Είναι κάτοχος 20 διδακτορικών και έχει τιμηθεί από τρεις Αμερικανούς προέδρους για τις εφευρέσεις του και τη συνεισφορά του στην τεχνολογική εξέλιξη. Εκτός από επιστήμονας υπολογιστών, εφευρεύτης και συγγραφέας, αναγνωρίζεται ως μελλοντολόγος, χαρακτηριστικά το προσωνύμιο του είναι «Προφήτης», λόγω των πολλών προβλέψεων (του) που έχουν επαληθευτεί.
Πρόκειται για τον Γκουρού της Google από το 2012, τον διάσημο Ρέι Κούρτσβαϊλ, ο οποίος λάνσαρε μεταξύ άλλων τον εφευρέτη του CCD σκάνερ, τη πρώτη εφαρμογή οπτικής αναγνώρισης χαρακτήρων και την πρώτη συσκευή μετατροπής κειμένου σε ομιλία.
Είχε προεξοφλήσει ότι το διαδίκτυο θα αλλάξει τον κόσμο όταν μόνο κάποιες κρατικές υπηρεσίες (και ελάχιστοι Ακαδημαϊκοί) είχαν πρόσβαση σε αυτό, ενώ το 1990 είχε προβλέψει ότι μέσα στην επόμενη οχταετία ο κορυφαίος σκακιστής του κόσμου, Γκάρι Κασπάροφ θα νικηθεί από έναν υπολογιστή. Συνέβη το 1997.
Η Wikipedia έχει ολόκληρο λήμμα αφιερωμένο στις διάφορες προβλέψεις του.
Ο 73χρονος Τεχνικός διευθυντής της Google πιστεύει ότι έως το 2029 τα ρομπότ θα μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα καλύτερα από τους ανθρώπους. Στα εφτά βιβλία που έχει εκδώσει (τα πέντε εκ των οποίων έχουν γίνει best seller στις ΗΠΑ), ασχολείται με τη νανοτεχνολογία, τη ρομποτική, τη τεχνητή νοημοσύνη και τη βιοτεχνολογία, σε συνάρτηση με την επίδραση τους στον άνθρωπο.
Η οπτική του ωστόσο δεν έχει καμία σχέση με τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας του Hollywood για το… μπαϊράκι που θα σηκώσουν τα ρομπότ. Είναι αμιγώς αισιόδοξη.
Ο άνθρωπος που σύμφωνα με τον Μπιλ Γκέιτς είναι «ο ιδανικότερος στον κόσμο για την πρόγνωση του μέλλοντος της τεχνητής νοημοσύνης» εμφανίζεται βέβαιος ότι όλη η επιστημονική πρόοδος θα οδηγήσει σε τεχνολογίες επέκτασης ζωής. Θεωρεί δεδομένο ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας θα έχει ευεργετικές επιπτώσεις σε διάφορους τομείς της ανθρώπινης ζωής και πάνω απ’ όλα στην υγεία.
Ο ίδιος, θέλοντας να προλάβει αυτή την εποχή, έχει εδώ και χρόνια υιοθετήσει ένα project «μακροζωίας» πέρα από κάθε φαντασία.
Καταναλώνει σε ημερήσια βάση περισσότερα από 100 χάπια συμπληρωμάτων διατροφής και βιταμινών, προκειμένου να συντηρήσει τον οργανισμό του και να προλάβει τις τεχνολογικές εκείνες εξελίξεις που θα μπορέσουν να του εξασφαλίσουν σωματική «αφθαρσία».
Πέρα από την κατάποση σκευασμάτων, ο Κούρτσβαϊλ περνά μία ημέρα της εβδομάδας σε ιατρική κλινική, όπου λαμβάνει ενδοφλέβιες θεραπείες μακροζωίας.
Για τις καθημερινές υποχρεώσεις του project, έχει προσλάβει «διαχειριστή χαπιών» (!), καθότι η διαχείριση και οργάνωση της πρόσληψής τους αποδείχθηκε μια επίπονη διαδικασία. Αυτός έχει αναλάβει να τα βγάζει από τα μπουκαλάκια τους και να τα μοιράζει σε καθημερινές δόσεις, τις οποίες ο Κούρτσβαϊλ κουβαλά σε πλαστικές σακούλες.
