Nicholson
Βρείτε μας στο

Το φινάλε του 2017 και η αρχή του 2018 μοιάζουν αρκετά με το 1967. 50 ολόκληρα χρόνια πίσω. Τότε ο Jack Nicholson βίωνε την πιο δύσκολη περίοδο της υποκριτικής του καριέρας. Είχε περάσει μια δεκαετία αναλωμένος σε αδιάφορους ρόλους και είχε αποφασίσει να περάσει στην πίσω μεριά της κάμερας. Στο σενάριο και στην βοήθεια παραγωγής. Όποιον κι αν ρωτούσες θα σου έλεγε ότι η υποκριτική είχε πεθάνει για εκείνον. Δεν υπήρχε τίποτα μέσα του που να λέει «είμαι ηθοποιός γαμώτο». Αυτό τουλάχιστον έδειχνε. Γιατί η κρυφή του ατζέντα, το ραντάρ του, έπιανε τις ευκαιρίες. Όπως εκείνη για την ταινία Easy Ride. Μια ταινία όπου δεν προβλεπόταν να παίξει. Κι ο ίδιος φώναζε συνεχώς «είμαι δημιουργός ταινιών, όχι ηθοποιός».

Ο 31 ετών τότε Jack ήξερε τι έκανε. Από το 1967 που ξεκίνησε η προπαραγωγή μέχρι το 1968, οι συντελεστές είχαν τσακωθεί άπειρες φορές μεταξύ τους και ήθελαν να δείρουν ο ένας τον άλλον. Κανείς δεν είχε σκεφτεί ακόμα να δώσει ρόλο σε εκείνον. Δεν ήταν παρά στα τέλη του 1968 όταν ο παραγωγός και ηθοποιός Peter Fonda πίστευε ότι θα βοηθούσε στον ρόλο του George Hanson, ενός Τεξανού. Κανείς άλλος δεν πίστεψε στις ικανότητες του. Ιδίως όταν ξεκίνησε την δική του μέθοδο για να «αιχμαλωτίσει» την ουσία του ρόλου. Άλλαξε την εμφάνιση του, επέλεξε μια ειδική γκαρνταρόμπα και πειραματίστηκε με την προφορά του. Μέχρι και LSD πήρε, με αποτέλεσμα να βρεθεί σε μια παραισθησιογόνα κατάσταση κατά την οποία νόμιζε πως θα έρθουν οι Ινδιάνοι στο δωμάτιο του μοτέλ που έμενε για να του επιτεθούν.

Jack Nicholson: Η δεύτερη επιστροφή του Άσωτου Υιού του σινεμά

Η ζωή του Jack Nicholson μοιάζει να κάνει τον δικό της κύκλο. Το 2011 αποφάσισε να αποσυρθεί. Φήμες έλεγαν ότι τα προβλήματα μνήμης του δεν του επιτρέπουν να συνεχίσει να δραστηριοποιείται κινηματογραφικά. Ο φίλος του Fonda θα τις επιβεβαιώσει. Ο ίδιος ο Jack θα πει πως έχει ακόμα μυαλό μαθηματικού. 6 χρόνια αργότερα θα μπει και πάλι στο στούντιο για να κάνει έναν ρόλο που του ταιριάζει. Το Toni Erdmann ήταν από τις ταινίες της χρονιάς για το 2016.

Ο Peter Simonischek άψογος σε αυτό που του ζητήθηκε. Έκανε δικό του τον Toni. Κι όμως. Στο άκουσμα της είδησης ότι ο Nicholson θα ενσαρκώσει τον Toni μας δημιουργήθηκε η αίσθηση ότι υπάρχει ακόμα λίγο περιθώριο. Ότι έχουν μείνει κομμάτια του χαρακτήρα που περιμένουν να τα κατακτήσει κάποιος. Και ποιος μπορεί να το κάνει καλύτερα από τον Hit the Road Jack;

Κι ο λόγος που του ταιριάζει τόσο είναι ότι μιλάμε για έναν χαρακτήρα που σκαρφίζεται ένα alter ego, έναν άλλο εαυτό. Κάτι που ο Jack αρέσκεται να κάνει. Παλιότερα είχε δηλώσει ότι «το να είσαι ηθοποιός σημαίνει να ζεις ταυτόχρονα με πολλούς άλλους ανθρώπους μέσα σου. Κι αυτό είναι πολύ πιο συναρπαστικό από το να έχεις να διαχειριστείς μόνο τον εαυτό σου».

