους 15, γνωρίζοντας μεταξύ άλλων ταπεινωτικούς αποκλεισμούς στο Wimbledon και στο «βασίλειο» του, το Australian Open (νικητής τότε στα 5/6 τελευταία). Στο Λονδίνο ηττήθηκε από το νούμερο 41 του κόσμου Σαμ Κουέρι στον γ’ γύρο και στη Μελβούρνη από το Νο 117, Ντένις Ιστόμιν, στον α’ γύρο.

Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική…

Ξοφλημένος ή όχι; Ο πρώην ανίκητος Νόβακ Τζόκοβιτς είναι πια ένας ανήμπορος... Vegan

Κατά τη διάρκεια της σεζόν απέτυχε και κόντρα σε άλλους τενίστες που μέχρι πρότινος «είχε» για προπόνηση. Στον τελικό του ATP Masters του Λονδίνου (το μεγάλο τουρνουά στο τέλος κάθε χρονιάς με τη συμμετοχή των οχτώ πρώτων της παγκόσμιας κατάταξης) έπεσε αμαχητί απέναντι στον Άντι Μάρεϊ, χάνοντας ύστερα από 122 συναπτές εβδομάδες το νούμερο 1 της παγκόσμιας κατάταξης. Τελευταία αναλαμπή του το US Open του Αυγούστου, όπου έφτασε έως τον τελικό, αλλά ηττήθηκε από τον Σταν Βαβρίνκα.

Την ερχόμενη Δευτέρα (12/06), η ATP θα αναρτήσει τις νέες λίστες βαθμολόγησης και ο Νόλε θα είναι για πρώτη φορά από το 2011 εκτός της πρώτης δυάδας. Παράλληλα θα θεριέψει και η συζήτηση που έχει προκύψει δειλά-δειλά στα διαδικτυακά φόρουμ των οπαδών του τένις: για το αν ο παίκτης – φαινόμενο από το Βελιγράδι είναι πια ξοφλημένος…

Αναζητώντας τα αίτια της αποκαθήλωσης του, μόνο εικασίες μπορούν να γίνουν. Οι φήμες για εξωσυζυγική σχέση, που φούντωσαν λόγω της απουσίας της συζύγου του, Γέλενα Ρίστιτς από τις εξέδρες του Wimbledon τον περασμένο Ιούλιο, ίσως να αποτέλεσαν την αρχή της πτώσης. Όχι βέβαια οι… φήμες, αλλά η όποια εξωσυζυγική σχέση, αυτή καθ’ αυτή. Μετά το Wimbledon ο Τζόκοβιτς παραδέχτηκε ότι το πρόβλημα του ήταν πνευματικό, σε βαθμό που δεν του επέτρεψε να είναι όσο συγκεντρωμένος απαιτούσε η περίσταση.

Ξοφλημένος ή όχι; Ο πρώην ανίκητος Νόβακ Τζόκοβιτς είναι πια ένας ανήμπορος... Vegan

Τα σενάρια περί προβλημάτων συναισθηματικής φύσεως με τη σύζυγό του επιβεβαιώθηκαν εμμέσως, πλην σαφώς, από τον ίδιο με ένα post στα social media, όταν πια φάνηκε ότι αυτά είχαν ξεπεραστεί. «Δεν είχα ποτέ αμφιβολία ότι εγώ και εσύ θα είμαστε πάντα μαζί. Ευλογημένος που σε έχω στη ζωή μου…», ανέφερε ως λεζάντα σε μια κοινή φωτογραφία τους.

