Το 2008 συμμετείχε στο deal για την εξαγορά της Μάντσεστερ Σίτι από τον Σεΐχη Μανσούρ. Το «ευχαριστώ» του Άραβα Κροίσου για τις υπηρεσίες της ήταν μία έπαυλη αξίας 11,1 εκατ. ευρώ…
Αν ηγηθεί και στη μεταβίβαση των μετοχών της Νιούκαστλ δεν θα το κάνει γιατί προσβλέπει σε κάποιο… δωράκι. Διότι δεν θα έχει απλώς το ρόλο μεσάζοντα. Είναι η ίδια που ενδιαφέρεται για την εξαγορά του ιστορικού αγγλικού συλλόγου, μετά την ανακοίνωση του μεγαλομετόχου Μάικ Άσλεϊ ότι τον βγάζει στο σφυρί «πριν από τα Χριστούγεννα».
Τι δουλειά έχει ένα πρώην μοντέλο στον ανδροκρατούμενο κόσμο του ποδοσφαίρου; Ό,τι μάλλον και στους υπόλοιπους τέτοιους που έχει καταφέρει – όχι μόνο να «επιβιώσει» – αλλά και να διαπρέψει. Κόρη ενός πλούσιου γαιοκτήμονα από το Γιορκσάιρ, η 44χρονη Αμάντα Στέιβλι δεν είναι το τυπικό δείγμα γυναίκας – καριερίστα. Ούτε απ’ αυτές που θα απέκλειαν μια επιχειρηματική προοπτική επειδή δεν έχουν κατανοήσει πλήρως τον όρο «οφσάιντ».
Από το 1995, που πήρε ένα τραπεζικό δάνειο 200.000 ευρώ για να αγοράσει ένα εστιατόριο, ό,τι πιάνει γίνεται χρυσός. Ήταν τότε που πρωτοασχολήθηκε με τον κόσμο των σπορ. Το εστιατόριο, ονόματι Stocks, είχε το προνόμιο να βρίσκεται δίπλα στον ιππόδρομο του Νιουμάρκετ. Οι επαφές της Στέιβλι με τους ζάμπλουτους ιδιοκτήτες αλόγων, που είχε πελάτες, ήταν το διαβατήριο για τις διασυνδέσεις με την «ευγενή» τάξη της Βρετανίας.
Προτού γίνει εστιάτορας είχε ασχοληθεί με το μόντελινγκ, ενώ είχε κερδίσει υποτροφία στο Κέμπριζ για να σπουδάσει μοντέρνες διαλέκτους. Εγκατέλειψε όμως απότομα τις σπουδές της όταν εισήχθη σε κλινική, λόγω κατάθλιψης μετά το θάνατο του παππού της. Έκτοτε έπεσε με τα μούτρα στη δουλειά, φτάνοντας πολύ σύντομα σε… workaholic επίπεδα.
Ακολούθησε η ενασχόληση με τραπεζικές και άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες, έως ότου εξελιχθεί σε αυτό που είναι σήμερα. Μια επιχειρηματίας που κάνει το κομμάτι της στη χρηματοπιστωτική κοινωνία, έχοντας περιφρονήσει με τρόπο παροιμιώδη τα φυλετικά στερεότυπα. Εκεί όπου οι γυναίκες αντιμετωπίζονται με μισό μάτι, εκεί ακριβώς η Στέιβλι πάει κόντρα στον άνεμο. Προσεχώς και στο Νο. 1 «οχυρό» της… τεστοστερόνης. Το ποδόσφαιρο.
Το επενδυτικό fund της, η εταιρεία PCP Capital Partners, διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους περίπου 32 δισεκατομμυρίων ευρώ από την Κίνα και τη Μέση Ανατολή και θεωρείται ένας από τους ισχυρότερους «παίκτες» της παγκόσμιας αγοράς.
Ο δισεκατομμυριούχος Άσλεϊ, ο οποίος είχε πληρώσει 150 εκατ. ευρώ για να πάρει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της Νιούκαστλ, είχε δηλώσει από το Σεπτέμβριο ότι «το ταμείο είναι μείον». Χρόνια τώρα προσπαθεί να ξεφορτωθεί το σύλλογο, αλλά δεν είχε προκύψει κάποια ενδιαφέρουσα πρόταση.
