Το brand «Σουμάχερ» ζει. Ο Μίχαελ;
Βρείτε μας στο
Πρόσωπα

Το brand «Σουμάχερ» ζει. Ο Μίχαελ;

Tο κόστος νοσηλείας του αγγίζει τις 520.000 ευρώ το μήνα, ενώ ο ίδιος παραμένει μηχανή παραγωγής ευρώ
Menshouse Team

Σχεδόν 1500 μέρες μετά την αποφράδα 29η Δεκεμβρίου 2013, ουδείς γνωρίζει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται πραγματικά ο Σουμάχερ. Κι είναι δύσκολο να βγάλεις από το μυαλο σου ότι αυτή η κρυψίνοια δεν σχετίζεται (και) με τα λεφτά που συνεχίζει να βγάζει χάρη στη φήμη του.

Τέσσερα χρόνια πριν τα σκι του Μίχαελ Σουμάχερ βρήκαν πάνω σε μία πέτρα που ήταν κρυμμένη στο χιόνι, λίγο έξω από τα όρια μιας πίστας στις Γαλλικές Άλπεις. Ο επτάκις παγκόσμιος πρωταθλητής F1 πέταξε 2-3 μέτρα στον αέρα, προσγειώθηκε με το κεφάλι στην προεξοχή ενός βράχου κι από τότε έχουμε μάθει για την πρόοδο της υγείας του λιγότερα κι απ’ όσα χωράνε σ’ ένα καθημερινό ιντερνετικό κουτσομπολίστικο αφιέρωμα σε σελέμπριτι του βεληνεκούς του.

Τι ξέρουμε σίγουρα; Ξέρουμε ότι έχει κάνει δύο χειρουργεία στον εγκέφαλο. Ξέρουμε ότι από τον Σεπτέμβριο του 2014 βρίσκεται σπίτι του, στη Γενεύη. Ξέρουμε ότι καθημερινά τον παρακολουθεί και τον κουράρει ομάδα 15 γιατρών, με το κόστος νοσηλείας να αγγίζει τις 520.000 ευρώ το μήνα. Ξέρουμε ότι έχει περιορισμένη επικοινωνία με το περιβάλλον.

Ξέρουμε -από εξειδικευμένους γιατρούς που μίλησαν για το θέμα- πως η αποκατάσταση για ανθρώπους που βρίσκονται στην κατάσταση του «Σούμι» μετά από ατύχημα είναι αργή και σταδιακή, χωρίς κανείς να μπορεί να μιλήσει χρονικά για το ποιο θα είναι το επόμενο βήμα. Ξέρουμε ότι κατάφερε να επιβιώσει, αλλά καταλαβαίνουμε ότι το μείζον θέμα πλέον είναι η ποιότητα ζωής που απολαμβάνει και -κυρίως- το αν είναι σε θέση να παίρνει οποιαδήποτε απόφαση για τον εαυτό του.

Το brand «Σουμάχερ» ζει. Ο Μίχαελ;

Τόσο η μάνατζέρ του, Σαμπίνε Κεμ, όσο η σύζυγός του, Καρίνα, όσο και ο αδελφός του, Ραλφ, εξαρχής συντάχθηκαν στη γραμμή «η υγεία του Μίχαελ δεν είναι δημόσιο θέμα, να αρκείστε στις επίσημες ανακοινώσεις». Μόνο που τέτοιες δεν υπάρχουν. Και τα νέα δεν βγαίνουν καν με το σταγονόμετρο. Δεν υπάρχουν νέα. Ή, κι αν υπάρχουν, δεν τα πληροφορούμαστε. Κι αυτό είναι πρόβλημα, γιατί ανοίγει διάπλατα τον δρόμο στον κάθε click baiter να γράφει ανεξέλεγκτα το μακρύ και το κοντό του για μία προσωπικότητα που αγαπήθηκε και συγκινεί ακόμα όσο λίγες.

Κοντά σ’ αυτό, το brand «Σουμάχερ» συνεχίζει να είναι μηχανή παραγωγής ευρώ και είναι λογικό κανείς να σκεφτεί ότι -παρότι μιλάμε για άνθρωπο με προσωπική περιουσία που εκτιμάται κοντά στο 1 δις. ευρώ- οι κοντινοί του άνθρωποι πιθανώς να έχουν συμφέρον να μην βγάζουν προς τα έξω την πραγματική κατάσταση της υγείας του. Μπορεί μεν να μην μπορούν να τον παρουσιάσουν θαλερό (αν στ’ αλήθεια ήταν, θα τον είχαμε ήδη δει να εμφανίζεται), αλλά χορηγικά να τους συμφέρει να παραμένει η ομίχλη πυκνή και άρα το ενδιαφέρον ζωντανό.

Ακόμα κι έτσι πάντως τέσσερις χορηγοί (Jet Set, Navyboot, Rosbacher και Erlinyou) τον παράτησαν νωρίς, άλλοι δύο (η ελβετική ωρολογοποιία Audemars Piguet και η γερμανική εταιρία κατασκευής πορτών Hormann) πριν από κανά χρόνο και, καθώς λέγεται, αρκετοί ακόμα έχουν επιδιώξει γενναία μείωση στα συμβόλαιά τους μαζί του. Λαμπρή εξαίρεση η γερμανική εταιρία οικονομικών υπηρεσιών Deutsche Vermongensberatung (DVAG), η οποία παραμένει πιστή στο πλευρό του για χρόνια, ενώ υποστηρίζει οικονομικά και την προσπάθεια του γιου του Μίχαελ, Μικ, να αναρριχηθεί μέχρι την F1.

Σε κάθε περίπτωση Ελ Σιντ ήταν ένας κι ο Σουμάχερ δεν κάνει για το ρόλο. Οι fans του δεν περιμένουν, άλλωστε, να πάρουν θάρρος βλέποντάς τον με την πανοπλία του πάνω στο άλογο. Την αλήθεια θέλουν μόνο να μάθουν. Kι ας πονάει…

Το brand «Σουμάχερ» ζει. Ο Μίχαελ;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Η κλασικότερη ποδοσφαιρική ζωγραφιά: Οι 99 στους 100 δεν ξέρουν γιατί ο χλοοτάπητας είναι ριγέ – Μήπως είσαι στο 1%;