Λίγο καιρό πριν και συγκεκριμένα πριν από την έναρξη του US Open είχε ταρακουνήσει για τα καλά τους φανατικούς οπαδούς του, αφήνοντας να διαφανεί έλλειψη κινήτρου. «Δεν θέλω να σκέφτομαι άλλο τις κατακτήσεις τίτλων και το νούμερο 1 του κόσμου γιατί προσθέτω έξτρα πίεση στον εαυτό μου. Πιέστηκα πολύ κατά τη διάρκεια του Ρολάν Γκαρός και πλέον θέλω να το αποφύγω αυτό. Δεν θα είναι πια οι τίτλοι αυτοσκοπός για μένα, ούτε το να γράψω ιστορία. Στο κάτω-κάτω το τένις δεν είναι το μοναδικό πράγμα στον κόσμο», είχε δηλώσει τότε στον Τύπο.

Μετά την απώλεια του νούμερο 1 στην παγκόσμια κατάταξη, ο τότε προπονητής του Μπόρις Μπέκερ απέδωσε αυτή την έλλειψη κινήτρου στην απουσία ισχυρού ανταγωνισμού, λόγω της καθίζησης των Φέντερερ και Ναδάλ. Αμφότεροι με προβλήματα τραυματισμών και κυμαινόμενοι μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, είχαν ουσιαστικά χαθεί από το «οπτικό πεδίο» του Σέρβου.

Ξοφλημένος ή όχι; Ο πρώην ανίκητος Νόβακ Τζόκοβιτς είναι πια ένας ανήμπορος... Vegan

Κατέληξαν μάλιστα να βρεθούν εκτός πρώτης δεκάδας της παγκόσμιας κατάταξης, με τον Ελβετό να χάνει από τον Νόλε στους τρεις τελευταίους τελικούς Γκραν Σλαμ που συμμετείχε και τον Ισπανό να έχει εξελιχθεί σε «πελάτης» του παντός καιρού (και πάσης επιφάνειας). Αυτός ο ισχυρισμός του Μπέκερ ωστόσο έχει πια καταρριφθεί. Σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά come back όλων των εποχών, ο Φέντερερ επέστρεψε από εξάμηνη απουσία για να κατακτήσει το Australian Open και άλλους δύο Masters τίτλους που διεκδίκησε  (Ίντιαν Γουέλς, Μαϊάμι).

Η αναγέννηση του συνέπεσε με την αντίστοιχη του Ναδάλ, που (ομοίως) από το… πουθενά έπαιξε στον τελικό της Μελβούρνης και είναι έτοιμος πια να επιστρέψει στο θρόνο του (Ρολάν Γκαρός), έχοντας «σκουπίσει» τους χωμάτινους τίτλους σε Μόντε Κάρλο, Βαρκελώνη, Μαδρίτη. Στην ισπανική πρωτεύουσα «σκούπισε» και τον Τζόκοβιτς στον ημιτελικό (6-2, 6-4), ύστερα από εφτά διαδοχικές ήττες. Το επονομαζόμενο «Big four» έχει σμίξει ξανά. Εκτός και αν είναι πια ο Σέρβος αυτός που δεν μπορεί να συμπληρώσει το καρέ…

Στις αρχές Μαΐου πήρε την αιφνιδιαστική απόφαση να απολύσει σύσσωμο το προπονητικό τιμ, με το οποίο συνεργαζόταν επί σειρά ετών. Από το Δεκέμβριο είχε βάλει τέλος στη βραχύβια συνεργασία του με τον Μπόρις Μπέκερ, ο οποίος είχε αντικαταστήσει πρόσκαιρα τον εμβληματικό Μάριαν Βάιντα ως head coach του team.

Ξοφλημένος ή όχι; Ο πρώην ανίκητος Νόβακ Τζόκοβιτς είναι πια ένας ανήμπορος... Vegan

Επικαλούμενος την ανάγκη για μια θεραπεία – σοκ («shock therapy», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε) και την πνευματική ανάγκη για restart, ξαπόστειλε τον Βάιντα, τον προπονητή φυσικής κατάστασης Γκέμπχαρντ Φιλ Γκριτς και τον φυσιοθεραπευτή Μίλαν Αμάνοβιτς. Από το Νοέμβριο έβαλε στην ομάδα του τον πνευματικό γκουρού Πέπε Ιμάθ, πρώην τενίστα του Top 200, που πιστεύει στον διαλογισμό και κηρύττει τη φιλοσοφία αγάπης και ειρήνης μέσα από την προπονητική του…