Jack Nicholson: Η δεύτερη επιστροφή του Άσωτου Υιού του σινεμά

Τόσο συναρπαστική όσο είναι η μοίρα του. Και λέμε μοίρα γιατί αν αφήσουμε εντελώς έξω την υποκριτική του πορεία, θα δούμε ότι πολλά απ΄αυτά που έχει επιλέξει να του συμβούν, συνέβησαν και στους προγόνους του. Γενικώς η οικογενειακή του ιστορία είναι ένα μυστήριο. Η μάνα του June για παράδειγμα τον γέννησε 50 χιλιόμετρα μακρύτερα από το σπίτι τους για να το κρατήσει μυστικό. Για 37 χρόνια της ζωής του νόμιζε πως η γιαγιά του Eithel ήταν η μαμά του και η μαμά του γιαγιά του.

Το γενεαλογικό του δέντρο μοιάζει με αυτό των Μπουενδία στο 100 Χρόνια Μοναξιάς. Οι άντρες ήταν εθισμένοι στο αλκοόλ ή τα ναρκωτικά, επιρρεπείς στη βία. Οι γυναίκες δυναμικές και survivors. Οι ρίζες της οικογένειας δεν απλώθηκαν ποτέ ως το Hollywood. Ο ίδιος επινόησε δεσμούς και ιστορίες. Ακόμα και το όνομα του, το Jack, είναι επιλογή του. Το κανονικό του είναι John Joseph Nicholson. Τίποτα από τα δύο δεν του άρεσε. Το ένα πολύ κοινό, το άλλο πολύ θρησκευτικό. Το Jack παρέπεμπε στην αγαπημένη του συνήθεια. Να πίνει ουίσκι.

Σφήνωσαν τα πόδια στο χειριστήριο: Το θαύμα της πτήσης BA5390 που ο πιλότος κρεμόταν 20' στο κενό (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Σφήνωσαν τα πόδια στο χειριστήριο: Το θαύμα της πτήσης BA5390 που ο πιλότος κρεμόταν 20′ στο κενό (Pics)

Όλα τα παραπάνω τον έφεραν σε μια κατάσταση κατά την οποία δεν μπορούσε με τίποτα να διαχειριστεί το ότι είναι διάσημος. Του πήρε πολλά χρόνια να το καταφέρει. Να κάνει αυτό που αποκαλεί ως unJacking του εαυτού του ως προς το ευρύ κοινό που τον είχε μάθει για τα καλά. Σε αυτά τα χρόνια είχε κόψει κάθε δεσμό με την οικογένεια του. Έφτασε 53 ετών για να γίνει και πάλι μέλος της.

Χειρότερες από την αποκοπή από την οικογένεια ήταν οι «κακές» συνήθειες που απέκτησε. Και βάζουμε τη λέξη σε εισαγωγικά γιατί δε νομίζω να ακολουθούσε κανείς διαφορετικό μονοπάτι αν έκανε τη ζωή του Jack.

Jack Nicholson: Η δεύτερη επιστροφή του Άσωτου Υιού του σινεμά

Η κακή συναναστροφή των άλλων

Τα ναρκωτικά ήταν το πρώτο που ήρθε. Ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 το LSD έγινε ο καλύτερος του φίλος. Πολλές φορές σκέφτομαι ότι ίσως έτσι να γεννήθηκε ο σπουδαίος Nicholson. Αν λάβουμε υπ΄όψιν την εμπειρία με ναρκωτικά που περιγράφει ο Aldous Huxley στις Πύλες της Αντίληψης, τότε ο Jack ίσως και να είδε το Ανώτερο Ον. Έτσι τουλάχιστον ισχυριζόταν. Ότι είδε το πρόσωπο του Θεού. Πράγμα διόλου απίθανο. Πολύ περισσότερο αν κοιταζόταν σε κάποιον καθρέφτη!

Οι ψευδαισθήσεις πάντως σε εκείνη την περίοδο της ζωής του ήταν σχεδόν καθημερινές. Τα ναρκωτικά δεν ήταν ένας οργανικός εθισμός για εκείνον. Ήταν πνευματικός. Πίστευε ακράδαντα ότι τα ναρκωτικά ελευθέρωναν τη φαντασία του. Μερικές δεκαετίες αργότερα έγιναν και οργανικός εθισμός.

«Μέρος του να μεγαλώνεις είναι να βλέπεις τους φίλους σου να πεθαίνουν» θα έλεγε λίγο αργότερα. Αυτή ήταν η δικαιολογία προς τον εαυτό του.

Είχε ακόμα και κατηγοριοποίηση για τα ναρκωτικά. Αυτά που κρατούσε στον πάνω όροφο του σπιτιού του και αυτά που κρατούσε στον κάτω. Τα πρώτα ήταν για VIP καλεσμένους, για κοντινούς φίλους και ερωμένες. Τα κάτω ήταν για τα μεγάλα πάρτι που έκανε. Στην κατηγορία των πάνω είχε πάρει μερίδιο και ο Roman Polanski εκείνη τη νύχτα που η Anjelica Huston τον έπιασε να βιάζει μια 13χρονη κοπέλα!

