Jeff Bezos
Βρείτε μας στο

Αν πριν από 5 χρόνια σε ρωτούσαν ποιος είναι ο Jeff Bezos, θα έλεγες ότι είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη Γη. Αν σε ρωτήσουν σήμερα…πάλι κάτι σχετικό θα πεις. Ότι είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη. Αυτό που όμως θα πεις σήμερα και δεν θα έλεγες τότε είναι ότι γνωρίζεις ακριβώς ποιος είναι. Ο νούμερο ένα μεγιστάνας αποφάσισε να γίνει ένα κατά την κοινωνιολογία public figure και να δείξει το πρόσωπο της παντοκρατορίας. Αυτή του η κίνηση δεν ήταν απλά μια αλλαγή στρατηγικής. Ήταν μέρος της υπάρχουσας στρατηγικής. Να γίνει το όνομα του συνώνυμο της κυριαρχίας σε κάθε τομέα. Το ξεκίνημα έγινε με την τηλεόραση.

Η Amazon έγινε από μια βιομηχανία online αγοραπωλησιών, ένα από τα πιο δυνατά δίκτυα παραγωγής σειρών. Το 2020 θα την βρει πιθανότατα στην πρώτη θέση, εφόσον η σειρά για το Lord of the Rings που ετοιμάζει είναι τόσο μεγαλοπρεπής όσο την προλογίζει. Το επόμενο βήμα της Amazon είναι ο κινηματογράφος. Να βαδίσει δηλαδή στα χνάρια του Netflix και μετά τις υποψηφιότητες σε Emmy και Χρυσές Σφαίρες, να βρεθεί σε θέση να διεκδικεί ως brand κι ένα Oscar.

Όλα αυτά βέβαια είναι λίγο ως πολύ γνωστά. Εξάλλου το μεγαλύτερο πορτοφόλι παγκοσμίως είναι κι ένα όνομα που πλέον πουλάει πολύ. Ξέχωρα από την επιχειρηματική του δραστηριότητα. Αυτό που ίσως δεν έχει τονιστεί μέχρι σήμερα είναι ότι ο Jeff Bezos έχει στην κατοχή του ένα ακόμα brand που θέλει να το κάνει πρωταθλητή.

Jeff Bezos: Κατέκτησε τη Γη, τώρα παίρνει σειρά το υπόλοιπο σύμπαν

Η Blue Origin είναι μια διαστημική εταιρεία που ιδρύθηκε το 2000. 18 χρόνια αργότερα πλησιάζει το όνειρο της επίτευξης. Ποια είναι αυτή; Να αφήσει πίσω της την SpaceX του Ellon Musk. Να συνδέσει το όνομα του ιδιοκτήτη της με την μετάβαση της ανθρωπότητας στο διάστημα. Ο κάτοχος περίπου 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο Jeff Bezos, ασπάζεται την αντίληψη ότι ο άνθρωπος γεννήθηκε στη Γη, αλλά δεν προορίζεται να πεθάνει εδώ.

«Η Γη είναι απλά η αφετηρία μας» είναι το ένα μότο της. Gradatim Ferociter το άλλο. Βήμα βήμα, αλλά με αγριάδα. Και τα τελευταία 5 χρόνια έχει δημιουργήσει όλες τις κατάλληλες συνθήκες για τον άνθρωπο ως μονάδα ώστε να βρεθεί στο διάστημα. Χωρίς το υπέρογκο ποσό που απαιτείται, χωρίς τίποτα. Σαν ταξίδι αναψυχής. Μια Ryanair του διαστήματος, αλλά με πολύ καλύτερη έννοια.

Το γεγονός ότι ο Jeff Bezos άρχισε να δείχνει πιο πολύ το πρόσωπο του στα media την ίδια στιγμή που η Blue Origin ξεκίνησε το ταξίδι της, δεν είναι τυχαίο.

Τα σκάφη New Shepard και New Glenn αποτελούν αυτό που λέμε τεχνολογική επανάσταση. Το πρώτο είναι αυτό που έκανε για πρώτη φορά κάθετη προσγείωση από το διάστημα. Για όλο το διάστημα από την ημέρα της ολοκλήρωσης της κατασκευής μέχρι σήμερα, η Blue Origin δοκιμάζει διαρκώς το σκάφος με μη επανδρωμένες πτήσεις. Όλες τις συνθήκες πίεσης, τα πάντα. Και κάθε φορά προσθέτει ένα νέο στοιχείο. Οι εκτιμήσεις της κάνουν λόγο για δυνατότητα εκτόξευσης με πλήρωμα σε μια 3ετία. Πτήσεις που δεν προσομοιάζουν σε τίποτα αυτές της NASA.

Με το New Glenn στέλνει δορυφόρο στο διάστημα και συλλέγει στοιχεία που θα της χρησιμεύσουν για να χτίσει μια κανονική κοινωνία όταν έρθει η στιγμή του αποικισμού. Για έναν άνθρωπο αυτή η στιγμή μοιάζει πολύ μακρινή. Αλλά για μια εταιρεία που θα ζει για τις επόμενες 10 γενιές, το πλάνο είναι σαφές. Ακόμα κι αν ο Jeff Bezos δεν υπάρχει πια, το όραμα θα γίνεται πράξη.

Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της

Jeff Bezos: Κατέκτησε τη Γη, τώρα παίρνει σειρά το υπόλοιπο σύμπαν

Ένα όραμα που δεν αφορά μόνο την μετάβαση του ανθρώπου σε κάποιο άλλο συμβατό σύμπαν. Αλλά και την προσπάθεια σωτηρίας της Γης. Για την ακρίβεια αυτό είναι η προτεραιότητα. Με τα δύο σκάφη θέλει να μεταφέρει τα απόβλητα των μεγάλων βιομηχανιών που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα, σε ένα σημείο έξω απ΄αυτήν. Πολύ μακριά απ΄αυτήν.

Ανάμεσα σε αυτά τα απόβλητα είναι κι αυτός που απευθύνθηκε στο Twitter του ο Bezos.

Η Amazon είναι ο μεγαλύτερος κολοσσός με 600 δισ. χρηματιστηριακή αξία. Η Blue Origin μια ανερχόμενη δύναμη στον κόσμο του διαστήματος. Η Washington Post ένα βαρύ όνομα του έντυπου Τύπου που πλέον ανήκει στις κορυφαίες των ΗΠΑ. Μαζί με τον Warren Buffet και άλλους της συνομοταξίας του θα ιδρύσουν μια ιδιωτική εταιρεία που θα σώσει το σύστημα υγείας των ΗΠΑ. Ένα σύστημα που ο Trump έχει καταστρατηγήσει σε επικίνδυνο βαθμό.

Και ο ίδιος ο Jeff είναι πια η προσωποποίηση της ισχύος. Κάθε του δημόσια παρουσία είναι μια δήλωση. «Εγώ είμαι αυτός που όλοι θα σκέφτεστε όταν σας ρωτούν για τον καλύτερο σε οποιοδήποτε τομέα» μοιάζει να λέει το χαμόγελο του.

Κι αν στη Γη δεν υπάρχει πια κανένας αμφισβητίας, το υπόλοιπο σύμπαν αντιστέκεται για λίγο ακόμα. Η σειρά του έχει έρθει και δεν φαίνεται να μπορεί να τον εμποδίσει κάτι!