Λόγω της ισχνής μεταγραφικής ενίσχυσης οι σχέσεις του με το Ράφα Μπενίτεθ (ο οποίος επανέφερε την ομάδα στην Πρέμιερ Λιγκ) έφτασαν σε οριακό σημείο και την περασμένη Δευτέρα (16/10) ανακοινώθηκε επίσημα η πρόθεση για την πώληση του συλλόγου. Ο Βρετανός μεγιστάνας έθεσε ως τιμή πώλησης ποσό μεταξύ 300-400 εκατ. λιρών (333-444 εκατ. ευρώ) και η εταιρία της Στέιβλι ηγείται έως τώρα των υποψηφιοτήτων. Η προσφορά ανέρχεται στα 336 εκατ. ευρώ.
«Δεν πρόκειται για τα λεφτά. Δεν με νοιάζει αν έβγαλα 8 εκατομμύρια λίρες ή 200 εκατομμύρια λίρες. Απλώς θέλω να ξαπλώνω κάθε βράδυ στο κρεβάτι μου και να λέω στον εαυτό μου ότι έχω κάνει καλή δουλειά», είχε δηλώσει προ ετών η Στέιβλι, χωρίς ωστόσο να γίνει τόσο… πειστική. Σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ η προσωπική περιουσία της ξεπερνά τα 125 εκατ. ευρώ…
Λίγο καιρό μετά τη διαμεσολάβηση στo deal εξαγοράς της Μάντσεστερ Σίτι από τη βασιλική οικογένεια του Αμπού Ντάμπι, έκλεισε μία μεγάλη συμφωνία που έφερε δισεκατομμύρια λίρες από τα Εμιράτα και το Κατάρ στα ταμεία της Barclays (εταιρίας – χορηγού της Πρέμιερ Λιγκ). Μόνο η προμήθειά της PCP Capital Partners για εκείνη τη δουλειά ήταν περίπου 45 εκατ. ευρώ! Η ίδια κράτησε για λογαριασμό της ένα μεγάλο ποσό από τη συμφωνία της βρετανικής τράπεζας με τους Άραβες.
Ζει στο Ντουμπάι, αλλά μοιράζει το χρόνο της σε μια πολυτελέστατη βίλα στο κέντρο του Λονδίνου, ενώ μετακινείται αποκλειστικά με Rolls-Royce Phantom, ιδιωτικά τζετ και σούπερ-γιοτ.
Ο κύκλος των υψηλών γνωριμιών της δε, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την πρωθυπουργό Τερέσα Μέι, τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία Σερ Φίλιπ Γκριν και τον Σάιμον Κάουελ.
Η σχέση της με τον πρίγκιπα Άντριου τη διετία 2001-2003 της άνοιξε διάπλατα τις πόρτες της υψηλής κοινωνίας, χαρίζοντάς της φήμη και δημοσιότητα. Δεν είχε όμως πρόθεση να περάσει τις πύλες του Μπάκιγχαμ.
«Όποιος με παντρευτεί θα πρέπει να είναι ήρωας της κολάσεως για να με αντέξει στη ζωή του», είχε δηλώσει παλαιότερα σε συνέντευξή της. Κι όμως, ο πρίγκιπας Άντριου της έκανε πρόταση γάμου το 2003. Η απάντηση που έλαβε ήταν μια ξεγυρισμένη χυλόπιτα. Η Στέιβλι έκρινε ότι είχε ήδη πάρει το μάξιμουμ από τη σχέση της με το δευτερότοκο γιο της βασίλισσας Ελισσάβετ.
Ο εκλεκτός της καρδιάς της ήταν τελικά ο Ιρανός Μεχράντ Γκοντρούσι, ο οποίος εργαζόταν στην εταιρεία της. Παντρεύτηκαν το 2011 και έχουν ένα παιδί, τον 3χρονο Αλεξάντερ.
Ίσως για μια μερίδα συντηρητικών οπαδών της Νιούκαστλ η ιδέα να αναλάβει μια γυναίκα την ιδιοκτησία του συλλόγου να μην είναι ιδεατή για την αθλητική προοπτική του. Τα πετροδόλαρα όμως, που δεδομένα βρίσκονται πίσω από την κατάθεση προσφοράς της PCP Capital Partners, μάλλον θα πείσουν σύντομα και τους πιο… δύσπιστους σε περίπτωση που δρομολογηθεί το deal.
Σε συνδυασμό με το επιχειρηματικό δαιμόνιο της «σιδηράς κυρίας» του βρετανικού επενδυτικού κόσμου, ίσως προοιωνίζονται την ανάδειξη ενός ακόμη νεόπλουτου αγγλικού club, στα πρότυπα των Τσέλσι και Μάντσεστερ Σίτι.