«Το πρόγραμμα αυτό δεν έχει σχεδιαστεί να διαρκέσει για πάντα. Αυτό το πρόγραμμα αποκαλείται Γέφυρα 1», έλεγε σε συνέντευξη του το 2013 ο διανοούμενος επιστήμονας, αναλύοντας ακολούθως το απίθανο όραμά του.
«Ο στόχος είναι να φτάσω στη Γέφυρα 2: τη βιοτεχνολογική επανάσταση, όπου θα μπορούμε να επαναπρογραμματίσουμε τον οργανισμό μας ώστε να μην ασθενεί. Ακολουθεί η Γέφυρα 3, πέρα από τη βιολογία, στην επανάσταση της νανοτεχνολογίας. Στο σημείο αυτό, μπορούμε να έχουμε μικρά ρομπότ, αποκαλούμε νανο-ρομπότ, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα ανοσοποιητικό σύστημα που αναγνωρίζει όλες τις ασθένειες και σε περίπτωση που μια νέα ασθένεια κάνει την εμφάνισή της, να μπορεί να επαναπρογραμματιστεί ώστε να αντιμετωπίσει τις νέες παθογένειες».
Ο Κούρτσβαϊλ ξεκίνησε να εφαρμόζει τη «Γέφυρα 1» το 1998. Σε ηλικία 50 ετών ξεκίνησε να μελετά τις πιο πρόσφατες έρευνες για τη διατροφή και υιοθέτησε συγκεκριμένη δίαιτα, με στόχο την απώλεια κιλών και τη θεραπεία της χοληστερόλης και του διαβήτη.
Τα πέτυχε όλα, περιορίζοντας αυστηρά την πρόσληψη λίπους στο 10% των θερμίδων. Εξέδωσε μάλιστα την εμπειρία του σε βιβλίο, με τίτλο «Η λύση του 10% για μια υγιή ζωή». Επρόκειτο ουσιαστικά για το ένα από τα δύο συστατικά της «Γέφυρας 1».
«Η ιδέα είναι να παραμείνεις υγιής και ζωτικός για πολλά χρόνια», υποστηρίζει. «Να μην υπάρχει μόνο παράταση, αλλά και επέκταση ποιοτικής ζωής. Πολλοί άνθρωποι λένε ότι δεν θέλουν να ζήσουν για 100 χρόνια όπως ένας τυπικός υπερήλικας. Δεν πρόκειται περί αυτού».
Ο Κούρτσβαϊλ αποτελεί για πολλούς ανθρώπους στις ΗΠΑ πρότυπο – η επιτομή του ανθρώπου που προσπαθεί διαρκώς να βελτιωθεί και η επιδίωξή του αυτή αντανακλά και στους συνανθρώπους του.
Παράλληλα όμως έχει αποκτήσει και πολλούς επικριτές, που τον θεωρούν έναν «τρελό επιστήμονα», έναν νάρκισσο με εμμονή στην αθανασία. Έχει χλευαστεί για τις ιδέες του ακόμη και από μέλη της τεχνολογικής κοινότητας. Βασικό επιχείρημα αποδοκιμασίας είναι ότι πολλές από τις θεωρίες του καλύπτονται από πέπλο αοριστίας, ή ακόμα χειρότερα συνιστούν ένα κράμα ρεαλισμού και… τρέλας.
Το εύρος της μελέτης και των απόψεων που εκφράζει στις ομιλίες του είναι ασύλληπτα μεγάλο και δεν απηχεί σε γεγονότα, αλλά σε μελλούμενα. Αυτό, σύμφωνα με τους επικριτές του, έχει ως συνέπεια την αδυναμία να ξεχωρίσεις τι αποτελεί επιστημονική πρόβλεψη και τι ευσεβή πόθο.
Όπως και να ‘χει, το βέβαιο είναι ότι ο ιδιοφυής κύριος Κούρτσβαϊλ δεν πτοείται από τις κακές γλώσσες, μένοντας αταλάντευτα συνεπής στο στο μοναχικό του μονοπάτι. Αποφασισμένος να μας αποδείξει ότι μετά από αυτόν τα μόνα βέβαια πράγματα στη ζωή δεν θα είναι οι φόροι και ο θάνατος, αλλά μόνο οι φόροι…