Γενικώς, ο οποιοσδήποτε βρέθηκε ποτέ σε γυρίσματα ταινιών μέχρι τα μέσα του 1990 είχε δει την σχέση του με τα ναρκωτικά. Στο Five Easy Pieces σνίφαρε κάθε 6 λήψεις. Στο The Last Detail κάπνιζε μαριχουάνα μετά από το τέλος κάθε σκηνής. Έφτασε να παίρνει ναρκωτικά μπροστά στην κόρη του και μάλιστα σε ένα ταξίδι στο Μεξικό επιχείρησε να της δώσει λίγο από το μέσκαλ που έκανε.

Ο Jack ήταν ξεκάθαρα η παρέα που μας έλεγαν οι γονείς μας να αποφεύγουμε. Οι ηθοποιοί που σύστησε στα ναρκωτικά ξεπερνούν τους 100!

Jack Nicholson: Η δεύτερη επιστροφή του Άσωτου Υιού του σινεμά

Ο εθισμός στο σεξ

Μετά τα ναρκωτικά ήρθε το σεξ. Η καταμέτρηση του σταμάτησε κάπου στις 2.000 γυναίκες. Οι περισσότερες ήταν αιτίες για να μεγαλώνουν τα κέρατα της Anjelica Huston!

Αν τον ρωτήσεις να σου πει τις μαμάδες των 5 παιδιών του σίγουρα κάπου θα τα μπλέξει. Η ανατροφή του από δύο γυναίκες τον έκανε να νιώθει άνετος και κατακτητής απέναντι στο γυναικείο φύλο. Αφού και το 2014 τον είδαμε να έχει πλευρώσει την Jennifer Lawrence με άνεση. Κι ας ήταν μια κοπέλα 53 χρόνια μικρότερη. Όσο φοράει τα γυαλιά του είναι «ο Jack Nicholson. Όταν τα βγάζω είμαι απλά ένας χοντρός γέρος».

Από τις πιο ζουμερές ιστορίες της σεξουαλικής του ζωής είναι όταν συστήθηκε για πρώτη φορά στην Πριγκίπισσα Μαργαρίτα, σε ένα γκαλά που είχε διοργανώσει. Οι παριστάμενοι λένε ότι της πρότεινε να πάνε στην τουαλέτα και να του κάνει στοματικό έρωτα.

Μια άλλη είναι η παραφιλολογία για μια πανύψηλη ξανθιά που έκανε σεξ μαζί της στο αυτοκίνητο του James Caan σε ένα πάρτι στο Playboy Mansion. Μάλιστα, ο Caan τους έπιασε στα πράσα, αλλά δεν θέλησε να τους διακόψει. Έτσι, όταν ένας από τους πιτσιρικάδες που πάρκαραν τα αυτοκίνητα των διασήμων τον ρώτησε αν θέλει να του το φέρει, ο Caan είπε το μυθικό: «Γιε μου, δεν παίρνεις ποτέ το κρέας μέσα από τα δόντια ενός λιονταριού. Θα είμαι στην κουζίνα».

Η τρίτη από τις περιπτώσεις που αξίζει να ειπωθούν είναι αυτή που αφορά την Meryl Streep. Όχι για κάποιον άλλο λόγο. Αλλά γιατί κάθε φορά που έκαναν σεξ στο trailer που είχε ο Nicholson στην ταινία Ironweed, έκαναν σεξ 6 Όσκαρ!

Ανάμεσα σε όλες αυτές τις ιστορίες – αληθινές ή όχι, σίγουρα εξηγούν το τι ήταν ο Jack – το αλκοόλ είχε τον κυρίαρχο ρόλο. Στις περισσότερες ήταν τουλάχιστον μεθυσμένος. Αυτός ήταν ο πρωταγωνιστής της ζωής του. Αργότερα έγινε και το πούρο. Κάπου στα τέλη του ’80, τότε που ενσάρκωσε τον πρώτο θρυλικό Joker, τα ναρκωτικά αντικαταστάθηκαν από το πούρο. Το ουίσκι ήταν σταθερό στο χέρι του.

Εμείς που ζούμε τόσες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τον κόσμο του Hollywood, μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε για τον Jack Nicholson. Μια απ΄αυτές είναι ότι κάθε τι μεμπτό που έκανε, αποτελούσε παρακλάδι του πολυσχιδούς χαρακτήρα του. Πώς είναι το Split του Shyamalan; Έτσι κι ο 80χρονος θρύλος.

Σήμερα, εν έτει 2018, ένα πράγμα είναι βέβαιο. Ήρθε η ώρα να σηκωθεί ξανά από την κλασσική του πολυθρόνα στο Staples Center!