Λιάγκας
Βρείτε μας στο
Πρόσωπα

Γιώργος Λιάγκας: Όσο μπλέκει με πίτουρα, τόσο θα τον τρώνε κότες

Η απόδειξη γιατί το late night δεν πρόκειται ποτέ να γίνει αξιόλογο στην Ελλάδα.

Όταν ο καλύτερος ψυχαγωγικός παρουσιαστής που διαθέτεις ως χώρα αποτυγχάνει με αυτόν τον τρόπο σε μια μορφή εκπομπής, τότε είναι ευκόλως εννοούμενο ότι αυτό το είδος δεν πρόκειται να πιάσει ποτέ ως συνταγή. Ο Γιώργος Λιάγκας θέλησε φέτος να μπει στη μεταμεσονύκτια ζώνη, στο περίφημο late night show. Μετά τον Πέτρο Κωστόπουλο, μετά τον Γρηγόρη Αρναούτογλου, δοκίμασε κι αυτός την τύχη του.

Είναι θεωρητικά πολύ καλύτερος από τον Γρηγόρη; Σαφώς. Μπορεί να σταθεί με ικανότητα σε μια κουβέντα, έχει γνώσεις και ξέρει πως να κινηθεί με τον οποιονδήποτε καλεσμένο έχει απέναντι του. Αυτό όμως στην ελληνική πραγματικότητα δεν είναι πανάκεια. Μήπως ο Πέτρος Κωστόπουλος δεν είναι ένας δημοσιογράφος με δυνατότητες στον λόγο και τη σκέψη του; Πώς όμως να επιστρατεύσεις ένα καλύτερο επίπεδο όταν το 90% των περιπτώσεων που θα σταθούν απέναντι σου δεν μπορούν να το στηρίξουν;

Δεν αναφέρομαι σαφώς στον Λάκη Λαζόπουλο που είχε καλεσμένο ο Γιώργος Λιάγκας στην πρώτη εκπομπή. Αντιθέτως, στο κομμάτι που συνυπήρξαν και έγινε η συνέντευξη το αποτέλεσμα ήταν πολύ ωραίο. Κυρίως γιατί ο Λάκης δεν συνηθίζει να μιλάει τηλεοπτικά, πέραν της εκπομπής που είχε στον ALPHA. Εκεί που ήρθε η δικαιολογημένη ανακατωσούρα είναι στην προσπάθεια του να γίνει ένα κράμα Κολμπέρ και Κόρντεν στην έναρξη και στο τέλος.

Με σχολιασμό πολιτικής επικαιρότητας, με λίγο αυτοτρολάρισμα προς τα κιλά του, ένα πικάρισμα στον Αρναούτογλου, λίγη συζήτηση για την ταυτότητα φύλου, λίγο από Σταν. Το κίνητρο και η διάθεση για να βγει χιούμορ είναι σαφής. Το αποτέλεσμα είναι που δεν βγήκε. Και δεν βγήκε πρωτίστως γιατί ο ίδιος ο Λιάγκας έχει δεδηλωμένες τις προτιμήσεις του, οπότε αυτή η προκατάληψη παρεμποδίζει το χιούμορ του. Το ξέρει και ο ίδιος. Το ίδιο είχε πάθει και ο καλεσμένος του με το Τσαντίρι.

Αυτά τα πρόσωπα με τα οποία επιλέγει να ασχοληθεί ο Λιάγκας στον σχολιασμό και αυτά με τα οποία θα βρεθεί στο ίδιο πλατό – χθες βράδυ είχε την Σπυροπούλου για παράδειγμα – είναι το πρόβλημα. Εγγενές για κάθε τέτοια απόπειρα εκπομπής. Θα μου πείτε, μήπως ο Τραμπ είναι καλύτερος από τον Τσίπρα; Μάλλον όχι. Αλλά στην Αμερική είναι κλάσεις ανώτερο το δομημένο σύστημα της δημόσιας σφαίρας. Αυτό τροφοδοτεί σωστά κάθε Κολμπέρ και κάθε Κόρντεν. Εδώ ποιος είναι αυτός που καλείται να τροφοδοτήσει τον Λιάγκα; Ο Ουγγαρέζος, η Νικολέττα Ράλλη και ο Θανάσης Πασάς; Καθείς εφ΄ω ετάχθη. Και καλώς ή κακώς όλοι τους είναι ταγμένοι σε μια συγκεκριμένη ενασχόληση.

Τους νοιάζει να βρίσκονται στην τηλεόραση, να είναι μέσα στα πράγματα, να συντηρούν στον ψεύτικο κόσμο της σόουμπιζ την φήμη τους. Παντί τρόπω. Ακόμα και με τον Λαζόπουλο ο Λιάγκας ρώτησε γιατί δεν έχει δείξει τη γυναίκα και την κόρη του στα μέσα; Κατάλοιπα της τρας φάσης που ο ίδιος ο παρουσιαστής παραδέχτηκε ότι έχει περάσει, αλλά αφήσει πίσω του.

Κι όπως είναι ο Λιάγκας και το τιμ του, έτσι είναι και η πλειοψηφία στον χώρο τους. Χωρίς να επιβεβαιώνουν με καμία ιδιαίτερη έμφαση τον ντόρο που τους περιτριγυρίζει. Όση καλή θέληση κι αν έχεις, αν σου δίνουν ένα φιατάκι, δεν θα τερματίσεις ποτέ σε αγώνα ταχύτητας.

Με τι απαιτήσεις προσδοκά ο παρουσιαστής να ξεπεράσει αυτό που κατατρώει τους προκατόχους του σε έναν τέτοιο ρόλο; Σίγουρα από τον Αρναούτογλου που ήξερε μόνο τη συγκατάβαση ακόμα κι αν ο καλεσμένος έβγαζε μίσος και ρατσιστικό λόγο, καλύτερος θα είναι. Τη δική του εικόνα πάντως δεν πρόκειται να την φτιάξει με αυτή την προχειροδουλειά που κυριαρχεί στις ομάδες παραγωγής των καναλιών εδώ και χρόνια!

Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας