Ιβάν Ντράγκο: Το «Σοβιετικό πείραμα» παίρνει την εκδίκησή του στο «Ρόκι 8»

Ο «φονιάς» του Απόλλο πρέπει να... πληρώσει. Ή μήπως ο Βίτορ Ντράγκο είναι ακόμα πιο κτήνος και από τον πατέρα του...;

Μπορείς να του προσάψεις πολλά. Κατ’ αρχάς ότι στα πρώτα χρόνια της καριέρας του η υποκριτική αν μη τι άλλο δεν ήταν το φόρτε του. Ακόμα χειρότερα ότι αυτό που εμφάνισε ως πυγμαχία στα «Ρόκι» είχε πολύ λίγα κοινά στοιχεία – τεχνικά ουδένα – με το άθλημα που έπαιξαν ο Ρόκι Μαρτσιάνο, ο Μοχάμεντ Άλι και ο εμπνευστής του «Ρόκι 1» Τσακ Γουέπνερ. Μπορείς να τον αποκαλέσεις και πολιτικάντη με τη ρηχή και ερασιτεχνικά δοσμένη προπαγάνδα στα Ράμπο και στο «Ρόκι 4».

Αυτό όμως που δεν μπορείς να μην αναγνωρίσεις στον Σιλβέστερ Σταλόνε είναι ότι συνιστά την επιτομή του overachiever. Αν και ατάλαντος υποκριτικά, κυνήγησε με τέτοια λύσσα το όνειρο του ώστε να εξελιχθεί σε έναν από τους πιο ανθεκτικούς στο χρόνο σταρ του Χόλιγουντ.

Δεν είναι αστικός μύθος ότι στερούμενος ακόμη και τα προς το ζην αναγκάστηκε να πουλήσει το σκύλο του αντί μόλις 50 δολαρίων. Ήταν τότε που είχε μείνει άστεγος κι αδέκαρος – επί τρεις εβδομάδες κοιμόταν στον τερματικό σταθμό λεωφορείων του Νιου Τζέρσεϊ – προσπαθώντας να πείσει τους παραγωγούς του «Ρόκι 1» να τον δεχτούν ως πρωταγωνιστή στην ταινία.

Ο Σταλόνε είχε ήδη αρνηθεί μια προσφορά ύψους 100.000 δολαρίων για να πουλήσει τα δικαιώματα του σεναρίου που είχε γράψει ο ίδιος, θέτοντας ως όρο να είναι αυτός ο πρωταγωνιστής. Το κινηματογραφικό στούντιο United Artists δεν πίστευε ότι ο άνθρωπος που είχε συμμετάσχει σε ταινία πορνό («Το Πάρτι τις Κίτυς και του Παίδαρου») ως Ιταλός επιβήτορας μπορούσε να ενσαρκώσει με επιτυχία τον Μπαλμπόα.

Ο «Σλάι» ήταν όμως τόσο αφοσιωμένος στο στόχο που δεν «τσίμπησε» ούτε με τη δεύτερη, βελτιωμένη κατά 250.000 δολάρια, προσφορά. Παίζοντας «άμυνα» έως τέλους, ανάγκασε τους παραγωγούς να κάνουν αποδεκτή την απαίτηση του και ο ίδιος έριξε, ως αντάλλαγμα, τις απαιτήσεις σε μόλις 35.000 δολάρια.

Το πρώτο πράγμα που έκανε ο Σταλόνε όταν εξασφάλισε αυτό το ποσό, ήταν να πάρει πίσω τον τετράποδο φίλο του. Ο νέος ιδιοκτήτης όμως, ονόματι Μικρός Τζιμ, αρνήθηκε πεισματικά να τον επιστρέψει, με την αιτιολογία ότι τον είχαν ήδη λατρέψει τα παιδιά του.

Εν τέλει ο Σταλόνε υποχρεώθηκε να δώσει 3.000 δολάρια για να ανακτήσει τον Μπούτκους και να υποσχεθεί στον «Μικρό Τζιμ» ένα πολύ μικρό ρόλο στην ταινία, όπως κι έγινε! Ακόμη μεγαλύτερο ρόλο είχε στην ταινία ο Μπούτκους, όπως σίγουρα θυμούνται οι λάτρεις των «Ρόκι».

Τα χρήματα που δαπάνησε η United Artists για το φιλμ ήταν μόλις 1,25 εκατ. δολάρια, ασήμαντος προϋπολογισμός για τα δεδομένα του Χόλιγουντ. Για να μείνει μέσα στα όρια του μπάτζετ ο Σταλόνε προσέλαβε την ίδια του την οικογένεια. Πολλά εξωτερικά γυρίσματα έγιναν με κάμερα χειρός, με τη συμμετοχή και συγγενών του, αφού τα χρήματα δεν επαρκούσαν για την πληρωμή κομπάρσων.