Τίποτε απ’ όλα αυτά όμως δεν απέδωσε. Και έτσι, πριν από λίγες ημέρες, ο Νόλε στράφηκε στον θρυλικό Αντρέ Αγκάσι. Στις 21 Μαϊου ανακοίνωσε την έναρξη της συνεργασίας του με τον παλαίμαχο Αμερικανό, κάτοχο 8 Γκραν Σλαμ. Αν δεν μπορεί να τον βοηθήσει ούτε αυτός που από το Νο 141 της παγκόσμιας κατάταξης το 1997 κατάφερε να επιστρέψει στο Νο1 το 1999, τότε ποιος!

Φευ… Για τους πιο «ψαγμένους» φίλους του τένις ούτε ο σύζυγος της Στέφι Γκραφ θα τον βοηθήσει να αναστυλωθεί, αν ο Νόλε δεν αποκηρύξει το πάθος του στα… χορταρικά και δεν αφοσιωθεί αποκλειστικά στο τένις. Ναι, καλά διαβάσετε στα χορταρικά! Πριν από ένα χρόνο επιβεβαίωσε τις φήμες δηλώνοντας ότι είναι Vegan, φαίνεται όμως ότι εσχάτως το έχει παρακάνει. Έχει μείνει πετσί και κόκκαλο, μόλις 72 κιλά, αποφεύγοντας, ως φανατικός Vegan, οποιοδήποτε προϊόν έχει παραχθεί από ζώο.

Μπορεί όμως να διαπρέψει κάποιος σε ατομικό άθλημα χωρίς το καύσιμο της ζωικής πρωτεϊνης; Η δύναμη και η εκρηκτικότητα, στοιχεία που χαρακτήριζαν το παιχνίδι του Τζόκοβιτς και λάμπουν πλέον διά της απουσίας τους, θεωρούνται στοιχεία άμεσα εξαρτώμενα με την πρόσληψη ζωικής πρωτεΐνης. Ο Σέρβος άνοιξε μάλιστα και εστιατόριο Vegetarian στο Μόντε Κάρλο (ονόματι «Eqvita») και οι κακές γλώσσες τον θέλουν να ασχολείται πολύ περισσότερο απ’ όσο θα έπρεπε με επιχειρήσεις, φιλοσοφικές αναζητήσεις και φιλανθρωπικές δράσεις. Πολύ περισσότερο απ’ όσο θα έπρεπε όχι φυσικά για την ανθρώπινη υπόσταση του, αλλά για την αθλητική.

Ξοφλημένος ή όχι; Ο πρώην ανίκητος Νόβακ Τζόκοβιτς είναι πια ένας ανήμπορος... Vegan

«Είναι κάτι πρωτόγνωρο για μένα αυτό που συμβαίνει τους τελευταίους 7-8 μήνες, αλλά όχι και πρωτοφανές για έναν αθλητή κορυφής. Θα προσπαθήσω να πάρω τα μαθήματά μου και να επιστρέψω δυνατός. Είναι μια μεγάλη και δύσκολη πρόκληση, αλλά είμαι μαχητής και θα την κυνηγήσω», δήλωσε ο Τζόκοβιτς μετά τον αποκλεισμό από τον Ντόμινικ Τιμ.

Με λαχανικά ή με… όσπρια, με τον Αγκάσι ή ολότελα μόνος, τώρα είναι η ώρα να αποδείξει o Νόβακ Τζόκοβιτς αν είναι φτιαγμένος από το υλικό που καθιστά πρόσκαιρα μόνο εμφανή τα σημάδια της παρακμής στους πιο προικισμένους πνευματικά. Ή αλλιώς από το υλικό που ξεχωρίζει τους υπερπρωταθλητές από τους θρύλους…