Το αποτέλεσμα είναι λίγο, πολύ γνωστό. Το «Ρόκι 1» απέφερε 225 εκατ. δολάρια κι απέσπασε 10 υποψηφιότητες για Όσκαρ, μεταξύ αυτών για Καλύτερη Ταινία, Α’ Ανδρικό Ρόλο και Καλύτερο Σενάριο. Εν τέλει βραβεύτηκε με το χρυσό αγαλματίδιο ως η καλύτερη ταινία του 1976, απέναντι σε ιστορικές παραγωγές όπως ο «Ταξιτζής» και «Όλοι οι άνθρωποι του προέδρου».

Φυσικά, αυτά τα 225 εκατ. δολάρια ήταν μόνο η αρχή – σταγόνα στον ωκεανό, μπροστά στη μετέπειτα εμπορική επιτυχία του μακροβιότερου κινηματογραφικού ήρωα όλων των εποχών, μετά τον Τζέιμς Μποντ. Με τη διαφορά όμως ότι στα 55 χρόνια ιστορίας του Βρετανού πράκτορα έχουν συμβάλλει πέντε διαφορετικοί πρωταγωνιστές. Ενώ στα 40 και κάτι του Ρόκι o Σταλόνε είναι πάντα εκεί.

Κεντρική φιγούρα και στις εφτά ταινίες, στις τέσσερις μάλιστα εκ των οποίων και σκηνοθέτης. Και μην πει κανείς ότι στην 7η, στο «Creed» δηλαδή, επισκιάζεται από τον Μάικλ Μπ. Τζόρνταν. Διότι ο κόσμος δεν πήγε να δει μια ταινία που λεγόταν «Creed», αλλά αυτό που καταγράφηκε στη σειρά ως «Ρόκι 7».

Και όμως, όπως είναι γνωστό εδώ και καιρό, ο «Ιταλός επιβήτορας» δεν σταματάει εκεί. Μπορεί στις 6 Ιουλίου να κλείνει 72 χρόνια ζωής, παραμένει όμως όσο γόνιμος χρειάζεται για να εμπνεύσει την 8η περιπέτεια του (παλαίμαχου πια) θρυλικού πυγμάχου.

Αν και για κάποιον που η μητέρα του περνάει καθημερινά χρόνο στο γυμναστήριο ενόσω διανύει το 97ο έτος της ηλικίας της, το 1946 δεν μοιάζει και τόσο… μακρινή χρονολογία γέννησης.

Το Creed 2 θα κάνει εγκαίνια στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 21 Νοεμβρίου του 2018, 42 χρόνια δηλαδή μετά την πρώτη ταινία. Το πρώτο trailer κυκλοφόρησε στις 20 Ιουνίου, επιβεβαιώνοντας τη βασική εκδοχή για το σενάριο του.

«Σκηνοθετώντας τους Απόλλο και Ντράγκο. Οι δύο καλύτεροι κινηματογραφικοί πυγμάχοι που γνώρισα! Μήπως ήρθε η ώρα να δοκιμάσουμε ξανά»; έγραφε το περασμένο καλοκαίρι στο Instagram ο «Σλάι», προλογίζοντας την αναδρομή στο παρελθόν. Στο ποστάρισμα του, απεικόνιζε με τη βοήθεια του Photoshop τον Κριντ απέναντι στον θρυλικό Ιβάν Ντράγκο.

«Να μια ευκαιρία να ερεθίσεις τη φαντασία σου. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η ιστορία θα επαναλαμβάνεται πάντα, εσύ οφείλεις να είσαι έτοιμος», ανέφερε στη λεζάντα, αποκαλύπτοντας ουσιαστικά το consept της υπόθεσης.

Όπως έγινε ξεκάθαρο από το trailer, ο Κριντ θα επιδιώξει να πάρει ρεβάνς από τον «φονιά» του πατέρα του, δέρνοντας το γιο του! Θα συγκρουστεί στο ρινγκ με τον Βίτορ Ντράγκο, βλαστάρι του Ιβάν, ο οποίος θα συναντήσει ύστερα από χρόνια τον Ρόκι, σε μια μάχη προπονητών. Ο ίδιος θα προσπαθήσει να πάρει με τη σειρά του μια προσωπική ρεβάνς, καθώς ύστερα από εκείνη την ήττα η καριέρα του ουσιαστικά τελείωσε.

Λογικό. Όταν κοτζάμ… Μιχαήλ Γκορμπατζόφ χειροκροτεί τη νίκη ενός Αμερικανού, δύο βήματα από το Κρεμλίνο…

Μην τα ξαναλέμε όμως. Όσο φτηνά ψυχροπολεμική και αν ήταν η ταινία του ’85, απλώς δεν γίνεται να μην δεις (και) την 8η της σειράς. Γιατί… διάολε, είναι ο Ρόκι. Που ξεκίνησε να προπονείται χτυπώντας κρεμασμένα κρέατα για να γίνει ο Νο1 μύθος των ρινγκ…